Ilyen ország pedig nincs! Megint letartóztatták a határőrizetet

/ 2018.05.31., csütörtök 12:00 /

Évente, félévente bilincsben elviszik egy-egy határátlépő személyzetét, mert „ukrajnásat” játszanak napi ezer eurót keresve. Most Röszkénél kommandóztak.

Kedden 33 pénzügyőrt vettek őrizetbe Röszkén és folyamatosan döntenek előzetes letartóztatásukról. Az ügyre a Délmagyar.hu hívta fel a figyelmet, miután a határon átkelő utasoknak feltűnt, hogy ezúttal egyenruhások bilincselnek egyenruhásokat. A Hvg.hu szerint a gyanú: bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása.

Az eset évről évre előfordul, mert a NAV állományába tartozó pénzügyőrök és a határőrizeti feladatokat is ellátó rendőrök közül is többen pénzt fogadnak el azért, hogy tényleges ellenőrzés nélkül engedjenek át a határon autókat és a buszokat, amelyek vezetői cserébe az úti okmányokba rejtett utasonkénti 5-10 euróval – vagy más módon – hálálják meg a figyelmetlenséget. A Heti Válasz újságírója egy korábbi riportútján maga is tapasztalta Záhonynál, hogyan csipog műszakváltás előtt sorozatban a csempészek telefonja, amikor a velük kapcsolatban álló egyenruhások átküldik nekik, melyik sorba vannak beosztva, vagyis hova álljanak, ha szabad átvonulást akarnak a járműbe eldugott cigarettával, a megfújt benzintartállyal, vagy mással.

Nem volt túl nagy visszatartó ereje tehát annak, hogy éppen egy éve Röszkénél 32 rendőrnél tartottak házkutatást, és nagy összegű készpénzt – forintot és valutát – foglaltak le tőlük. Tavaly év végén vádat is emeltek ellenük. Korábban pedig a Népszabadság számolt be arról, hogy 2015-ben Záhonyban volt rajtaütés, ott azt is feltárták, hogy a magyar határőrizet teljesen eltanulta az ukrán hatóságok módszerét, a „csáj” és „kofé” (vagyis kávé és tea) szavakkal szólítva fel „vámfizetésre” az utasokat. A lap forrásai ezer és kétezer euró közé tették az ebből keletkező napi (!) bevételt. A védelmi szolgálat akkor úgy tudta elcsípni az érintetteket, hogy hosszú időn keresztül a teljes határátlépőt lehallgatta, figyelték a rendőrök, vámosok telefonját, de még a külső dohányzóhelyet is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.