valasz.hu/itthon/ujabb-kiallas-a-heti-valaszert-szorenyi-jankovics-lackfi-tatrai-128932

http://valasz.hu/itthon/ujabb-kiallas-a-heti-valaszert-szorenyi-jankovics-lackfi-tatrai-128932

Írók Tokajban - hagyomány és kihívások

Vámos Miklós Tokajban

/ 2009.08.12., szerda 17:07 /

Harminchetedik alkalommal találkoznak augusztus 12. és 14. között a magyar irodalom szereplői a hegyaljai kisvárosban.

Csaknem négy évtizede az írótábor létrejöttének az volt a célja - és ez azóta sem sokat változott -, hogy fórumot nyissanak a kortárs irodalmi élet számára, ahol elhangozhatnak azok a társadalmi és szociális problémák, valamint a kulturális élet azon anomáliái, amelyek az írókat is foglalkoztatják, emellett bemutatkozhatnak új szépirodalmi művek és alkotók.Az írótábor bizonyos értelemben szellemi előképe volt a rendszerváltást inspiráló értelmiségi találkozóknak és tanácskozásoknak; egykori fontosságát megőrizte, szerepét 1989 után is meg tudta újítani. A korábbi évekhez hasonlóan idén is közel kétszáz író, költő, kritikus, irodalomtörténész és a magyar irodalom folyamatait figyelemmel kísérő értelmiségi verődik össze három napra az ötezer lelkes hegyaljai kisvárosban, hogy az élő anyanyelv és irodalom mellett a hagyományokról és a kihívásokról cseréljenek eszmét.

A Tokaji Írótábor augusztus 12-én a Tokaj Hétszőlő Rákóczi-pincéjében köszöntőkkel és koccintással indul, amit délben a Kazinczy Ferenc és Radnóti Miklós tiszteletére rendezett kiállítás megnyitása követ a Tokaji Ferenc Gimnázium aulájában. A délutáni szakmai munka (plenáris ülés, munkacsoportok) után este fél nyolctól a negyvenéves Forrás és a húszéves Hitel folyóirat tiszteletére rendeznek irodalmi estet a Paulay Ede Színházban. Az esten közreműködik többek között Csoóri Sándor, Dobozi Eszter, Buda Ferenc, Falusi Márton, Papp Endre és Görömbei András.Másnap a tanácskozás Széphalmon, a Magyar Nyelv Múzeumában folytatódik, ahol Kazinczy születésének 250. évfordulója mellett szó lesz a magyar nyelvnek a világban elfoglalt helyéről, az anyanyelvünket ért támadásokról, a különféle európai nyelvstratégiákról. Este fél kilenctől a tokaji kollégium kertjében az egri Agria és a nyíregyházi Vörös Postakocsi folyóirat mutatkozik be. Augusztus 14-én reggel a Millenniumi Irodalmi Emlékparkban felavatják Kazinczy Ferenc és Radnóti Miklós emléktábláját, majd a száz éve született poéta költői nyelvéről tartanak filmvetítésekkel kísért konferenciát. A rendezvénysorozat zárásaként a Tokaji Írótábor díjait adják át az általános iskola aulájában.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.