Ikerszétválasztás – áramszünetben

/ 2018.03.13., kedd 17:38 /

Oxfordtól Madridig a legsúlyosabb agyműtétekhez hívják Hudák István professzort. A Honvéd Kórház agyér-specialistája Csókay András főorvossal bangladesi sziámi ikerpár szétválasztásán dolgozik. De mi történik, ha közben kialszik a villany?

Amikor agyvérzéses beteget operál, általában hány eret kell rendbe hoznia?

Egyet.

És a bangladesi ikerpárnál?

Huszonnégy vénát kellett szétválasztani. A hagyományos módszerrel 80 százalék lett volna a halálozás kockázata. Csókay András ötlete volt, hogy más módszerrel közelítsünk. Azt használjuk ki, hogy Isten úgy teremtette az embert, legyen benne tartalék.

Tartalék?

Képzeljen el egy folyót: hiába zárjuk el egy zsilippel, nem önt ki, ha van mellette kiépített csatornarendszer. Ezt az áthidaló vénarendszert használtuk ki.

Nem nyitották fel a koponyát, a gyermekek comberén keresztül, katéterrel hatolt be az agyukba. Voltak ehhez modern gépek Bangladesben?

Egy amerikai cég azzal járult hozzá a misszióhoz, hogy mindent felépített nekünk. A gyermekek agyának feltérképezése is több órán keresztül tartott, ők ezt altatásban töltötték. El tudja képzelni, mit éreztem, amikor szóltak, hogy mindjárt elmegy az áram? Ijesztő volt.

A másnapi műtét öt órán keresztül tartott. Üzent közben a szülőknek?

Kimentem hozzájuk, amikor úgy láttam, hogy a módszerünk sikeres lehet. Intelligens tanáremberek, megértették, mi a különbség 80 és 20 százalék halálozási arány között, és azt is, hogy még ez is óriási veszély. Sírva könyörögtek, hogy legalább az egyik gyermeküket mentsük meg. A meglévő erekből az ő agyát tegyük alkalmassá a különélésre.

De akkor a másik meghal.

Igen, de ők attól féltek, hogy mindkettőt elveszítik. Ezt nem tudtam elfogadni. Ki hozzon meg egy ilyen döntést? Melyik gyermek éljen tovább? Óriási boldogság volt nekik, amikor felébredve mind a kettő rájuk mosolygott.

A gyerekek kívülről most is pontosan ugyanúgy néznek ki.

Igen, mert a koponyát később választjuk ketté.

Hogyan tudott úrrá lenni eközben a saját idegein?

Már megérkezésünkkor 12 kamera várt bennünket, de 31 év alatt megtanultam úgy koncentrálni, hogy kiabálhatnak műtét közben, nem hallom. Nem létezik semmi más, csak a beteg.

Csókay András naponta gyakorol, hogy szeptemberben sikerülhessen a koponyák szétválasztása is. Hogyan lehet erre készülni?

Boncteremben gyakorolja az agyhártya leválasztását. A koponyán keletkező lyukat csonttal pótoljuk majd ki, Pataki Gergely plasztikai sebész pedig a hátralevő három hónap alatt speciális ballonokkal kitágítja a gyerekek bőrét, hogy elég naggyá váljon ennek befedésére.

Furcsa, hogy a világ legnehezebb gyermekműtétét végezte, miközben itthon csak felnőtteket operál.

Nagyon fáj, hogy éppen a magyar gyerekeken nem tudok segíteni, hiszen Angliától Hollandiáig számos helyre hívnak. A Honvéd Kórház nagyon jól felkészült intézmény, csak éppen katonai kórház, gyermekeket nem látnak el.

De ha Oxfordba el tud utazni, miért nem megy operálni gyermekklinikára?

Az agyi erek műtéteihez használt egyetlen gép másfél millió dollárba kerül, és a gyermekklinikáknak nincs ilyen. Ezért a gyerekeket kellene a klinikáról a Honvéd Kórházba szállítani, ám ehhez ott speciális altatóeszközökre van szükség. A folyamat megindult, remélem, hogy a sziámi ikrek műtétje felgyorsítja, és rövidesen azon az évi 12 magyar gyermeken is segíteni tudunk, akinek erre van szüksége.

Hudák István
A kárpátaljai Huszton született 1962-ben. 1988-ban szerzett orvosi diplomát Kijevben. 1998 óta él Magyarországon. 2017-ig a Pécsi Tudományegyetem, azóta a fővárosi Honvéd Kórház idegsebésze. Két gyermeke és két unokája van.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.