new.valasz.hu/itthon/ha-ma-csak-egy-idezetet-olvas-el-az-mszp-vegelgyenguleserol-akkor-ez-legyen-az-117778

http://new.valasz.hu/itthon/ha-ma-csak-egy-idezetet-olvas-el-az-mszp-vegelgyenguleserol-akkor-ez-legyen-az-117778

Így változott meg a választás eredménye szombaton

/ 2014.04.12., szombat 20:45 /
Így változott meg a választás eredménye szombaton

Az eredmények még nem jogerősek, lehet élni jogorvoslattal.

Szombat este 8 órakor még nincs meg minden egyéni választókerületben az április 6-i országgyűlési választás végeredménye, ám a főbb tudnivalók levonhatók.

- A Fidesz megszerezte a kétharmados többséget. 133 képviselőt küldhet az Országgyűlésbe, a szombat esti adatok szerint 96 egyéni választókerületet nyert meg, 37 képviselőt pedig az országos listáról küldhet a T. Házba.

- A kétharmadhoz szükség volt arra, hogy Kucsák László legyőzze a Simon Gábor helyébe lépő Kunhalmi Ágnest a 15. oevk-ban. Vasárnap még 22 szavazat volt közöttük, ez nőtt a 100 százalékos feldolgozottság után 60-ra. Információink szerint Kunhalmi Ágnes még a jegyzőkönyvek ismeretében mérlegeli, hogy éljen-e jogorvoslattal.

- Ugyancsak elbukta a választókörzetet a baloldali összefogás jelöltje, Móricz Eszter a Fidesz-KDNP-s László Tamás mögött Budapest 15. kerületében, a 12. számú választókerületben. Voltak azonban olyan kerületek is, ahol végül a Fidesz jelöltjei maradtak alul. Így például a főváros 5. számú egyéni választókerületében a fideszes Rónaszékiné Keresztes Monika, vagy a 10. számú oevk-ban Menczer Erzsébet maradt alul az összefogás jelöltjével, Oláh Lajossal és Kiss Lászlóval szemben.

- Az MSZP - Együtt-PM - DK - MLP-nek 38 képviselje lesz, 10-en választókerületből, 28-an listáról kerülnek be. Az már ismert, hogy Bajnai Gordon, az Együtt 2014 vezetője átveszi mandátumát, de nem ül be az Országgyűlésbe, az viszont még nem dőlt el, kinek adja át a mandátumát. Ha nem venné át, akkor MSZP-s képviselő jönne utána a listán, így viszont saját párttagjának adhatja oda, ha a listát vesszük alapul, az „utód" feltehetően Szigetváry Viktor lesz.

- A Jobbik - bár nagyon szerette volna - nem tudott egyéniben nyerni. Vona Gábor pártelnök végül alulmaradt a kormánypárti Horváth László Dezsővel szemben, igaz, az esti adatok szerint még matematikai esélye van Badány Lajosnak Miskolcon, hogy megelőzze a fidesz-kdnp-s jelöltet. Bár a párt az előző választáshoz képest kevesebb, 23 képviselőt küldhet a Parlamentbe, szavazóbázisát növelni tudta, és eddig bevehetetlennek hitt nyugat-magyarországi településeken is a második erővé lépett.

- Nem esett ki a szombati szavazatszámlálás után az LMP, támogatottsága valamelyest nőtt is, az 5,2 százalékról a valasztas.hu adatai szerint 5,32-re, ők öt képviselőt juttattak a Parlamentbe. Azaz veszítettek négy évvel ezelőtti támogatottságukból (7,5 százalék), de túl vannak azóta egy pártszakadáson.

- 1990 óta most jut a legkevesebb nő a parlamentbe. Bár az elmúlt napokban Kunhalmi Ágnes neve bevésődött a köztudatba, őt ez éppen nem érinti, mert listáról mindenképp országgyűlési képviselő lesz. Nem jutott be például - ahogy már fent is írtuk - Móricz Eszter, Menczer Erzsébet vagy Rónaszékiné Keresztes Monika. Várhatóan 19 női képviselője lesz Parlamentnek, szemben az előző ciklusbeli 35-tel, vagy az első Orbán-kormány 32 női képviselőjével.

- A külhoni magyarok által küldött levélszavazatok döntő többségében a Fidesz-KDNP listáját részesítették előnyben, de néhány szavazatot még az újonnan megjelent „bizniszpártok" is bezsebeltek. Összesen 193.793-an regisztráltak, végül 128.712-en adtak fel (vagy dobtak be a képviseleti urnákba) érvényes szavazólapot. Ebből 122. 588-an szavazatot a kormánypárti lista szerzett meg. A levélszavazatok 33,6 százaléka volt érvénytelen, többségük az azonosító nyilatkozat rossz kitöltése miatt „vérzett el". Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke azt mondta, ez volt a tanulópénz. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is úgy nyilatkozott, hogy négy év múlva bizonyosan jobban töltik majd ki a nyilatkozatokat a külhoni magyarok.

A választás végeredménye még nem jogerős.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.