valasz.hu/itthon/ezt-gondolja-a-pannonhalmi-foapat-a-kereszteny-ertelmisegiek-kormanybiralatarol-128552

http://valasz.hu/itthon/ezt-gondolja-a-pannonhalmi-foapat-a-kereszteny-ertelmisegiek-kormanybiralatarol-128552

Ilyen lett az új Orczy-kert! Korszerű campus vagy megritkított közpark?

/ 2018.05.10., csütörtök 18:00 /
Ilyen lett az új Orczy-kert! Korszerű campus vagy megritkított közpark?

A magas építészeti színvonalat képviselő új egyetemi épületek között rehabilitált közpark nyitott meg áprilisban, a tájépítész szakma egy része mégis szomorú. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Orbán Viktor miniszterelnök a budapestieket fenyegető migránsveszélyről beszélt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának áprilisi átadásán, a bejáráson pedig Patyi András „bírságkirállyal” viccelődött. A kampányzaj mára elült – az újjávarázsolt Orczy-kertet birtokba vették az egyetemisták és a fővárosiak.

Május első vasárnapján nem is lehetne teljesebb az idill. A réten családok piknikeznek, a kitisztított csónakázótóba párok lógatják a lábukat – csónakázni is lehet majd, mint a Csinibaba címűfilmben. Az árnyas fák alatt polgárok sétálnak, a focipályán és a rekortán futókörön fiatalok sportolnak. A felújított tóparti büfé finom kávéval és józan árakkal várja a vendégeket, a pavilon pedig tiszta és ingyen használható vizesblokkal. „Egy kis St. James’ Park Pesten, kerítéssel, éjjelre bezárva” – ahogy Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos ígérte januárban.

Aki először jár itt, aligha hiszi, hogy a beruházást heves viták kísérték, sokan a Fidesz-kormányzás betonközpontú, fanyűvő városfejlesztési filozófiájának állatorvosi lovát látták benne – intő jelet, hogy mi vár a Városligetre. Hol az igazság? Mit jelent a mostani beruházás az Orczy-kert és a Ludovika évszázados történetében?

 

 

 

 

Részletes háttér a május 10-i Heti Válaszban, mely elektronikus formában a Digitalstandon kapható.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.