Így üthet vissza a Fidesznek, ha a Jobbikot teszi felelőssé az érvénytelen népszavazásért

/ 2016.10.09., vasárnap 15:00 /
Így üthet vissza a Fidesznek, ha a Jobbikot teszi felelőssé az érvénytelen népszavazásért

A Heti Válasz állandó elemzőpárosa, Mráz Ágoston Sámuel és Török Gábor azt latolgatja, milyen következményei lehetnek bel- és külföldön a kvótanépszavazás eredményének. Alább egy részlet a csütörtöki Heti Válaszban megjelenő páros interjúból; a kérdés: az nyom-e többet a latban, hogy az érvényesen voksolók több mint 98 százaléka nemet mondott a betelepítési kvótára, vagy az, hogy – az 50 százalékosnál alacsonyabb részvétel miatt – érvénytelen lett a referendum?

Mráz: Ahhoz, hogy a kormánypárt minden interpretációs szócsatának elejét vegye, érvényes referendumra lett volna szükség – ezt nem vitatom. De azzal is kihúzhatta volna a vita méregfogát, ha önmaga és támogatói elé elérhető célt tűz ki. Mondhatták volna például, hogy egy kétmilliós párttól óriási teljesítmény, ha álláspontja mögé fel tud sorakoztatni hárommillió szavazót. Hogy egy szép szakkifejezéssel éljek: a várakozásmenedzsment következetes alkalmazásával a szimpatizánsok körében is hűthették volna a kedélyeket. De az érvényességet elérhették volna az „igen” szavazatok számának feltornázásával is; például dönthettek volna úgy, hogy – a teljes fordulatszámon dübörgő kormányzati kampány mellett – bizonyos kampányösszeg felett az „igen” mellett kardoskodó erők is rendelkezhetnek.

Török: Abban egyetértünk, hogy a Fidesz mozgósításával nem volt gond. Ebből az is következik, hogy az érvénytelenségért akár megpróbálhatnák felelőssé tenni a szintén „nem”-et mondó, de alig kampányoló Jobbikot; már láttunk is néhány erre irányuló kísérletet. Csakhogy ha ebbe nagyon beleállnának, azzal maguk ismernék el, hogy az érvényesség terén kudarcot vallottak – miközben politikusaik sorra adták ki a győzelmi jelentéseket, az „érvénytelen” kifejezést pedig száműzték a szótárukból és a médiájukból.

 

 

 

A teljes interjú az október 6-i Heti Válaszban olvasható; lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.