valasz.hu/itthon/feneketlen-tavi-ingatlanugy-lazar-janos-900-millios-mutyiba-tenyerelt-bele-felsikerrel-129166

http://valasz.hu/itthon/feneketlen-tavi-ingatlanugy-lazar-janos-900-millios-mutyiba-tenyerelt-bele-felsikerrel-129166

Ingatlanbuli, könnygázgránát, paprikaspray

Házmesterek

, / 2009.01.18., vasárnap 17:56 /

A terézvárosi ingatlaneladásokkal foglalkozó múlt heti cikkünket egy helyi képviselő „büntetőjogilag értelmezhetőnek” találta, és továbbította az ügyészségnek. Ezzel együtt a hatóság egy tucat palota ügyében folytathat nyomozást - s a szomszédos Erzsébetvárosban is hasonló nagyságrendű visszaélés-sorozatot lepleztek le 2008 végén. Lapunk tovább bogozza a politikai szálakat a VI. és VII. kerületben.

A teréz- és erzsébetvárosi ingatlanprivatizációs „franchise" részleteiről szóló múlt heti írásunk után a Magyar Rádió összegzést készített: a Budapesti Nyomozó Ügyészségen és a rendőrségen jelenleg tizenegy VI. kerületi épület el adását vizsgálják. E számot toldaná meg Wertán Zsolt Zoltán helyi KDNP-s képviselő, aki - cikkünk nyomán - újabb bejelentést tett az ügyészségen az Anker köz 1-3. számú ház irodáinak magánosítása, illetve az ezzel járó önkormányzati vagyonvesztés miatt. A szomszédos Erzsébetvárosban 14 ingatlant érintő feljelentés született - még 2006-ban -, mire a hatóság egymilliárdos károkozást állapított meg. A kilenc gyanúsított között két politikus is akad (Gál György és Kardos Péter, a gazdasági, illetve pénzügyi bizottság SZDSZ-es elnökei), akik tavaszig biztosan előzetes letartóztatásban maradnak.

Terézvárosban lassabban őrülnek a malmok, bár lapzártánkkor több helyi megfigyelő is biztosra vette, hogy az ügyészség újabb gyanúsításokat foganatosít Berecz Károly esete kapcsán. A vállalkozó szerint VI. kerületi politikusok 18 millió forintot követeltek tőle annak fejében, hogy neki értékesítsenek egy Bajcsy-Zsilinszky úti üzlethelyiséget. (Berecz hangfelvételt készített a vesztegetésről, amit átadott a rendőrségnek, majd nyomozói utasításra játékbankókkal fizette ki a kenőpénzt.)

Ötvenes kontingens

A belpesti történelmi negyedekben tehát két tucatnál is több épületről/ palotáról látszik bebizonyosodni, hogy üzemszerű kótyavetye eredményeként került ki az önkormányzatok fennhatósága alól - ám ezek csak a nyomozószerveket megjárt esetek. A rendelkezésünkre álló összesítések szerint Erzsébetvárosban 1996 óta ötvennél is több olyan ingatlanértékesítés ment végbe, ahol többé-kevésbé érvényesült az alaprecept; vagyis hogy helyi politikusok és vállalkozók ismerőseiből verbuválódott strómancégek pályázat nélkül, alulbecsült értéken jutottak hozzá egy-egy bérházhoz. Ezeket aztán hetekkel-hónapokkal később (offshore társaságok közbeiktatásával) piaci áron adták tovább a már egyébként is érdeklődő, tényleges befektetőknek. Terézváros esetében egyelőre nem készült efféle mérleg, ám kérdés nem fér hozzá, hogy a VI. kerületben is dömpingszerű épületkiárusítás folyik. Csak a 2006-os ciklus kezdete óta négyszáz ingatlanforgalmi szakvéleményt rendelt meg az önkormányzat - 95 százalékban attól a két bennfentes értékbecslő magáncégtől (Unihouse Kft., Dollar Land Kft.), amelyeket múlt heti cikkünkben már említettünk.

