valasz.hu/itthon/ez-a-tornacipos-is-csunyan-rafazhat-ha-megszavazzak-a-lex-heinekent-123020

http://valasz.hu/itthon/ez-a-tornacipos-is-csunyan-rafazhat-ha-megszavazzak-a-lex-heinekent-123020

Íme a férfiakkal szemben elkövetett jogsértések listája

/ 2013.12.04., szerda 17:40 /
Íme a férfiakkal szemben elkövetett jogsértések listája

A választási kampány egyik fő témája a női esélyegyenlőség és a családon belüli erőszak lehet. A gyengébb nem hátrányai közismertek, a holnap újságos standokra kerülő Heti Válasz összeállítása azonban a férfi esélyegyenlőség sérüléseit veszi számba.

 

Hatról kétszázmillió forintra emelné az antidiszkriminációs szabályokat megsértő cégek büntetésének maximumát egy ellenzéki képviselőnők által benyújtott törvényjavaslat. Vadai Ágnes, a Gyurcsány-párt független országgyűlési képviselője festett monoklival tüntet. Vagyis egyre több a jelzés arra, hogy a kampányban az egyik legfontosabb téma a családon belüli erőszak lesz. Ám ennek során kevés szó esik arról, hogy hátrány nem pusztán a nőket érheti.

„Pizzéria-sörözőbe pultos felszolgáló lányt keresünk.” „A betegfelvételi irodán dolgozó nők nem kívánnak férfival dolgozni” – két mondat, amely miatt az Egyenlő Bánás Hatásmód férfiakkal szemben elkövetett jogsértésre hívta fel a figyelmet. A leggyakrabban nem a munkahelyeken, hanem az oktatásban éri hátrány a férfiakat. Immár nemcsak a jogász és az orvosképzésben, de a hagyományosan férfiterepnek számító természettudományi képzésben is több a nő, mint a férfi. A kutatások szerint ugyanis a fiúknak sokkal jobb családi háttér kell ahhoz, hogy bejussanak egy egyetemre vagy egy főiskolára, mint egy lánynak.

A kislányok már az általános iskolában is előnyben vannak, részben azért, mert ott a tanárok 96, a középiskolában 71 százaléka nő. Új tendencia, hogy immáron a fiúk esélyegyenlőségével kell foglalkozni. Németországban sorra jelennek meg a fiúk közoktatásban szerzett hátrányának okairól szóló tanulmányok, Angliában külön nemenkénti tantervet dolgoznak ki. Egy észak-ír kutatás során öt évig mérték, mi lehet az oka a fiúk hátrányának. Kiderült, hogy a fiúkat gyakrabban büntetik, az oktatás a „magolósoknak”, vagyis inkább lányoknak kedvez, a tanárnők sokkal többet beszélgettek velük, mint fiúkkal.

Arról, hogyan üt ez a folyamat vissza a nőkre, miért lesz a képzési egyensúlytalanság a fiatalok elmagányosodásának egyik oka, a Heti Válasz december 5-i számában olvashatnak, amely digitális változatban is megvásárolható a Digitalstandon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.