Itt a Fidesz B terve: 2018-ban Lázár vagy Varga lehet a kormányfő

/ 2016.07.16., szombat 08:00 /
Itt a Fidesz B terve: 2018-ban Lázár vagy Varga lehet a kormányfő

A két új kabinetvezető egyike, Varga Mihály vagy Lázár János lehet a kormányfő, ha a Fidesz koalícióra kényszerül 2018-ban. Az A terv persze nem ez, de az időközi választási bukások jelzik: nincs garancia az abszolút többség megtartására. Exkluzív háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Az Együtt nevű párt jelenlegi elnöke, Szigetvári Viktor öt éve azt írta a Mozgó Világban, hogy az ellenzék – az általa favorizált Bajnai Gordon vezetésével – akkor győzhet, „ha egyetlen pillanat alatt omlik össze a most épülő, túlideologizált fideszes világ”. Hiába azonban a hitelminősítők bóvlirohama Magyarország ellen, a jobbközép hátország akkor nem robbant fel, sőt békemenetbe szerveződve erősítette meg elköteleződését a kormány mellett. A balliberális oldal, bevallva-bevallatlanul, 2016-ban is abban reménykedik, hogy Orbán Viktor végzetes hibát vét, esetleg valaki politikai atombombát dob a miniszterelnök fejére, azaz egy csapásra esélyesek lesznek a mai esélytelenek.

A közvélemény-kutatások viszont meglehetős állandóságot mutatnak: a nagy Fidesz mellett ott a közepes Jobbik, illetve egy hasonló méretű, de MSZP-re, Gyurcsány-alakulatra, egyebekre töredezett balközép tömb. Az ellenzéki erők tehát önmagukban aligha győzhetik le Orbánékat a közvetkező parlamenti választáson. Ugyanakkor a 2014 novembere és 2016 júniusa közti időközi voksolások világossá tették: a kutatók túlmérik a Fideszt, és a 106 egyéni körzet 60 százalékában nyílt lesz a verseny 2018-ban.

 

Részletek a július 14-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.