Ingoványos talajon

Az Auchan áthelyezné az Óceán-árkot

/ 2008.06.11., szerda 06:00 /

Parkolót építene a dunakeszi Auchan bevásárlóközpont egy értékes lápterületre, melynek védettségét furcsa körülmények között törölte Vas János, a nemzeti park egykori igazgatója, aki ma - a Tisztelet Társasága küldötteként - az MDF országgyűlési képviselője.

Bővítené dunakeszi áruházát az Auchan áruházakat működtető Immochan Magyarország Kft. A terv szépséghibája, hogy a parkolóépítésre kijelölt terület egy környezetvédő civilszervezet szerint a szomszédos, országos védettséget élvező láphoz tartozik, amely az Országos Területrendezési Terv és a Budapesti Agglomeráció Területrendezési Terve szerint is része az országos ökológiai hálózat övezetének. Ráadásul a beépíteni szándékozott közel 14 hektáros lápterület és az áruház között húzódik az Óceán-árok nevű csatorna, melyet a beruházás megvalósításához át kellene helyezni.

Téves bejegyzés

A Dunakeszi - részben tisztítatlan - szennyvizeit elvezető csatornát a cég a lápterület kellős közepén vezetné át. Ebben partner Dunakeszi önkormányzata is, s ennek érdekében módosítaná a településszerkezeti tervet és a helyi építési szabályzatot.

A dunakeszi láp körüli ténykedések több, a természetvédelem területén egykor dolgozó vezetőt is érintenek. A láp kiterjedése körüli viták 2001-re nyúlnak vissza, amikor a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) kezdeményezésére több dunakeszi ingatlan tulajdoni lapjára a földhivatal felvezette a védettség tényét. Két, a mostani áruházbővítéssel érintett ingatlan azonban idővel kikerült a védettség alól. Az áruházhoz közelebb eső, 2005 óta az Immochan tulajdonában lévő földterület védettségét 2003 tavaszán törölte az akkor még hatósági jogkörökkel rendelkező DINPI, illetve akkori igazgatója, Vas János, aki napjainkban az MDF, illetve a Tisztelet Társasága színeiben országgyűlési képviselő.

Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezetvédelmi Tanácsadó Irodájának vezetője a Heti Válasznak azt állítja, hogy Vas törvénytelenül járt el, amikor visszavonta az ingatlanok védettségét, mert a döntést azt követően hozta, hogy egy alkotmánybírósági határozat alkotmányellenesnek nyilvánította a védett területek lehatárolására vonatkozó törvényi paszszust, az országgyűlés viszont még nem alkotta meg az új jogszabályt. Az érintett szerint viszont hatáskörében állt megtenni ezt a lépést.

A közelmúltban a Levegő Munkacsoport nyilvánosságra hozott egy levelet is, amelyet Vas 2002 végén írt a terület akkori tulajdonosának, egy magánszemélynek, és találkozóra invitálja, annak megbeszélésére, hogy az illető tulajdonában lévő ingatlanok lápnak minősülnek-e. A Levegő Munkacsoport értelmezésében az igazgató a találkozót követően "derítette ki", hogy az ingatlanok "tévedésből" lettek védettként bejegyezve.Katonai térkép e táj

Vas az interneten közzétett nyilatkozatában azt állítja, hogy 2001-ben (amikor ő még nem volt igazgató) 1:25 000 léptékű katonai térképek segítségével határolták le a lápokat és határozták meg a helyrajzi számokat, 2003-ban pedig 1:2880-as méretarányú térképeket használtak, így javítani tudták a korábbi tévedést. Ezzel szemben a ma már Füri András vezette DINPI úgy véli, a kérdéses terület igenis láp. Véleményével azonban nem sokat ér, mivel 2005 óta a nemzeti parkok igazgatóságai már nem működnek hatóságként, a hatósági jogokat a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek gyakorolják. 2005-ben a Közép-dunavölgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség élére Szabó Sándor került. Egy Füri által 2006 tavaszán Szabónak címzett hivatalos levélben találunk egy listát, melyből kiderül, hogy az Immochan mai birtokára "nincs bejegyezve védettség", de egy több mint 11 hektáros darabjának "jelentős részén lápi élőszervezet él", ezért "védettség feljegyzése szükséges".

Más dolguk volt

Védettség feljegyzése volna szükséges arra a másik ingatlanra is, mely a Vas által találkozóra hívott magánszemély házastársának tulajdonában van a mai napig. A majdnem öthektáros ingatlan földhivatali lapjáról 2005-ben törölték a védettséget, miután tulajdonosa pert kezdeményezett a feljegyzés ellen. Mivel a védettség feljegyzése során a már említett alkotmányellenes paragrafus szerint jártak el, a tulajdonos megnyerte a pert. A védettség újabb - immár jogszerű - bejegyzésére Szabó Sándor idejében (2007 végéig) azért nem került sor, mert szerinte "a felügyelőség más, ugyancsak értékes lápok védetté nyilvánítására is tekintettel, nem rendelkezik szabad kapacitással". Hogy a védendő, de papíron nem védett területek mennyit érnek, illetve mennyit érnének, ha beépíthetők volnának, megsejthetjük abból, hogy az Immochan 14 hektáros birtoka 5,1 millió eurós jelzáloggal van terhelve.

A DINPI által Dunakeszi önkormányzatának küldött állásfoglalásában az olvashatjuk, hogy "a tervezett településszerkezeti terv, szabályozási terv és helyi építészeti szabályzat módosítás jóváhagyását nem tartjuk elfogadhatónak". Az Óceán-árok tervezett új nyomvonalával szintén nem ért egyet a nemzeti park. Nem így a felügyelőség, mely még tavaly (Szabó Sándor regnálása idején) megadta az építkezéshez szükséges vízjogi engedélyt. A Levegő Munkacsoport tiltakozásának, és persze a feltárt jogszabály-ellenességnek köszönhetően azonban a másodfokú hatóság, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség május elején hatályon kívül helyezte az engedélyt. Így az Auchan nem kezdheti el a bővítést - de ez még korántsem jelenti a láp megmenekülését.

Az idén végre a Levegő Munkacsoport kezdeményezésére a lápterület lehatárolására is sort kerít a Középduna-völgyi Felügyelőség. A kérdéses ingatlanokról a nemzeti park már kimondta, hogy védett területekről van szó, de a szakértői véleményt elfogultságra hivatkozva az Immochan és a magánszemély tulajdonos is megtámadta. Az új szakértői véleményt a Bükki Nemzeti Park emberei készítik el. Eredmény ebben a hónapban várható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.