Így ültök ti

/ 2011.04.14., csütörtök 13:25 /
Így ültök ti

A bíróság előtt lévő politikaközeli büntetőügyek közül csak a múlt héten indult Hunvald-perben születhet igazán elrettentő ítélet. A vádirat hitelességének jót tesz, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség nem próbálta eljelentékteleníteni a jobboldalra sorolható társtettesek szerepét.

A nagy korrupciós eljárásoknak és 2010-es hatalomváltás utáni elszámoltatási lépéseknek már akadnak haszonélvezői. Néhány neves ügyvéd számára legalábbis szűnni nem akaró médianyilvánosságot biztosítanak a botrányok kulcsfigurái. Az erzsébetvárosi ingatlanpanama vádlottjai közül az elsőrendű Gál Györgyöt, az önkormányzat gazdasági bizottságának egykori SZDSZ-es elnökét például a Medgyessy-kormánytag Bárándy Péter képviseli. Az ügy névadója, Hunvald György expolgármester közben azt a Sebes Pétert fogadta fel védőnek, aki az UD Zrt. megfigyeléséről szóló perben Szilvásy György volt titokminiszter érdekében is eljár, a Kulcsár Attila elleni bírósági alkalmakon pedig a K&H megbízottjaként mutatkozott. A VII. kerületi csalássorozat alacsonyabb rendű vádlottjai sem adták alább: mások mellett Zámbó Gyulát (Kulcsár korábbi jogi támaszát), Kádár Andrást (a BKV-balhéban lelepleződő Hagyó Miklós meghatalmazottját) és Zamecsnik Pétert (az UD-történettel érintett Dávid Ibolya képviselőjét) szerződtették.

Három a György

Hiába azonban a sztárügyvédtúltengés, ha a nyomozó ügyészek is mestermunkát végeztek - főleg az erzsébetvárosi témában. Ezért a már bírósági szakban lévő politikaközeli büntetőeljárások közül leginkább a Hunvald-pertől várható, hogy a sok tárgyalásnak nem nyögés, hanem valódi elrettentés lesz a vége. A Kulcsár-ügyben a bróker ugyan sorra dobja fel a 2001 és 2003 közti cinkosait, kevés a valószínűsége, hogy az új érintettek vádlotti sorba kerülnek. S miként megírtuk: a bíróság a megfigyelési esetet is csak "szűken" tudja vizsgálni, hiszen a nyomozók nem bizonyították, hogy Szilvásy György tervelte ki, illetve hangolta össze a Mol belső elhárításaként működő UD Zrt. elleni lehallgatási akciót (Heti Válasz, 2011. március 31.). A 121 oldalas VII. kerületi vádirat viszont széltében-hosszában beazonosítja a csaláson és vesztegetésen kapott bűnszervezet működtetőit. Cselekményeik hét (Dob, Dembinszky, Klauzál, Rózsa utcai és Károly körúti) épület esetében "értek célt": ezek kiárusítása kapcsán a vádlottak 603 millió forint kárt okoztak. Emellett 1,7 milliárdos károkozást kíséreltek meg néhány további önkormányzati ingatlan ár alatti (és versenyeztetés nélküli) magánosításával.

Hunvald György a bíróságon

Hogy kik kellettek mindehhez? Alapvetően három György. Egyfelől Nagy György vállalkozó, aki kinézte, hogy mely erzsébetvárosi házakat-palotákat lenne érdemes olcsón "kikérni" az önkormányzattól, majd sokszoros áron továbbadni külföldi vevőknek. Közben a másik György, a gazdasági bizottságot vezető Gál - épületenként 20-30 milliós "borravalóért" - garantálta, hogy a külföldiek csakis Nagyon és strómanjain keresztül vásárolhatnak.

A vádirat szerint Hunvald, a harmadik György azzal nyújtott segítséget mindehhez, hogy bár tudta, tőkeerős befektetők kopogtatnak az ingatlanokért, nem őket reklámozta, hanem Nagyék olcsó ajánlatával "ejtette tévedésbe" a képviselő-testületet. (2004. február 13-án például az önkormányzat 97 millióért herdálta el a Dob utca 18-at - melynek továbbértékesítésén a Nagystáb még aznap 110 milliót keresett.)

