valasz.hu/itthon/nem-is-gondolta-volna-ki-penzeli-az-uj-luxusszallot-a-lanchidnal-120600

http://valasz.hu/itthon/nem-is-gondolta-volna-ki-penzeli-az-uj-luxusszallot-a-lanchidnal-120600

„Túl rég vagyok itt, hogy értsem a hazai poénokat” – londoni magyarok vallomásai

/ 2014.07.10., csütörtök 17:00 /
„Túl rég vagyok itt, hogy értsem a hazai poénokat” – londoni magyarok vallomásai

Magyar szimfonikus zenekar alakult Londonban, egy színmagyar női kézilabda csapat pedig feljutott az angol első osztályú bajnokságba – formálódni látszik a kint élő százezres magyar közösség. Kiköltöztünk öt napra, hogy megnézzük, mi történik a ködös Albionban. Más találtuk, mint itthonról gondoltuk. Nagyon mást. Összeállításunk a friss Heti Válaszban.

Ropogósra vasalt ing, lakkcipő, kivillanó hófehér mandzsetták. Ahogy a karmester felemeli ébenfa végű pálcáját, néma csend lepi el az elegáns koncerttermet. Tévedett, aki ezt várta a London Hungarian Symphony Orchestra évadzáró vacsoráján és koncertjén. A magyar komolyzenészeknek nem olyan könnyű Angliában érvényesülni, ezért is alakítottak zenekart; hogy ne gyengén játszó amatőr együttesekben muzsikáljanak, hanem profik között. A legizgalmasabb kérdés azonban az, hogyan kerül Londonba egy egész szimfonikus zenekarra elegendő muzsikus? 

A válasz a válság körül keresendő, egyre ritkulnak a meghallgatások, a fizetések nyomottak, így sokan indulnak el a komolyzene európai központjába szerencsét próbálni. Megélni azonban kint is csak kevesen tudnak a zenéből, ha csak nem vesszük annak az utcazenélést, mert sokan nap közben nyitott hegedűtokkal állnak a metróban vagy valamelyik köztéren. 

Első osztályú játékosok az Angyalvér kézisei

Első osztályú játékosok az Angyalvér kézisei

Fotók: Szabó Balázs

A magyar kézilabdások másként mások, mint előzetesen vártuk. Ott arra bukkantunk, hogy a brit bajnokság tulajdonképpen nem is brit, alig vannak benne angolok, így lényegében az egyetlen etnikailag egységes csapat a magyar lesz az első osztályban. 

Az öt nap alatt a londonimagyarok.hu-tól bérelt ágyon magyar házban laktunk, hogy megértsük, hiába van akár több (mint) százezer honfitársunk Londonban, kultúrafogyasztó csak kevés akad közöttük. Ám a magyar értelmiség kint is megszervezi az életét; jártunk start-up előadáson, kóstoltunk magyar marhapörköltet (de szerencsére angol húsmarhából), figyelemmel kísértük a kispályás magyar fociliga eredményeit, és megfordultunk a Cityben, a kinti elit Pubszerda nevű klubjában. 

De hogyan kerülnek magyarok a muszlimok lakta városrészekbe? Értik-e a kintiek Bödőcs Tibor aktuális poénjait? Miért vannak ambivalens érzéseik saját nemzeti hovatartozásukkal kapcsolatban? A londoni magyarokról a Heti Válasz július 10-i számában olvashatnak fotóriporttal kísért összeállítást. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.