Itt a legújabb baloldali mesterterv

/ 2017.12.19., kedd 19:30 /

Állítólag megvan, milyen leosztásban fut neki a baloldal a választásoknak.

Az MSZP és a DK ma ismét tárgyalásokat folytat arról, hogyan hangolják össze a két párt indulását a 2018-as választásokon. Ez a kérdés nyár óta folyamatosan napirenden szerepel. Majdnem azt írtuk, hogy „izgalomban tartja” a közvéleményt, de ez erős túlzás lenne, mert izgalomban csak azokat a baloldali politikusokat tartja, akiknek az egzisztenciája függ attól, hányadik helyen szerepelnek a listán/listákon, illetve kik nyerik el a jelöltséget abban a néhány körzetben (Budapest, Szeged), ahol a baloldali ellenzéknek reális esélye van mandátumot szerezni.

Ennek ellenére egyáltalán nem mindegy, milyen összefogás formálódik ki végül, mert ez jelentősen befolyásolhatja a tavaszi eredményt. Az MSZP egynyári miniszterelnök-jelöltje, Botka László rá is ment arra, hogy megpróbálta Gyurcsány Ferencet a nagy összefogáson belül kissé hátrébb szorítani. A Párbeszédtől vendégelőadóként leszerződtetett utód, Karácsony Gergely ezt a hibát már nem követi el, gyengesége biztos tudatában teszi egyre-másra a gesztusokat az elmúlt hónapokban megerősödött Gyurcsánynak.

A kiszivárgott és hivatalosan még nem megerősített hírek szerint így festene az elfogadott haditerv:

  • nem lesz közös lista, az MSZP és a DK külön listát indít,
  • Karácsony Gergely lesz a közös miniszterelnök-jelölt, de egyik listán sem szerepel és egyéniben sem indul,
  • mind a 106 körzetben összehangolt jelöltállítás lesz, vagyis a körzeteket elosztják a két párt között,
  • a Párbeszéd pártként nem indul a választásokon, de Szabó Tímea társelnök jelöltséget kap egy esélyes körzetben.

Ez a forgatókönyv a pártok mostani helyzetében racionális megoldásnak látszik. A külön országos lista mellett a DK már erősen elkötelezte magát, sőt ezt a listát honlapjukon már nyilvánosságra is hozták (itt olvasható, az első három helyen Gyurcsány, Molnár Csaba és Vadai Ágnes szerepel). Hiába kapacitálják őket a szocialisták, Gyurcsányéknak ezt nem igazán érdekük feladni.

A körzetekben a koordinált indulás viszont alapvető szavazói elvárás, mivel a baloldali választók elsődlegesen a Fidesz legyőzését várják pártjaiktól, nem azt, hogy egymást gyengítsék, és végül négyötödhöz juttassák Orbánt. 

A Párbeszéd önálló indulásának nem lenne semmi értelme, mivel a párt egy százalékon áll, ők egy jelképes gesztussal (Szabó Tímea) kifizethetők.

Végül megfelel ez a megoldás Karácsony Gergely személyes ambícióinak is, aki nyilván pontosan tudja, hogy nem lesz belőle miniszterelnök. Karácsony ma már legfeljebb annyit ígérhet a szocialistáknak, hogy megmenti a pártot a teljes felmorzsolódástól, és azáltal, hogy a párt élvonalbeli politikusainál rokonszenvesebb, frissebb, szerethetőbb figura (ezzel nem mondtunk sokat), miniszterelnök-jelöltként még egyszer beviszi őket az Országgyűlésbe. Cserébe olyan országos ismertséget kap, amit egy törpepárt élén vagy zuglói polgármesterként soha nem tudna megszerezni. Karácsony azonban a hírek szerint nem vágyik rá, hogy a következő ciklust mezei ellenzéki képviselőként csinálja végig – a megszerzett ismertséggel a főpolgármesteri széket célozhatja meg 2019-ben.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Boldog születésnapot, MúzeumCafé!

Tíz év nagy idő – főleg egy olyan periodika életében, amely elsősorban a szakmának készül, de a nagyközönség számára is érdekes szeretne lenni. Vékony mezsgyén kell lépkedni, könnyű elbillenni bármelyik oldalra. A MúzeumCafénak eddig sikerült megőrizni az egyensúlyát.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.