Így verik át az egykor keményen dolgozó embereket

/ 2015.03.18., szerda 18:25 /
Így verik át az egykor keményen dolgozó embereket

Évente több ezer idős embert károsítanak meg egészségügyinek álcázott termékbemutatókon, ahol sem az áru nem orvosi, és sokszor még a doktor sem igazi. Melyik cégekkel kell különösen vigyázni? Feketelistába szedtük a termékszeánszok jogszabálysértő vállalkozásait. Részletek a csütörtöki Heti Válaszban.

Négy hatóság határozatait néztük át évekre visszamenőleg, hogy lássuk, mely szervezetek azok, amelyek 1. jogsértő módon 2. engedély nélküli 3. hatástalan vagy nem arra a betegségre ható eszközöket 4. elképesztő felárral árusítanak idős embereknek úgy, hogy utóbb gyakorta az elállási vagy a garanciális jogokat nem lehet érvényesíteni náluk. Elkészítettük a legsúlyosabb jogsértéseket elkövető cégek listáját, s a dokumentumokból kirajzolódik egy furcsa kép – a hatóságok úgy tekintenek a problémára, mintha az pusztán fogyasztóvédelmi lenne, miközben egyes esetekben komolyan felvetődik a bűncselekmény elkövetésének lehetősége is.

Módszeresen, gyakran ismétlődő forgatókönyvek alapján fosztják ki az idős, hiszékeny embereket. Az egyik bevett módszer, hogy egészségháznak, egészségügyi központnak adják ki magukat, és ingyenes állapotfelmérést kínálnak az embereknek. Csalást gyanítunk azokban az esetekben is, amikor „kivizsgálják” a potenciális vevőket valamilyen mágneses erőtérméréssel, testhőmérséklet-méréssel vagy más hókuszpókuszon alapuló (orvostechnikai engedéllyel gyakorta nem rendelkező) géppel, amit ráadásul úgy állítanak be, hogy elrettentő eredményt mutasson. A megijesztett időseknek azután felajánlanak három ingyenes kezelést egy náluk legalább százezer (gyakran több százezer) forintba kerülő készülékkel, amely például a csontok összeforrását meggyorsítja, de ők prosztata-megnagyobbodás vagy szürkehályog esetén alkalmaznák.

 

Mi történik a harmadik „kezelés” után? Hogyan értékelik ki az eredményeket doktor úrnak szólított, de gyakran egészségügyi végzettséggel nem rendelkező személyek? Hogyan helyezhetnek kilátásba esetenként halálos egészségügyi következményt, ha ügyfelük nem veszi meg a terméket? Minderről részletek a Heti Válasz március 19-i számában, amely elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.