valasz.hu/itthon/buda-gardens-ugy-lazar-verengzest-rendezett-a-miniszterelnoksegen-129175

http://valasz.hu/itthon/buda-gardens-ugy-lazar-verengzest-rendezett-a-miniszterelnoksegen-129175

Ilyen még nem volt. Jönnek a vádlott nélküli tárgyalások

/ 2016.07.07., csütörtök 08:15 /

Nem lesznek ülnökök, és a vádlottnak nem kell részt vennie a tárgyalásokon. Így pörgetik fel a büntetőperek tempóját.

Tiszta Amerika lesz a tárgyalótermekben, 2018-től átalakul a büntetőeljárások rendje. A formálódó törvényjavaslatot Kónya István, a Kúria elnökhelyettese, a kodifikációs bizottság tagja ismertette. Mi pedig pontokba szedtük a leglényegesebb módosításokat.

1. A pereket újrakezdjük és megint újrakezdjük, ez a közvéleményt leginkább idegesítő helyzet, amikor a másodfok azt mondja az elsőre, hogy az valamilyen hibát vétett, de nem javítja ki és tárgyalja érdemben az ügyet, hanem újrakezdeti az egész pert. Tavaly óta a legfőbb ügyész ilyen esetekben rendkívüli jogorvoslattal élhet. Januárban egyszerre három beadványát bírálták el, és a Kúria mindháromban a főügyésznek adott igazat. Igaz, ennek gyakorlati jelentősége nem volt, de azóta elhunyt Biszku Béla, az 1956-os megtorlást vezető volt belügyminiszter, az Aranykéz utcai robbantást megrendelő Portik Tamás és tescós rabló, Süveges Péter és társai ügye is ilyen okokból nyúlt, mint a rétestészta. 

Viszont mindennek hatására az új büntetőeljárási törvényjavaslatba beépült az a lehetőség, hogy a jövőben (vélhetően 2018-tól) az ilyen ítéleteket következményekkel lehet támadni. Ha az első fokú bíróság korrigálható hibát vétett, a másodfokon eljáró, általában tapasztaltabb bíró kijavítja és kész.

2.  A vádlott nem jelenik meg a tárgyalóteremben, rengeteg büntetőtárgyalás marad el emiatt. Kínos jelenetek sorát szüli, amíg a teljes bírói tanács és az ügyész vár rá, holott mindenki tudja, hogy ez alapvető érdeke, mert a bűntett óta eltelt hosszabb időt az ítéletnél enyhítő körülményként vehetik figyelembe. Az új törvény értelmében a vádlott lemondhat a személyes jelenlét jogáról azokon a tárgyalásokon, amelyeken a bíróság nem kötelezi megjelenésre. Vagyis nem kell végigülnie a teljes pert, csak azokon a napokon kell ott lennie, amikor neki valamilyen szerepet szánnak.

3. A nyomozati szakban is lehetőség les arra, hogy a védő és az ügyész között egyezség szülessen. Ha a vádlott beismerő vallomást tesz, akkor ezért cserébe enyhébb büntetést kérhet rá az ügyész, az egyezséget a bíróságnak persze ezután is jóvá kell hagynia. Mi változik akkor? Jelentősen megnő a különbség a beismerő és a tagadó vádlottak között, az előbbiek kisebb büntetésre, gyorsabb tárgyalásokra számíthatnak. Rendszerünk még inkább hasonlít majd az amerikaira, ahol az ilyen alkuknak döntő jelentőségük van. Az új elem, hogy a megegyezésre már a nyomozás során is lehetőség lesz.

4. Nem kell majd bizonyítani a vád azon elemeit, amelyeket a vádlott és a védője sem vitat. Ma ugyanis a bűncselekmény folyamatának minden egyes elemét végig kell tárgyalni, azt is, amit a vádlott maga is elismer, ezután a tárgyalásokon a védelem és a vád közötti vitás kérdésekre koncentrálnak.

5. Vége az ülnökök korának. Rengeteg per nyúlik el amiatt, hogy a biodiszletként használt ülnökök megbetegszenek, lecserélik őket, és emiatt az új ülnök számára az összes iratot ismertetik (elhadarják), mert ezt írja elő a törvény. A jövőben ülnökök csak a katonai pereknél és a fiatalkorú vádlottak esetén maradnak.

A törvényjavaslat előkészítése még folyik, a munka lényege, hogy a tárgyalótermi tapasztalatokat beépítsék a tárgyalások menetét szabályozó jogszabályba. A hatálybalépés 2018-tól várható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.