valasz.hu/itthon/aki-nem-tesz-semmit-annak-kuss-kukorelly-endre-a-heti-valasznak-126197

http://valasz.hu/itthon/aki-nem-tesz-semmit-annak-kuss-kukorelly-endre-a-heti-valasznak-126197

Inkább érdekházasság, mint barátság a magyar–orosz viszony

/ 2017.08.28., hétfő 15:30 /
Inkább érdekházasság, mint barátság a magyar–orosz viszony

Mára az a közmegegyezés alakult ki, hogy Magyarország és Oroszország között baráti kapcsolat van: az illiberális demokráciát építő Orbán Viktor mintaként néz Vlagyimir Putyinra, az orosz elnök – legalábbis az európai uniós országok között példátlan módon – ugyanazon évben másodszor látogat hozzánk, közben pedig Debrecenben díszdoktorrá avatják. Csakhogy ez megtévesztő – figyelmeztet véleménycikkében a The Moscow Times. A washingtoni Carnegie Endowment for International Peace kutatóintézet Budapesten dolgozó kutatója, Jarábik Balázs által jegyzett írás szerint már az is figyelmeztető jel, ahogy a két fél az elnöki látogatást felvezette: amíg Szijjártó Péter korábbi tájékoztatása szerint Putyin a cselgáncs vébé miatt érkezik, addig a Kreml nem csinál titkot abból, hogy a meghívás Orbán Viktortól érkezett.

Ezen kívül az sem mellékes, hogy a két vezető most még csak egy sajtónyilatkozatra sem méltatja a nyilvánosságot – holott februárban ennyit még megtettek –, és mára azzal kapcsolatban is eloszlott minden remény (már ha volt egyáltalán), hogy az új, Donald Trump-féle washingtoni vezetés majd áldását adja a „druzsbára”. Ezen kívül Paks2 ügye sem halad a korábbi megszólalások alapján elvárható ütemben – voltak ugyanis olyan nyilatkozatok, hogy az egykor az évszázad üzletének minősített 12,5 milliárd eurós beruházáshoz mégsem az oroszoktól vennénk fel hitelt, illetve nehezen teljesíthető az a kitétel, hogy a munkálatok 40 százalékát magyar cégek végezzék –, és ott van még Ukrajna is: Magyarország ugyan folyamatosan ekézi a szankciókat, de eddig minden alkalommal következetesen mellettük szavazott, és az ígéretek szerint ez nem fog megváltozni.

Akkor miért van mégis ennyi találkozó? Nos, a szerző szerint azért, mert mindkét ország hatalmi berendezkedése olyan, hogy az a legfőbb vezetők közti rendszeres eszmecserét követel. Például gáz ügyben, aminél mindkét félnek elemi érdeke egy jó alku: a Gazpromnak azért, hogy ne veszítsen piacot Európában, Magyarországnak pedig – a rezsicsökkentés csodájának fenntartásához – az ár miatt. Az sem véletlen, hogy a Gazprom érdeklődik a magyarországi tárolókapacitásokért: 2019-ben választások lesznek Ukrajnában, ha a kijevi politikai számítás befolyásolná a háború miatt amúgy is rizikós tranzitot, az bizonytalanná teheti az ellátást.

Jarábik azt is megjegyzi, hogy 2018-ra készülve a magyar ellenzék igyekszik exponálni a „Nyugat vagy Oroszország” kérdést, csakhogy még mindig azt mutatják a felmérések, hogy a magyar választó ezt a kérdést – például az EU iránti támogatásával – többé-kevésbé eldöntötte – és nem Moszkva javára, a keleti nyitás doktrínája pedig fokozatosan háttérbe szorul. „Az orosz titkosszolgálatok fokozódó magyarországi tevékenysége joggal kelthet gyanús Nyugaton és okozhat fejfájást Budapestnek, de ennek az lehet az alternatívája, hogy a Kreml Orbán fő kihívóját, a szélsőjobbot kezdi támogatni” – áll a cikkben.

A magyar–orosz viszonyra tehát a Nyugaton sokszor láttatott szívélyesség helyett inkább az érdekközpontúság jellemző – közös értékek híján.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.