Írók Tokajban - hagyomány és kihívások

Vámos Miklós Tokajban

/ 2009.08.12., szerda 17:07 /

Harminchetedik alkalommal találkoznak augusztus 12. és 14. között a magyar irodalom szereplői a hegyaljai kisvárosban.

Csaknem négy évtizede az írótábor létrejöttének az volt a célja - és ez azóta sem sokat változott -, hogy fórumot nyissanak a kortárs irodalmi élet számára, ahol elhangozhatnak azok a társadalmi és szociális problémák, valamint a kulturális élet azon anomáliái, amelyek az írókat is foglalkoztatják, emellett bemutatkozhatnak új szépirodalmi művek és alkotók.Az írótábor bizonyos értelemben szellemi előképe volt a rendszerváltást inspiráló értelmiségi találkozóknak és tanácskozásoknak; egykori fontosságát megőrizte, szerepét 1989 után is meg tudta újítani. A korábbi évekhez hasonlóan idén is közel kétszáz író, költő, kritikus, irodalomtörténész és a magyar irodalom folyamatait figyelemmel kísérő értelmiségi verődik össze három napra az ötezer lelkes hegyaljai kisvárosban, hogy az élő anyanyelv és irodalom mellett a hagyományokról és a kihívásokról cseréljenek eszmét.

A Tokaji Írótábor augusztus 12-én a Tokaj Hétszőlő Rákóczi-pincéjében köszöntőkkel és koccintással indul, amit délben a Kazinczy Ferenc és Radnóti Miklós tiszteletére rendezett kiállítás megnyitása követ a Tokaji Ferenc Gimnázium aulájában. A délutáni szakmai munka (plenáris ülés, munkacsoportok) után este fél nyolctól a negyvenéves Forrás és a húszéves Hitel folyóirat tiszteletére rendeznek irodalmi estet a Paulay Ede Színházban. Az esten közreműködik többek között Csoóri Sándor, Dobozi Eszter, Buda Ferenc, Falusi Márton, Papp Endre és Görömbei András.Másnap a tanácskozás Széphalmon, a Magyar Nyelv Múzeumában folytatódik, ahol Kazinczy születésének 250. évfordulója mellett szó lesz a magyar nyelvnek a világban elfoglalt helyéről, az anyanyelvünket ért támadásokról, a különféle európai nyelvstratégiákról. Este fél kilenctől a tokaji kollégium kertjében az egri Agria és a nyíregyházi Vörös Postakocsi folyóirat mutatkozik be. Augusztus 14-én reggel a Millenniumi Irodalmi Emlékparkban felavatják Kazinczy Ferenc és Radnóti Miklós emléktábláját, majd a száz éve született poéta költői nyelvéről tartanak filmvetítésekkel kísért konferenciát. A rendezvénysorozat zárásaként a Tokaji Írótábor díjait adják át az általános iskola aulájában.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.