valasz.hu/itthon/ime-a-ner-egyetlen-egyenletben-127377

http://valasz.hu/itthon/ime-a-ner-egyetlen-egyenletben-127377

Ingyen ház az államtól nászajándékba?

/ 2017.12.14., csütörtök 15:00 /

Hatvanhat százalékra nőtt az esélye annak, hogy egy nőt 50 éves kora előtt feleségül vegyenek. De miért lettünk a furcsa párok országa? Megfejtésünk szerint azért, mert az állam házat ad nászajándékba.

Na persze nem mindenkinek. De nézzük sorba. 2010 óta másfélszeresére nőtt a házasságkötések száma, viszont soha korábban nem kötöttek olyan nagy arányban 28-30 évesen házasságot az emberek, mint manapság.

A házasságkötési magatartás változásának demográfiai jellemzői című KSH kiadvány szerint 2010-ben 39 százalékos esélye volt, hogy egy lánynak 50 éves kora előtt bekötik a fejét. 2016-ban ez az érték 66 százalékra emelkedett. Amíg a menyasszonyok körében a diplomások domináltak, az utóbbi években divatba jött a középiskolai és az alapfokú végzettségű nők körében is a házasságkötés.

Izgalmas, hogy az esetek zömében a vőlegények továbbra is idősebbek a menyasszonyoknál, viszont az már korántsem biztos, hogy képzettebbek is. Az utóbbi években elfogadottá vált, hogy diplomás nő érettségizett férfinek nyújt kezet, illetve szakmunkás férfiak érettségizett nőt vesznek el. Érdekesség, hogy a nők ma már gyakrabban házasodnak „lefelé“, mint a férfiak, holott korábban ennek fordítottja volt a társadalmilag elfogadott. (Igaz, régen férfitöbblet volt az egyetemet, főiskolát végzettek körében, ma a nők gyakrabban szereznek diplomát.)

De ezek részletkérdések témánk szempontjából, figyelemre méltó azonban, hogy gyakran nem párok, hanem „családok“ házasodnak, minden negyedik házasságkötésnél van már gyermek, kétszeresére emelkedett az egygyerekes arák aránya, és két és félszeresére a több gyermekeseké 2010-hez képest. (Azon párokat nézték, ahol mindkét fél első házasságát köti, azt valószínűsítve, hogy a gyermekeik ilyenkor jó eséllyel közösek.)

Amíg az évtized fordulóján a házasságkötés elsősorban úri mulatság volt, legalábbis abban az értelemben, hogy az ország gazdagabb részein nagyobb számban házasodtak, mostanra eltűnt a fővárosi és a dunántúli többlet. Sőt, a KSH adatai szerint éppen ezek a megyék kerültek a házasodási arányszámot tekintve a lista végére, Békés, Szabolcs, Borsod, Bács-Kiskun és Szolnok, vagyis az ország északi és keleti megyéi pedig az élre törtek.

Vagyis jóval több a házasság, mint korábban, de a korábbi évtizedek szemlélete alapján eléggé "furcsa" párok járulnak az anyakönyvvezető elé, a többletet az jellemzi: közel 30 évesek, kelet- vagy észak-magyarországiak, nem túl iskolázottak és jó eséllyel van már egy, de akár több közös gyermekük.

A statisztikusok nem kutatták a változás okait, de mindez arra enged következtetni, hogy az utóbbi évek legnagyobb ingyenes lakásjuttatási programjának tanúi vagyunk. Egy gyermek esetén ugyanis 600 ezer forintot, két gyermeknél 1,43 millió forint, három gyermeknél pedig 2,2 millió forintot biztosít az állam családi otthonteremtési támogatásként (csok) használt lakásra. Márpedig éppen az említett régiókban ennyi pénzért jó állapotú kertes házat is lehet vásárolni. Vagyis a házasságkötések arányának kiugró növekedése nem véletlenül korlátozódik bizonyos térségekre, ahol olyan alacsonyak az ingatlanárak, hogy az állam gyakorlatilag akár egy kertes ház árát adja nászajándékba. (Valójában házasságot sem kell kötni hozzá, de élettársaknak a tapasztalatok szerint bonyolultabb az ügyintézés.)

Izgalmas lesz néhány év múlva megnézni, vajon ezekben a térségekben a csok tényleg a születésszámot növelte, vagy inkább a már korábban megszületett gyermekek lakáskörülményeit javította.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A falu, ahol az LMP-s jelölt megsemmisítette a fideszest

A Zemplén egyik kis falujában, Komlóskán április 8-án előállították az egész ország egyik legfurcsább választási eredményét: egyéniben az összes érvényes szavazat 62 százalékát az LMP-s jelölt vitte, a fideszes alig látszott. Hogy lehetséges ez? Miért rontott rájuk Lázár János az időközi választási kampányban? Miért fideszesek az aprófalvak a dacos mintafalu polgármestere szerint? Riport a Heti Válasz csütörtöki számában!

Brüsszel most tényleg büntet? – Navracsics Tibor válaszol

Navracsics Tibor szerint a 2019-es európai parlamenti választáson minden országban közös lesz a téma: a migráció. Az oktatásért és kultúráért felelős uniós biztost az EU-költségvetés hazánkat is célzó szankcióiról és Manfred Weber néppárti frakcióvezető Fidesz-kizárással fenyegető szavairól is kérdeztük. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban. 

Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

Vannak, akik kifejezetten örülnek Fekete Péter kulturális államtitkárrá történő kinevezésének, egyesek agilisnak, mások törtetőnek-törekvőnek nevezik. Nem tudni, milyen tervekkel érkezik a kulturális életbe a cirkuszigazgató, de a vele kapcsolatos várakozás inkább bizakodó. Az új államtitkár portréja a friss Heti Válaszban.

A Nemzeti nagy dobása: Csíksomlyóra készül a Csíksomlyói passió

Berettyán Nándor és Sándor a Nemzeti Színház ifjú tehetségeiként mélyebb vízben tanultak meg úszni, mint legtöbb pályatársuk. Hívőként alakítanak Jézust és tanítványt Pesten – és augusztus 18-án a csíksomlyói nyeregben. De hogy jön ide a Metallica? Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Gluténmentes termékeket fejleszt a SPAR

Hosszú távra tervezi az együttműködését a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete (LÉOE) és a SPAR: hazai előállítású, megbízható és ellenőrzött gluténmentes termékekkel bővül a SPAR saját márkás kínálata.

Miért nem áll le a magyarok kiáramlása Ausztriába?

Sok ezren költöznek át a nyugati határszélre a magasabb bérekért, azután hirtelen azon találják magukat, hogy már ők is Ausztriában dolgoznak. Az osztrák családipótlék-szigorítás és a félmilliós csúcsot megdöntő magyar belső migráció Sopronból nézve. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Szalóki Ági: „Beálltam pékinasnak”

Néha elvonul pékinasnak, közéleti akciókat szervez, és mindenkit boldogember-nézőbe küld Magyarszovátra. Szalóki Ági abban hisz, hogy a társadalmi szintű változást az apró, hétköznapi helyzetek megoldása hozhatja el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Nyílászárópiaci innováció 80 éve

Összesen félmilliárd bukó/nyíló vasalat-garnitúrát értékesített 80 évvel ezelőtti megalakulása óta a németországi székhelyű Roto csoport, ezzel 55 országban ők érték el a legmagasabb eladási számot. A német Wirtschafts Woche magazin idén tavasszal a „2018. évi világpiaci vezető” címmel jutalmazta a céget.