Csontváz a laboratóriumban - feljelentést tesz az államtitkár

/ 2010.09.09., csütörtök 10:43 /
Csontváz a laboratóriumban - feljelentést tesz az államtitkár

Másfél milliárd forintos áron került új tulajdonosához az ÁNTSZ egykori laborhálózata. A 14 megyeszékhelyen található kémiai és mikrobiológiai laborokat még 2006 elején privatizálták 48 millió forintos áron, 2008 második felében viszont már 1 milliárd 540 millió forintért adták tovább akkori tulajdonosai - derül ki a Heti Válasz ma megjelent számából. Az ügyben a Világgazdaság Online értesülése szerint az egészségügyi államtitkárság feljelentést tett.

A Heti Válasz először két éve foglalkozott az üggyel, ám akkor még csak a cégbírósági iratok alapján rekonstruálhattuk a történteket. A lapot az vezette nyomra, hogy újságírónkat háziorvosa az immáron privatizált ÁNTSZ-laboratórium Kft egyik egységébe küldte laborvizsgálatra, és az a HospInvest Kft. újpesti székházában működött. A cégiratok és az ÁNTSZ üvegzseb-kimutatásai mögé pillantva pedig kiderült, az ÁNTSZ szakértői, a privatizált cég tulajdonosai és a Heves megyei kórházakat botrányos körülmények között privatizáló, jelenleg felszámolási eljárás alatt álló HospInvest Zrt. akkori tulajdonosi köre között érdekes átfedések találhatóak.

A cégiratokból már időközben is kitűnt, hogy a 48 millió forintért eladott laboratóriumhálózat már a második évben 80 millió forint feletti eredményt ért el. A lap birtokában levő dokumentumból az is látszik, hogy 2008-ban túladtak a cégen, és a jelenlegi tulajdonos 1 milliárd 540 millió forintért jutott hozzá a laborhálózathoz.

Az ügy nemcsak a kiugróan magas értékkülönbözet miatt kelt gyanút, hanem azért is, mert a vevők az ÁNTSZ privatizációval megbízott szakértőinek rokonai illetve üzlettársai lettek. A tisztiorvosi szolgálattól havi 550 ezer forint (+áfa) megbízási díjat kapó Heves István projectvezető és a privatizáló cég egyik tulajdonosa (Hampó Eleonóra) rokoni kapcsolatban áll egymással. Később Heves maga is tulajdonossá vált a cégben. A kft székhelyét pedig az ÁNTSZ által megbízott és havi egymillió forint (+áfa) díjért szerződtetett ügyvéd, Nemes Dénes irodájával azonos címre jelentették be.

A cég másik új tulajdonosa Deák Gábor több cégben is együtt szerepel Heves Istvánnal és Nemes Dénessel vagy közvetlen családtagjukkal valamint az ÁNTSZ harmadik szakértőjével Szabó Tamással, az Antall-kormány egykori privatizációs miniszterével. A legismertebb vállalkozás ezek közül a HospInvest Zrt, amelyben Heves, Deák és Szabó tulajdonos, Nemes pedig felügyelőbizottsági tag volt. Vagyis a céget az ÁNTSZ saját szakértői rokonának illetve üzlettársának adta el, mégpedig a szakértők javaslata alapján igen alacsony értéken.

Erre utal, hogy a laboratóriumok 2008-ban kerültek - egy off-shore cég közbeiktatása után - jelenlegi tulajdonosukhoz a Nyíri Viktor nagyvállalkozó érdekkörébe tartozó Poszterház Kft-hez, mégpedig 1 milliárd 540 millió forintos áron.

Arról, hogy Heves javaslatára, hogyan fizetett ki az állam a 48 millió forintért eladott laboratóriumok új tulajdonosának több százmillió forintot még 2006-ban; hogyan kapcsolódik az ügylethez a KISZ KB volt titkára, Bodáné Cser Erzsébet; és kik lehetnek a tényleges ár elfedésére szolgáló off-shore cég valódi tulajdonosai, további részleteket a Heti Válasz ma megjelent számában olvashatnak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.