valasz.hu/itthon/aki-nem-tesz-semmit-annak-kuss-kukorelly-endre-a-heti-valasznak-126197

http://valasz.hu/itthon/aki-nem-tesz-semmit-annak-kuss-kukorelly-endre-a-heti-valasznak-126197

Ilyen lovat akartam!

Megszólal a magyar csodaló zsokéja

/ 2009.01.07., szerda 13:23 /

Egyszer volt egy aranyszőrű paripánk, Imperiál, akinek három versenyévadban - 1962 és 1964 között - nem akadt ellenfele a honi versenypályákon, és a nemzetközi mezőnyben is alig: 25 futamából 20-at megnyert. Hajtója, Németh Ferenc a budapesti Kincsem Parkban él, nyolcvanon túl is versenybíró. Amit ő nem tud a lóversenysportról, azt nem is érdemes tudni.

Úgy kezdődött, mint a mesében. Élt egy szegény ember Sármelléken a múlt század fordulóján, Németh Jánosnak hívták. Amilyen munkát adott a Jóisten, abból próbálta eltartani feleségét és kilenc gyermekét. A Kis-Balatonnál vágott nádat Sármelléken tették vasútra; a sürgő-forgó emberek között nemcsak látni- és hallgatni-, de tennivaló is jutott a felcseperedő gyerekeknek.

- Éppen jó leszel zsokénak - kapta el egyszer az állomáson sündörgő tizenöt éves, apró termetű, harminckilós legényke, Németh Ferenc karját egy Olaszhonban forgolódó üzletember, és attól kezdve fényes szőrű ménekről, csillogó lószerszámokról, pompás versenyekről duruzsolt a fülébe. A fiú szinte itta magába a csodálatos történeteket, és már csak félig-meddig volt odahaza, a szíve egy táltos csikón nyargalt, messzi idegenben.

- Nem adom. Mert nem látom többet - koppant az apai szó a sármelléki kocsmaasztalnál, s vele koppant az áldomásra emelt pohár is. Ám rég rossz lenne, ha a mesék az első próbatételnél véget érnének. A kéz, mely a meséket szövi, újabb szálat font a történetbe. Az egyik Németh lány, Mária az úrlovassport hazai fellegvárába, az alagi kiképzőközpontba került szolgálónak, és maga mellé vette az öccsét is. A békeidők utolsó pillanataiban, 1942-ben került Ferenc a Honvéd Versenyistállóhoz, Binder Ottó tábornok keze alá. A szerencse még egy ideig kacérkodott vele: volt olyan ló, amelyik tizenötször is ledobta, de mintha egy puha kéz fogta volna föl, soha csontja nem törött - sem akkor, sem később, amikor lovat is, lovast is szedegetett mellőle a halál.

Aztán kitört a háború. Sokan nem sejtették, mit hoz majd valójában, semmibe vették a vészjósló híreket. 1944 októberének egy szépnek ígérkező vasár napján délutánra lóversenyt tűztek ki, ám a pálya délelőtt olyan szőnyegbombázást kapott, ami a tribün tetejét is elvitte. A versenylovakat Alagra akarták menekíteni, nehogy ágyú elé fogják őket, vagy, ne adj' Isten, még rosszabb sorsra jussanak, de a tábornok vezette, húsz lovasból álló csapatot Kincslődpusztánál az oroszok elfogták. Németh Ferencet kiállították a sorból - és hazazavarták vézna termete miatt.A zsoké otthona ekkor már ott volt, ahol lovak közelében lehetett, ezért az alagi istálló melletti bolgárkertésznél húzta meg magát, amíg a lóversenysport újra éledni nem kezdett. A háború utáni első versenyen, 1946 júniusában rendhagyó módon ismeretlen származású lovak futottak, mert bár az állatok egy részét megtalálták vidéki parasztistállókba kötve, a származást és a versenyeredményeket igazoló papírokra keresztet vethettek. A versenyt Németh Ferenc nyerte, Abaktival. A győzelem nem csupán újabb diadalok sorának nyitánya volt, hanem egy új és keserves korszaké is. Az időközben férfivá cseperedő fiú sokat küzdött a súlyával, rendszeresen koplalt, hetente négy-öt kilót is leadott, hogy megőrizze versenysúlyát.

1956 novemberében a pesti istálló találatot kapott és kigyulladt. Németh Ferencre bízták azt a feladatot, hogy az egyik legígéretesebb csődört, Imit, akivel egy hónappal korábban Prágában megnyerte a Szocialista Országok Kupáját, Alagra menekítse. A zsoké számtalanszor megtette már a háromórás utat, hisz a lovakat a vasárnapi verseny előtti napon szokták felhozni a tréningközpontból, ahová hétfőn visszatértek. Most azonban tankok cirkáltak a Mexikói úton, az újpesti víztoronynál lőttek, és délután hatkor kijárási tilalom lépett életbe. Odafelé csöndes útjuk volt, ám Alagon Németh Ferenc hiába várta a megígért autót. Vonattal, több átszállással vergődött vissza Pestre, a rákosrendezői pályaudvartól kapualjról kapualjra bujkálva jutott el a Lóversenypályáig.

