valasz.hu/itthon/bojte-csaba-es-30-hiresseg-az-elbocsatott-szuleszno-mellett-102282

http://valasz.hu/itthon/bojte-csaba-es-30-hiresseg-az-elbocsatott-szuleszno-mellett-102282

Kémbotrány a Jobbiknál – Itt a teljes háttér

/ 2014.05.15., csütörtök 11:45 /
Kémbotrány a Jobbiknál – Itt a teljes háttér

Már a 2006-os kampányban komoly összeggel támogatta a MIÉP-pel közösen induló Jobbik kampányát, s eltitkolta, hogy a szovjet birodalom elit diplomata- és kémképzőjében végzett. A Heti Válasz négy éve a magyar sajtóban elsőként rajzolta meg a most oroszhírszerző-gyanúba keveredett Kovács Béla portréját.

Kovács Béla

Ha pontosak a Magyar Nemzet értesülései, a rendszerváltás óta nem született még ilyen súlyos vád hivatalban lévő politikus ellen. A lap csütörtöki számában közölte:  a kémelhárításért is felelős Alkotmányvédelmi Hivatal az Európai Unió intézményei ellen folytatott kémkedés gyanújával feljelentette Kovács Béla európai parlamenti képviselőt, a Jobbik európai parlamenti listájának harmadik helyezettjét.

A lap úgy tudja, Oroszország javára folytatott hírszerző tevékenység miatt folyik az eljárás. A Központi Nyomozó Főügyészség a Magyar Nemzet kérdésére közölte: „súlyos - kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett - bűncselekmény miatt folytat nyomozást", ám az eljárás minősített (azaz államtitok), így részleteket nem árulhatnak el. Azt azonban hozzátették, hogy Polt Péter legfőbb ügyész május 12-én diplomáciai úton kezdeményezte Martin Schulz-nál, az Európai Parlament elnökénél Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését.

Bár a konkrét vádról az ügyészség nem beszélt, figyelemreméltó, hogy az új Büntetőtörvénykönyv éppen a kémkedést bünteti a vádhatóság közleményében említett börtönnel. A 261. § ugyanis így fogalmaz: „Aki idegen hatalom vagy idegen szervezet részére Magyarország ellen hírszerző tevékenységet folytat, bűntett miatt két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő", a 261/A. § pedig a „Kémkedés az Európai Unió intézményei ellen" tényállás megvalósulása esetén a Magyarországgal szemben folytatott hírszerző tevékenységért járó büntetést szabja ki.

A Magyar Nemzet úgy tudja, a különösen energiaügyekben aktív, a Krím annektálását a helyszínen üdvözlő Kovács Béla rendszeresen járt Moszkvába, konspiratív módon találkozott orosz diplomatákkal, orosz-osztrák kettős állampolgárságú felesége pedig a szovjet állambiztonság, a KGB egykori munkatársa volt. Kovács Bélát kerestük, de nem tudtuk elérni.

A házastársról lapunk is írt, amikor 2010-ben a magyar sajtóban elsőként rajzolta meg Kovács Béla portréját.  Kovács ugyanis szinte a semmiből tűnt elő, lett a Jobbik külügyi felelőse, s került ki a radikális párt 2009-es sikere után az Európai Parlamentbe szakértőnek. (Majd lett Balczó Zoltán hazatérése után képviselő.) Akkori fellelhető egyetlen nyilvános életrajzában a házastársról a „feleségem osztrák állampolgár" emlékezett meg.

Moszkva, 2008 decembere: Kovács Béla (piros garbóban),Vona Gábor és Vaszilij Podvojszkij (jobbra fekete ruhában)

A Heti Válasz azután kezdett nyomozni, hogy az általunk akkor faggatott jobbikosok sem tudtak közelebbit a rejtélyes szürke eminenciásról, akinek a befolyása elég erős volt ahhoz, hogy az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége elnevezésű radikális internacionálé  kincstárnokává válasszák a 2009-es budapesti alakuláskor. (Kovács jelenleg a szervezet elnöke.)

Lapunk derítette ki, hogy - bár erről Kovács sehol nem tett utalást - az egykori Szovjetunió elit diplomata (és hírszerző) képzőjét, a Nemzetközi Kapcsolatok Egyetemét (MGIMO) végezte el.

 

Megírtuk azt is, hogy bár üzletemberként prezentálta magát, s a 2006-os kampányban milliós összeggel segítette a Jobbikot, érdemi üzleti tevékenységnek nem sikerült nyomára bukkanni. Két fellelhető cége közül az egyik orosz anyósával közösen fehérnemű-kereskedésre alapított, ám érdemi tevékenységet nem mutató vállalkozás volt. A másik pedig Angyalföldön üzemeltetett egy vegyesboltot - rejtély tehát, miből futotta a radikális párt bőkezű támogatására.

Kovács mindenesetre a Jobbikban gyorsan „Mr. Oroszország" lett. Ő egyengette például az utat Vona Gábor első, 2008. decemberi moszkvai látogatása előtt. A Political Capital tanulmánya pedig összefoglalja az azóta megtett utat. Kovács az Európai Parlamentben energiatémákban volt különösen aktív az elmúlt években, s az árampiac vagy az atomenergia ügyében mindig az orosz érdekeknek megfelelően nyilatkozott. 2013-ban az EU-Oroszország Parlamentközi Munkacsoport társelnökévé választották, ez év novemberében pedig gázipari konferenciát szervezett a Gazprom, orosz parlamenti képviselők és egyéb orosz vállalatok részvételével, melyen Vona Gábor a gázüzemű közlekedés jövője mellett tett hitet. Kovács Béla 2013. júniusában pedig már egyenesen arról érdeklődött egy orosz képviselőnél, milyen feltételek mellett csatlakozhat egy uniós tagállam Putyin elnök Eurázsiai Uniójához. 

Az elkövetkező időben vélhetően más jellegű témákra kell majd válaszolnia - a hatóságok előtt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.