Nagy volt a zúgolódás: csekkel támadott Horváth Csaba

/ 2010.08.27., péntek 07:02 /
Nagy volt a zúgolódás: csekkel támadott Horváth Csaba

A Fővárosi Közgyűlés utolsó ülésén ismét alulmaradt képviselőtársaival szemben a szocialista főpolgármester-jelölt.

Horváth Csabát ismét kínos visszautasítás érte a Fővárosi Közgyűlés részéről. Az MSZP főpolgármester-jelöltje a csütörtöki ülésen próbálkozott BKV-s "csodafegyverével": azt javasolta, hogy vegyék napirendre és fogadják el a "Budapest szabad közösségi közlekedésének védelmében" címet viselő politikai nyilatkozatot, a Tarlós Istvánnak címzett kiáltványt viszont még napirendre sem vették.

A szövegben arra kérik a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjét, hogy emlékeztesse Orbán Viktort: 7,6 milliárd forinttal tartoznak a polgároknak az előző kormány és Budapest között létrejött BKV-támogatási szerződés alapján. Mint ismeretes, ebben a főváros kötelezettséget vállalt arra, hogy fedezik a BKV kiadásait, egyensúlyba hozzák a fővárosi közlekedési cég gazdálkodását, és ha ígéretüket nem tartják be, az állam csökkentheti a megállapodásban rögzített támogatás összegét.

A Bajnai-kormány által beígért 7,6 milliárdos összegnek július 15-ig kellett volna megérkeznie a BKV-hoz. Mivel ez nem történt meg, Demszky Gábor egy, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek küldött levélben hívta fel a figyelmet arra, hogy ha az Orbán-kormány nem fizet, októberre veszélybe kerülhet a közlekedései vállalat fizetőképessége.

Nagy Anna kormányszóvivő azzal indokolta az állami támogatás távolmaradását, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium egyelőre megvizsgálja, finanszírozható-e a továbbiakban a BKV a Bajnai-kormány és a főváros között született tavaly decemberi megállapodás keretein belül, és hangsúlyozta: szó sincs a BKV "cserbenhagyásáról".

A mai közgyűlési jelenet előzménye, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán bejelentette: háromtagú csődbizottságot hoz létre hoz létre a BKV súlyos gazdasági helyzete miatt, melyen a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat már "nem tud úrrá lenni". Hozzátették: a csődbizottság felállítása a BKV rendbetételének első lépése, a cég jövőjéről, és a pénzügyi mentőcsomagról a kormány már az új városvezetéssel kíván tárgyalni. A Fővárosi Önkormányzat erre úgy reagált: akkor lesz csőd, ha nem érkezik be a beígért összeg.

 

Horváth Csaba friss kiáltványában azt a véleményét hangoztatja, hogy a kormány nem a BKV-nak, nem a Fővárosi Önkormányzatnak tartozik, hanem a közösségi közlekedés használóinak, "akik a kormány ígéretszegése miatt drágábban és rosszabb körülmények között utazhatnak majd".  Horváth szerint  a "Fidesznek semmi sem drága, ha arról van szó, hogy Budapestet, a szabadság, a nyitottság, a szolidaritás fővárosát is elfoglalja", és ennek első lépése, hogy nem fizeti ki, ami a szerződés szerint járna.

Horváth Csaba felszólalása után egy, az összeget jelképező hatalmas sárga csekket mutatott fel a közgyűlésnek, majd ezt Origo tudósítója szerint megpróbálta átadni Tarlós Istvánnak. Tarlós nem vette át a kartoncsekket, majd az asztalánál elhelyezett kartont odébbrakta. Horváth akcióját követően nagy volt a zúgolódás, majd több képviselő azzal vádolta hozzászólásában a politikust, hogy kampányeseménnyé teszi az ülést.

A szocialista főpolgármester-jelölttől a javaslat után Demszky Gábor is azt kérte, ne tekintse kampányterepnek a közgyűlés ülését. Mint ismeretes, a főpolgármester még júliusban utasította vissza hasonlóképpen Horváth kezdeményezését a félárú BKV-jegyekről, sőt, Demszky szerint már a közgyűlés rendkívüli ülése is "csak az MSZP kampánycéljait szolgálta". Demszkyn kívül ekkor a BKV illetékese is meglehetősen negatívan nyilatkozott az elképzelésről.

Hogy Horváth Csaba hogyan vélekedett a főváros vezetésének és a közlekedési vállalatnak elutasító magatartásáról, a képviselő az eset után a Heti Válasznak azt mondta: maga a BKV is egy furcsa játékot játszik, vélhetően Demszky Gábor megrendelésére. Elmondta azt is, hogy tiszteli Demszky azért, hogy ha nem is önállóan, de meg tudta őrizni a székét húsz éven keresztül, ebből is látszik, hogy ha a városvezetéshez nem is, a politikához mindenképp ért.

A Fővárosi Közgyűlés utolsó ülésén egyébként az őszi önkormányzati választásokon már nem induló Demszky négy dolgot kért a következő városvezetéstől: az 1995-ben kidolgozott várospolitikai modell megtartását, a 4-es metró továbbépítését, a főváros kulturális autonómiájának, sokszínűségének megőrzését, valamint a legszegényebbekkel szembeni toleranciát. Mint mondta, a történelemben "nincs happy end, csak euforikus, boldog kezdetek vannak". "Úgy gondolom, hogy ez az általános bölcsesség a főváros két évtizedes működésére is maximálisan áll, de bízzuk az értékelést az utókorra!" - tette hozzá.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.