Ilyen üzlet nincs, és mégis van – ráadásul Budapesten!

/ 2015.05.06., szerda 15:20 /
Bartók Béla út 15/b

Bartók Béla út 15/b

Tudják, mi van a képen? Annyit segítek, hogy a Gellérthegy lábánál, a XI. kerületi Bartók Béla úton járunk (a 15/b szám előtt). Nem, nem egy félkész szolárium bejáratát látják, amelyre most készülnek felmatricázni, hogy „új csövek, egészséges barnulás”. Ez itt egy kézműves pékség, pontosabban Pékműhely. Hogy egyáltalán tudok róla, azt ennek a blognak köszönhetem. A bolt nemrég nyitott, és egyebek mellett arról híres, hogy nincs cégére. Mielőtt valamely lehetetlenül szűk nadrágban mozgó marketinges elkezdené magyarázni, hogy a modern brandépítés alapja a minimalista dizájn, tehát szó sincs csodáról, gyorsan szögezzük le: az üzletek 99,99 százalékán van valamiféle márkajelzés, hisz’ minden boltos ki akar tűnni az utca sűrűjéből. A főpéket ráadásul úgy hívják, hogy Józsi. Nem Yozsee vagy YOLO Józsi, hanem Józsi.

Mivel nem akartam elhinni, hogy ilyen egy trendi pékség, beöltöztem adóellenőrbe és hírszerzőbe oltott fogyasztóvédőnek, hogy leleplezzem ezt az egész kócerájt. Bementem. Állt a sor. Értik? Ötperces sor állt egy olyan üzletben, ami kívülről nézve nincs is. Kinéztem a legolcsóbbnak látszó péksüteményt, és próbáltam havernak tűnni, hátha nem adnak számlát. De adtak. Ez állt rajta: Pékműhely Kft., satöbbi, satöbbi. Minden szabályos. Mellettem egy egyéves formájú fiúcska cuppogott, az eladónő meg ránézett, és megkérdezte: „Kérsz-e vizet, kiscsillag?”. Na, itt még „emberi humánum” is van, gondoltam. Aztán ott volt Józsi, a pék, akit arról szándékoztam faggatni – továbbra is inkognitóban –, mivel bizonyítja, hogy kenyerei mentesek az emulgeátoroktól, oxidálószerektől, enzimpreparátumoktól és keményítőszármazékoktól. Ezt az élelmiszerbiztonságban utazó énem kérdezte volna, mert szeretek hosszasan beszélni az adalékanyagok allergiát és ilyen-olyan intoleranciát okozó hatásáról. Ám mivel egy hölgy előttem éppen ilyesmiről csacsogott Józsival, és láttam, hogy a pék öntudatos stílusban tudatja, ő efféle ajzószereket nem használ, ezért különleges a boltja, inkább kiosontam.

Ez a Pékműhely egyébként már a második. Az első, a Batthyány utcai annyiban különbözik Bartókon lévőtől, hogy ott van egy visszafogott cégtábla: „Pékműhely – anno 2010”. Szintén nem titok, hogy ugyanez a pék Józsi, aki egyébként szociológus, Kedveskrém néven fagylaltozót is működtet. Sőt, az általam felbérelt magánnyomozó, aki én voltam, kiderítette, hogy Vajda Józsefnek van egy olyan kft.-je is, amelyik közlekedésbiztonsági rendszereket szállít, és 2009-ben még 300 milliós árbevétele volt. Aztán ahogy a főnök „bepékült”, úgy áldozott le a műszerkereskedésnek.

De mindez nem fontos. A fontos az, hogy próbáltam, próbáltam belekötni ebbe a cégér nélküli pékségbe, de nem ment. Sőt, ma már ott tartok, hogy csak az olyan pékségeknek engedném, hogy pékségnek hívják magukat, amelyek az alábbi hozzávalókkal is rendelkeznek: legalább egy élő pék, kelesztő-dagasztó eszközök, kemence/sütő, mérleg. A többi, kenyérrel kereskedő boltról pedig szedjék le a „pékség” táblát. Például azért, hogy a Józsi felrakhassa.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Új kormány – oktatáspolitikai fordulat jön?

Ha valóban a jegybanki ajánlások alapján kezd bele a kormány a versenyképesség javításába, akkor az oktatásban át kell állítani a váltókat. Részletes háttér a Heti Válaszban.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.