heti-valasz.hu/itthon/nem-kaphatott-volna-menedekjogot-orban-viktortol-a-nemet-neonaci-123838

http://heti-valasz.hu/itthon/nem-kaphatott-volna-menedekjogot-orban-viktortol-a-nemet-neonaci-123838

Szegényellenes vagy városvédő intézkedések?

/ 2013.10.16., szerda 11:35 /
Szegényellenes vagy városvédő intézkedések?

Mostantól egyes közterületeken büntetik a hajléktalanságot, lopás lett a lomizás, nem lehet illegálisan bolhapiacozni. Az élhető várost akarók harcolnak a korlátlan szabadság híveivel. A csütörtöki Heti Válaszban megmondjuk, melyik kérdésben kinek van igazsága.

Fotók: Sebestyén László

Szirénázó rendőrautók tűnnek fel a Notre Dame körül, az autóból úgy ugrálnak ki a rendőrök, mintha bankrabláshoz riasztották volna őket. Pedig szó sincs bűnözőkről: hajléktalanokat kényszerítenek távozásra. A fedél nélküliek kriminalizálása világjelenség - Olaszországtól az Egyesült Államokig jelen van, ám ettől még nem biztos, hogy nyugodt lehet a lelkiismeretünk.

A fővárosban januártól tilos a lomizás, és kedd óta nem lehet világörökségi területen az utcán aludni, és véget ér az illegális zsibvásárok kora, elkobozhatják az így kínált portékát. Ismét fellángoltak hát a viták: tekinthetünk-e embertársunkra úgy, mint valamiféle hulladékra, hogy eltávolításukról rendelkezünk? Vagy tűrnie kell-e az adófizetőnek, hogy a köztereket ne a rendeltetésüknek megfelelően használják, pusztán mert a hajléktalanoknak nincs kedvük bemenni az évi 3,8 milliárd forintból fenntartott menhelyekre?


„Ne haragudjanak, azzal kell stresszelni a közvéleményt, hogy hagyjuk őket békésen meghalni, ahogy ők akarnak? Ez alattomos álláspont" - jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Tarlós István. Csakhogy a fővárosnak a fejlesztések dacára még mindig nincs elegendő férőhelye, ez után is alszik majd legalább ezer ember az utcán. A legfőbb problémát az a 300-400 rendkívül rossz állapotú hajléktalan okozza, akiknek jelenléte irritálja a lakosságot. S ez a nagy ellentmondás: a beteg, önmagáról gondoskodni képtelen vagy agresszív fedél nélkülieket nem tudják fogadni a hajléktalanszállók, oda csak „tiszta" embereket vesznek fel - mindenféle értelemben. Az alkoholisták, a drogosok, a pszichiátriai betegek helyzete szinte megoldhatatlan.

Ha öngyilkosjelölthöz riasztják a mentőket és a rendőröket, akkor is leszedik a híd tetejéről a veszélyben lévőt, ha ő nem akarja, ám a hajléktalant kényszerrel nem vihetik el szállóra. Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke szerint „az emberi szabadság határait addig kell tiszteletben tartani, amíg az illető nem veszélyezteti magát vagy másokat. Ha egy magatehetetlen embernek kukacok rágják a lábát, ő éppúgy segítségre szorul, mint egy közlekedési baleset sérültje." Itt volna tehát a kötelező beavatkozás határa.

A cikk kitér a lomizás lopássá minősítésére. Fontos változás zajlik ezen a téren, a magyar guberálók egy része ugyanis kiszorul Ausztriából, ahol illegális hulladékkereskedelem miatt csapnak le rájuk a hatóságok. A németül tudók egy írásos dokumentum segítségével maradhatnak, mert leszerződnek a lom gazdájával: a szemét így használtcikké alakul át. A többiek viszont Budapesten próbálnak szerencsét, amely korábban az északkelet-magyarországi cigányok territóriuma volt. Újabb csapás, hogy felvevő piacuknak az illegális zsibvásároknak is vége szakadhat, a portékát ugyanis elkobozhatják a hatóságok.

Részletek az egész országot behálózó, a falusi középosztályig is eljutó lomis kereskedelmi láncokról a Heti Válasz október 17-i számában, amely csütörtöktől digitálisan is megvásárolható a Digitalstand oldalon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.