Ha a kaland rosszul végződött volna, talán meg sem születik 1960-ban Imi fia, Imperiál. Imperiál kesely lábú, hókás, csókaszemű, sárga csikó volt, vagyis minden tulajdonsággal rendelkezett, amiben lovakhoz valamit is konyító emberek a gyengeség és megbízhatatlanság jeleit látták. A lovacskának - ahogy Németh Ferenc emlegeti - baljós külső jegyei mellett még szokatlanul nagy termete is volt, külön bokszot építettek a számára. Ötszázhatvan kilót nyomott, egy mázsával többet, mint más lovak, ami nehézkességet sejtetett - nyomós okot arra, hogy a hozzáértő pillantás érdemi szemrevételezés nélkül átugorja.

Aperianov Zakariás, az elismert idomár, akinek csapatába a zsoké is tartozott, mégis a kezére vette. "Olyan jó természete volt, intelligens, szelíd és kedves, sosem kellett bántani, még a legnagyobb hajrában sem került elő az ostor" - emlékszik vissza Németh Ferenc. Hamar kiderült, hogy Imperiál hosszú inai, erős fizikuma rövid és hosszú távú versenyek győzelmeinek ígéretét hordják magukban. A megvetett csikóból aranyszőrű táltos lett, szinte úszott a levegőben. Huszonöt futamából húszat nyert fölényesen, és még a tengerentúlra is eljutott - igaz, nem Németh Ferenccel, mert az utazáshoz a hozzáértés kevés volt, párttagságot is elvártak volna; az meg nem akaródzott lenni. 1964 után már utazhattak együtt, s például Malmőben, Baden-Badenben szólt nekik a magyar himnusz.

Baden-Badenben futottak utoljára. Mivel érezték, hogy a ló kifáradt és meggyengült, nem erőltették a versenyzést, a ménesbe került, tenyészménnek. A baj csak az volt, hogy Imperiál kizárólag egy szürke kancához vonzódott. Ezt sétáltatták a boksz előtt, míg a mén fel nem hevült, s a döntő pillanatban elébe toltak egy másikat. Ötszázharmincegy utódja közül háromszáznegyvennyolc indult versenyen, kilencszáz díjat nyertek. De Imperiál teljesítményének egy sem ért a nyomába.

Németh Ferenc tudta, hogy soha többet nem lesz ilyen lova. Kétszázhetvenhét győzelméből tízet arattak együtt. Németh Ferenc háromszor nyert Pardubicében, igaz, egyszer sem Imperiállal. Sosem félt, pedig a csehországi természetes akadálypálya sok ló és lovas utolsó útja. A "nagy taxis" nevű akadály, ahol egy kilátást eltakaró dombról az ismeretlenbe - egy három méter széles vizesárokba - ugranak, egyenesen istenkísértés. Volt, hogy állatvédők feküdtek a vizesárok mellé, hogy meghiúsítsák a versenyt, de levonszolták őket a pályáról, mielőtt a lovak odaértek volna.

- Minden jól sikerült az életemben - summázza nyolcvanegy évét Németh Ferenc. Csak szomorú pillantása árulkodik arról, hogy el is múlt minden, ami jó volt. A Kincsem Parkban évente egyszer, a Derby idején verődik össze pár ezer ember, az évközi versenyeken alig lézengenek.

- Rövidnadrágban jönnek, és papucsban, kérem! - az elharapott félmondat csendje a döbbeneté és a gyászé. Hiszen az 1925 óta meglévő pályát verseny idején tíz-tizenötezren is felkeresték, a lóverseny társasági eseménynek számított, ahol a hölgyek megcsillogtatták legújabb ruhakölteményeiket. Boldogabb országokban ma sincs másképp. A Kincsem Parkba kevesen jönnek, és alig fogadnak. A legkisebb tét kétszáz forint.

- Hogy tudna egy nyugdíjas egy nap akár csak ötöt is játszani? - kérdi Németh Ferenc, aki soha, senkinek nem árulta el a tuti tippet, mint ahogy maga sem fogadott soha. A régi zsokék fejében meg sem fordult, hogy figyelmen kívül hagyják az idomárok és a tulajdonosok utasításait, nem kockáztatták, hogy eltiltsák őket a versenyzéstől.

A zsoké ma is tevékeny, az egyenes szakaszok bírája. Szívesen vállalna többet is, ha rábíznák. Egyelőre csak reménykedni lehet abban, hogy a Kincsem Parkban a nyáron egyáltalán megrendezik a nyolcvanhetedik Magyar Derbyt, mivel a sportág veszteséges, a terület viszont legalább ötvenmillió forintot ér. Szép lenne, ha hazai pályán sprintelhetne Overdose, napjaink tízszeres nagydíjnyertes "csodalova" - igaz, ő rövid távon verhetetlen, alkata miatt a hosszabb távokat aligha bírná.

Németh Ferenc lakása a lóversenypálya bejárata mellett található. Az idős zsoké őrzője mindannak, amire a magyar lóversenysport azt mondhatja: kincsem.Németh Ferenc 1927-ben született Sármelléken. • 1988-ban nyugdíjazták. • 44 évet töltött a lóversenysportban, 25 évig mint zsoké, 19 évig mint idomár dolgozott. • 270 versenyt nyert, 10-et külföldön, ebből 3-at Pardubicében. • 17 derbi győztese. • Feleségét, akivel 50 évig élt boldog házasságban, a lóversenypályán ismerte meg. Sára Veronika évtizedekig a Lovi főkönyvelője volt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.