Kettős alku?

S hogy miért lehetett sikeres a nyomozás? Gál Györgyéknél vesztegetésre, csalásra, hivatali visszaélésre és okirat-hamisításra egyaránt találtak bizonyítékot, így nem kellett pusztán hűtlen kezelésre felfűzni a vádat, ahogy a szomszédos Terézváros ingatlanumbuldáinál történt. Hűtlen kezeléses témákban amúgy is rutin híján vannak a bírák: az exkisgazda államtitkár, Szabadi Béla két éve zárult ügye volt az első alapos igazságszolgáltatói munka, de itt csak felfüggesztett börtönt kapott a legfőbb érintett.

A Hunvald-nyomozás szempontjából kulcsfontosságú lehetett, hogy vélhetően sikerült vádalkut kötni az épületfelhajtó Nagy Györggyel és azzal a Polivodáné Dolinay Eszterrel, aki a külföldi (döntően ír) "végvásárlókat" hozta a konstrukcióba. Noha az alku ténye államtitok, abból, hogy az ügyészség e két - a bűnszervezet motorjaként azonosított - személyt csak tanúként idézte, egyértelműnek tűnik a háttérmegállapodás. Az is beszédes, hogy Nagy György titkárnője, Szijjártó Piroska a múlt csütörtöki tárgyaláson elismerte bűnösségét.

Nem lényegtelen továbbá, hogy az ügyészségnek sikerült bűnszervezetté minősíteni Hunvaldékat. (A szintén szocialista Zuschlag Jánosnál és társainál már bíróság is kimondta a bűnszervezet létét, és a BKV-nyomozásnak ugyancsak ez a végcélja.)

A vád arca: Fazekas Géza

Márpedig ez esetben a cselekmény büntetési tételének felső határa megduplázódik - ergó az erzsébetvárosi élcsapatnak húszéves börtönbüntetések is kinéznek. Ráadásul a bűnszervezet rögzítésekor nem a vádlónak, hanem az elkövetőnek kell igazolnia, hogy vagyonát törvényesen szerezte. Ha erre képtelen, elkobozzák értékeit - Hunvald György esetében például több személygépkocsit és egy repülőgépet.

Vásárolt szavazatok

A vádirat hitelességének jót tesz, hogy a gyakran fideszes elhajlással gyanúsított Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) nem próbálta eljelentékteleníteni a jobboldalra sorolható társtettesek szerepét. Nem e hatóságon múlik, hogy ma nincs a vádlottak padján a Mexikóban bujkáló Czibula Csaba; az egykori ellenzéki képviselő szavazatait - az ügyészség szerint - mind az SZDSZ-es Gál, mind az MSZP-s Hunvald György több ízben megvásárolta.

A KNYF ugyancsak néven nevezte, sőt vádlottként terjesztette elő a Nagy Györgynek strómankodó Lipcsey György Imrét, aki tavaly Fidesz kontóra szerzett önkormányzati pozíciót Tiszafüreden, valamint üzleti partnerét, Kékessy Georges Sándort - ám az elsőfokú bíróság még a tárgyalás előtt elévültnek minősítette a terhükre rótt közokirat-hamisítást.

A nyomozás során olyan apróságok is kiderültek, mint hogy a Nagy és Gál közötti vesztegetésipénz-átadásoknak a Dob utca 103. alatti SZDSZ-iroda adott otthont, illetve hogy a VII. kerületi vezetők bérlakásokkal és mobiltelefon-előfizetésekkel halmozták el szeretteiket és szeretőiket. Az a tény sem maradt homályban, hogy 2009 februárjában a letartóztatás elől cikázó Hunvald "Fazekas Géza" álnéven jelentkezett be egy éjszakára a székesfehérvári Novotelbe. A humora tehát az utolsó órákban sem hagyta el a polgármestert: az ellene folyó nyomozás főalakja ugyanis - az ügyészségi szóvivőként ismert - Fazekas Géza volt.

A ma már a vádat képviselő Fazekasnak viszont nemigen lesz alkalma viccelődni - hiszen Polt Péter legfőbb ügyész éppen őrá bízta a KNYF új, korrupcióellenes osztályának vezetését. Egy biztos: az erzsébetvárosi vádirat akár referenciamunkának is megteszi.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.