Pénztárnoki vonalak

Azóta az Unihouse megszüntette internetes elérhetőségét, így az unihouse.hu honlapon már nem olvasható az az összeférhetetlenség-gyanús tény, mely szerint az értékbecslő cég és a becslésre megbízást adó önkormányzati vállalat (Terézvárosi Vagyonkezelő) jogi munkatársa/képviselője egyazon személy, bizonyos Halmai Katalin - aki emellett tagja Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes XII. kerületi MSZP-alapszervének és a hegyvidéki önkormányzatnak. A másik udvari értékelő, a Dollar Land Kft. a Puch László volt MSZP-pénztárnok stábjához sorolt Sarkadi Nagy Barna érdekkörébe tartozik - ezek után aligha meglepő, hogy a szocialisták kincstárnoki „vonalába" a VII. kerületben is beleakadtunk.

Az ügyészség a Rózsa utca 18/A számú ház eladása kapcsán vette górcső alá a vásárló Rózsakert Ház Kft.-t, melyet az előzetes letartóztatásban lévő SZDSZ-es Kardos Péter élete párja alapított. A cégben 2005 eleje óta társtulajdonos egy Seychelle-szigeteki offshore társaság, amit tavaly - stílszerűen - egy panamai vállalkozásra cseréltek. A Rózsa utcában érdekelt „indiai-óceániak", majd „közép-amerikaiak" képviselője azonban egyaránt az a Wéber János, akit a Népszabadság korábban Puch „gyermekkori jó barátjaként" jellemzett. (A rendőrség terrorelhárító szolgálatától leszerelt Wéber arról is híres, hogy részben ő szállította a hazai rendfenntartóknak a közelmúlt tömegoszlatásaihoz használt könnygázgránátot és paprikaspray-t. És még arról, hogy felesége - egyben a fenti két offshore társaság kézbesítési megbízottja - nem más, mint Wéber Judit, az MSZP egyik állandó ügyvédje.)

Munkában a gyanúsított

Noha Wéber Jánost és az erzsébetvárosi ügyletek gyanúsítotti sorban lévő koronatanúját, Nagy Györgyöt is megkerestük, a Rózsakert-projekt tisztázásától mindkettőjük elzárkózott. Bizonyságot szerezhettünk viszont arról, hogy Nagy - akivel vádalkut kötött az ügyészség - jelenleg is a VII. kerület egyik önkormányzati helyiségében dolgozik; az értékesítésre szánt Király utcai házak lakóinak kiköltöztetését szervezi. Korábban felmerült Hunvald György felelőssége is ezen ingatlanok áron aluli eladása kapcsán - ám a polgármester leszögezte: a kérdéses adásvételi szerződéseket az önkormányzat egy éve (vélhetően az ügyészségi „nyomulás" miatt) érvénytelenítette. Vagyis de facto nem történt károkozás, a hűtlen kezelés „kísérletét" pedig nem ismeri a magyar jog.

A Király utca 25., 27., 29. esete azonban különleges: a korábbi megállapodások érvénytelenítése után tavaly újra értékesítették a házakat - 1,7 milliárdért, ami közel háromszorosa az öt évvel ezelőtti eladási árnak. Az öt éve győztes, majd kiutált cég viszont éppen azért indított pert (amely már most, január 23-án lezárulhat), hogy bíróság mondja ki a szerződések érvénytelenítésének jogszerűtlenségét. Ha ez bekövetkezik, visszaáll az öt évvel ezelőtti állapot, és a bíróság előveheti Hunvaldot.

A VI. és VII. kerületi ingatlanügyek tehát bármikor elérhetik a „magaspolitikát". Ahhoz pedig, hogy a két kerület vezetése - politikai értelemben - egy tőről fakad, kétség sem fér: Terézváros mai polgármestere, Verók István 1999-2001-ben az Erzsébetvárosi Vagyonkezelő vezérigazgató-helyettese volt, miközben a VII. kerület gazdálkodásáért Hunvald felelt, akkor még alpolgármesterként. A VI. kerület nagy privatizátora, a 2006-ig alpolgármesterkedő Fürst György pedig abban a Baloldali Ifjúsági Társulásban tanulta ki a szakmát, amit Hunvald mai tanácsadója, Kéri László - az ismert politológus névrokona - elnökölt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.