valasz.hu/itthon/a-heti-valasz-lap-es-konyvkiado-szolgaltato-kft-kozlemenye-129225

http://valasz.hu/itthon/a-heti-valasz-lap-es-konyvkiado-szolgaltato-kft-kozlemenye-129225

Ilyen a sajtónk: hazudtak Trócsányi mondatairól

/ 2015.10.20., kedd 17:31 /
Ilyen a sajtónk: hazudtak Trócsányi mondatairól

Nem beszélt cigány dzsihadistákról Trócsányi László Brüsszelben. A magyar kormány kijelentéseit rendszeresen, direkt félremagyarázzák külföldön – persze könnyebb félremagyarázni, ami egyébként is félreérthető.

Nem beszélt cigány dzsihadistákról az Európai Unió igazságügyminisztereinek brüsszeli konferenciáján Trócsányi László. A felhabzott botránynak ezt a részét könnyű tisztázni, mert a hangfelvétel megjelent az Európai Bizottság honlapján. A néhány perces, rövid hozzászólásban konkrétan ez hangzik el az európai romákról:

„A radikalizmus azonban más csoportokat is érinthet. Európában 10-12 milliós roma lakosság él. Magyarország Európai Unió soros elnöksége alatt kiemelt programként tekintettünk az Európai Unió roma keretstratégiájára. Úgy érezzük, hogy rendkívül fontos dologról van szó. 12 milliós közösség Európában, le vannak szakadva, az ő társadalmi felzárkóztatásuk rendkívül fontos, hisz ők is áldozatai lehetnek a radikalizációnak. Tehát szeretném, ha az Európai Bizottság a roma keretstratégia programot a jövőben is kiemelt programként tekintené.”

Ezeket a súlytalan, ha-már-itt-kell-lennem-mondok-valamit típusú mondatokat sikerült úgy visszaadnia az euobserver című uniós hírportálnak, hogy:

„Trócsányi László magyar igazságügy-miniszter szerint fennáll a veszélye, hogy a romák Szíriában köthetnek ki, mint idegen harcosok a dzsihadisták és más radikális csoportok oldalán”.

Az értelmezést az egész magyar sajtó hírként átvette, noha gátlástalan hazudozás. Trócsányi mondatait lehetetlen úgy interpretálni, ahogy az euobserver tudósítója, Nikolaj Nielsen tette. Az eset joggal háborította fel igazságügyminisztert, aki szerint „minden határon túlmenő provokáció” történt, és jogi lépésekkel fenyegette meg a portált.

Az Átlátszó szerint az euobserver tudósítója a szinkrontolmácsolás hibája miatt érthette félre Trócsányi szavait, de ez gyakorlatilag kizárt – olyan tolmácsolás nincs, ami Szíriát és idegen harcosokat tudna belerakni Trócsányi hozzászólásába. Ha csak a tolmács nem őrült meg néhány percre, ez kizárható.

Az euobserver azt csinálta, amit a nyugati sajtó sajnos igen gyakran tenni szokott a magyar kormánnyal: hangulatot keltett. Valószínűleg teljesen tudatosan.

Hiszen Nielsen a Trócsányi szájába adott ostobaság után gyorsan felvonultatott még néhány féligazságot a hazai romák iskolai szegregációjáról, munkahelyi diszkriminalizációjáról, kényszersterilizációjáról (!), felfestve a fasiszta Magyarország jól ismert képét az olvasóknak, aztán idézett egy meg nem nevezett magyar szóvivőt is, aki szerint azért mehetnek a romák Szíriába dzsihadistának, mert mélyszegénységben élnek, és ezért jobban ki vannak téve a radikális nézeteknek.

Ilyen a sajtónk, ezt tudjuk. És persze az ilyesmire rendszeresen rákapcsolódó, obligát hazai hiszti sem maradt el.

Viszont az is tény, hogy Trócsányi mondatai legkevésbé sem illettek a konferencia témájához, hiszen mi köze a radikalizálódás elleni küzdelem témájához a romáknak? A főként muszlim származású fiatalok radikalizálódása a nagy nyugati országok problémája, a kérdéshez a magyaroknak nincs túl sok hozzáfűznivalójuk, ahogy azt a miniszter a felvezetőjében le is szögezte, mert nálunk ez nem jellemző probléma. Ez a multikulturális társadalmak mindennapi valósága, amitől Kelet-Európa egyelőre mentes maradt.

Hipotézisként persze felvethető, hogy egy olyan nagyszámú, marginalizálódott, nyomorgó etnikai kisebbség, mint a kelet- és közép-európai romák, radikalizálódhatnak. Trócsányi fejében talán valami olyasmi járhatott, hogy a romák között születhet az amerikai Malcolm X-hez hasonló népvezér, aki a radikalizmus útjára vinné őket, csakhogy ennek szerencsére nincs semmi jele, és nem is nagyon valószerű feltételezés. Kár az ördögöt a falra festeni, főként akkor, ha a kormányzati szereplők tudhatják, hogy mindent, amit mondanak, előszeretettel magyaráznak félre a nyugati ellenfeleik. És ami ab ovo félreérthető, azt könnyebb is eltorzítani.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.