Itt a forgatókönyv, ami szerint bukhat a kétharmad / Gyurcsány-frakció jöhet

/ 2014.09.11., csütörtök 11:40 /

Navracsics Tibor baloldal által élesen támadott uniós biztosi jelölése érdekes helyzetet okozhat a magyar parlamentben. Három dolog történhet: 1. megszűnhet a Fidesz kétharmada; 2. frakcióhoz juthat Gyurcsány Ferenc pártja; 3. egyik sem. 

Még az idén legalább egy időközi parlamenti voksolást biztosan kell tartani. A július 29-án elhunyt Kiss Péter egykori kancelláriaminiszter Újpesten szerzett parlamenti mandátumot idén áprilisban. Mivel a választásokat a mandátum megüresedése után 120 napon belül ki kell írni, így november 26-áig időközi választást kell tartani a főváros IV. kerületében – mondta a Válasz.hu-nak Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője.

Navracsics Tibor uniós biztosi kinevezésével pedig a jelenlegi igazságügyi miniszternek le kellene mondania a mandátumáról. Mráz szerint a tervek alapján leghamarabb november elsején állna fel az új Európai Bizottság, ám könnyen lehet, hogy a politikai egyeztetések elhúzódnak. Emlékeztetett rá, hogy legutóbb ez csak januárban sikerült, most is több jel utal arra, hogy komoly pozícióharc várható egyrészt a tagállamok között, másrészt a belpolitikai csatározások miatt. Ám tél végén, tavasz elején Navracsics veszprémi körzetében is választásokat kell kiírni (ha csak nem következik be fordulat.)

De megszűnhet-e az Orbán-kormány kétharmada Navracsics Brüsszelbe távozásával? Három szituációt vizsgáltunk meg:

I. helyzet: Újpesten ismét a baloldal győz, és Navracsics már lemondott, de még nem írták ki a helyére az új választást.

Ekkor a parlamentnek 199 képviselője lenne, a Fidesznek pedig 132, a kormánynak még mindig megvolna a kétharmados többsége. A Fidesz az Alaptörvényt is képes lenne módosítani, ám elég egyetlen súlyos betegség, hogy a kétharmad (gyakorlatilag) megszűnjön.

II. helyzet: Újpesten ismét a baloldal győz, és a Fidesz elveszíti Veszprémet.

Ez utóbbi nem valószínű, de azért a Fidesz sincs könnyű helyzetben, mert a királynék városa inkább Navracsics Tiboré, mint a Fideszé. A jobboldal második legismertebb, de jóval kevéssé befolyásos politikusa a polgármester, Porga Gyula. Őt az elemzők az önkormányzati választások esélyesének tartják, vagyis jó eséllyel nem lesz „szabad” egy időközi voksoláson. Közben a baloldal nem egy nyeretlen kétévest, hanem Katanics Sándort, a Lovassy László Gimnázium egykori igazgatóját indítja ellene. Vagyis a korábbi képviselő Katanics – még ha ki is kap októberben, a baloldali kampányt felhasználhatja arra, hogy a novemberi időközi válaszátokra felépítse a jelöltjét. A jobboldal esetleg Mihalovics Pétert, Seszták Miklós fejlesztési miniszter kabinetfőnökét indíthatná. A Pannon Egyetemen diplomázó 31 esztendős Mihalovics 2010-től listán már szerzett parlamenti mandátumot. Jó személyes viszonya Navracsics Tiborral pedig hitelessé tehetné, ha a kampány során a távozó miniszter őt ajánlná. A mandátum ugyanis kulcsfontosságú a Fidesznek, mert ha mindkét időközi választást a baloldal nyerné, akkor elveszne a párt kétharmados többsége.

III. helyzet: Kiss Péter helyén Gyurcsány Ferenc indulna

Ez (is) Mráz Ágoston Sámuel gondolatkísérlete, de van benne ráció. Két okból: 1. A Gyurcsány-párt erős Újpesten, így a volt kormányfő úgy is nyerhet, ha a többi baloldali párt nem támogatja. Listán pedig amúgy is bent van a parlamentben. 2. Viszont ha nyerne, akkor listán egy új képviselőt vihetne be pártja az Országgyűlésbe, és ezzel saját frakciót alapíthatna, amely jelentősen növelné politikai súlyát, megszólalási lehetőségét.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.