Írók Tokajban - hagyomány és kihívások

Vámos Miklós Tokajban

/ 2009.08.12., szerda 17:07 /

Harminchetedik alkalommal találkoznak augusztus 12. és 14. között a magyar irodalom szereplői a hegyaljai kisvárosban.

Csaknem négy évtizede az írótábor létrejöttének az volt a célja - és ez azóta sem sokat változott -, hogy fórumot nyissanak a kortárs irodalmi élet számára, ahol elhangozhatnak azok a társadalmi és szociális problémák, valamint a kulturális élet azon anomáliái, amelyek az írókat is foglalkoztatják, emellett bemutatkozhatnak új szépirodalmi művek és alkotók.Az írótábor bizonyos értelemben szellemi előképe volt a rendszerváltást inspiráló értelmiségi találkozóknak és tanácskozásoknak; egykori fontosságát megőrizte, szerepét 1989 után is meg tudta újítani. A korábbi évekhez hasonlóan idén is közel kétszáz író, költő, kritikus, irodalomtörténész és a magyar irodalom folyamatait figyelemmel kísérő értelmiségi verődik össze három napra az ötezer lelkes hegyaljai kisvárosban, hogy az élő anyanyelv és irodalom mellett a hagyományokról és a kihívásokról cseréljenek eszmét.

A Tokaji Írótábor augusztus 12-én a Tokaj Hétszőlő Rákóczi-pincéjében köszöntőkkel és koccintással indul, amit délben a Kazinczy Ferenc és Radnóti Miklós tiszteletére rendezett kiállítás megnyitása követ a Tokaji Ferenc Gimnázium aulájában. A délutáni szakmai munka (plenáris ülés, munkacsoportok) után este fél nyolctól a negyvenéves Forrás és a húszéves Hitel folyóirat tiszteletére rendeznek irodalmi estet a Paulay Ede Színházban. Az esten közreműködik többek között Csoóri Sándor, Dobozi Eszter, Buda Ferenc, Falusi Márton, Papp Endre és Görömbei András.Másnap a tanácskozás Széphalmon, a Magyar Nyelv Múzeumában folytatódik, ahol Kazinczy születésének 250. évfordulója mellett szó lesz a magyar nyelvnek a világban elfoglalt helyéről, az anyanyelvünket ért támadásokról, a különféle európai nyelvstratégiákról. Este fél kilenctől a tokaji kollégium kertjében az egri Agria és a nyíregyházi Vörös Postakocsi folyóirat mutatkozik be. Augusztus 14-én reggel a Millenniumi Irodalmi Emlékparkban felavatják Kazinczy Ferenc és Radnóti Miklós emléktábláját, majd a száz éve született poéta költői nyelvéről tartanak filmvetítésekkel kísért konferenciát. A rendezvénysorozat zárásaként a Tokaji Írótábor díjait adják át az általános iskola aulájában.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.