valasz.hu/itthon/orizetbe-vettek-a-tavalyi-pride-on-papnak-oltozott-ferfi-tamadojat-114119

http://valasz.hu/itthon/orizetbe-vettek-a-tavalyi-pride-on-papnak-oltozott-ferfi-tamadojat-114119

Itt a legújabb baloldali mesterterv

/ 2017.12.19., kedd 19:30 /

Állítólag megvan, milyen leosztásban fut neki a baloldal a választásoknak.

Az MSZP és a DK ma ismét tárgyalásokat folytat arról, hogyan hangolják össze a két párt indulását a 2018-as választásokon. Ez a kérdés nyár óta folyamatosan napirenden szerepel. Majdnem azt írtuk, hogy „izgalomban tartja” a közvéleményt, de ez erős túlzás lenne, mert izgalomban csak azokat a baloldali politikusokat tartja, akiknek az egzisztenciája függ attól, hányadik helyen szerepelnek a listán/listákon, illetve kik nyerik el a jelöltséget abban a néhány körzetben (Budapest, Szeged), ahol a baloldali ellenzéknek reális esélye van mandátumot szerezni.

Ennek ellenére egyáltalán nem mindegy, milyen összefogás formálódik ki végül, mert ez jelentősen befolyásolhatja a tavaszi eredményt. Az MSZP egynyári miniszterelnök-jelöltje, Botka László rá is ment arra, hogy megpróbálta Gyurcsány Ferencet a nagy összefogáson belül kissé hátrébb szorítani. A Párbeszédtől vendégelőadóként leszerződtetett utód, Karácsony Gergely ezt a hibát már nem követi el, gyengesége biztos tudatában teszi egyre-másra a gesztusokat az elmúlt hónapokban megerősödött Gyurcsánynak.

A kiszivárgott és hivatalosan még nem megerősített hírek szerint így festene az elfogadott haditerv:

  • nem lesz közös lista, az MSZP és a DK külön listát indít,
  • Karácsony Gergely lesz a közös miniszterelnök-jelölt, de egyik listán sem szerepel és egyéniben sem indul,
  • mind a 106 körzetben összehangolt jelöltállítás lesz, vagyis a körzeteket elosztják a két párt között,
  • a Párbeszéd pártként nem indul a választásokon, de Szabó Tímea társelnök jelöltséget kap egy esélyes körzetben.

Ez a forgatókönyv a pártok mostani helyzetében racionális megoldásnak látszik. A külön országos lista mellett a DK már erősen elkötelezte magát, sőt ezt a listát honlapjukon már nyilvánosságra is hozták (itt olvasható, az első három helyen Gyurcsány, Molnár Csaba és Vadai Ágnes szerepel). Hiába kapacitálják őket a szocialisták, Gyurcsányéknak ezt nem igazán érdekük feladni.

A körzetekben a koordinált indulás viszont alapvető szavazói elvárás, mivel a baloldali választók elsődlegesen a Fidesz legyőzését várják pártjaiktól, nem azt, hogy egymást gyengítsék, és végül négyötödhöz juttassák Orbánt. 

A Párbeszéd önálló indulásának nem lenne semmi értelme, mivel a párt egy százalékon áll, ők egy jelképes gesztussal (Szabó Tímea) kifizethetők.

Végül megfelel ez a megoldás Karácsony Gergely személyes ambícióinak is, aki nyilván pontosan tudja, hogy nem lesz belőle miniszterelnök. Karácsony ma már legfeljebb annyit ígérhet a szocialistáknak, hogy megmenti a pártot a teljes felmorzsolódástól, és azáltal, hogy a párt élvonalbeli politikusainál rokonszenvesebb, frissebb, szerethetőbb figura (ezzel nem mondtunk sokat), miniszterelnök-jelöltként még egyszer beviszi őket az Országgyűlésbe. Cserébe olyan országos ismertséget kap, amit egy törpepárt élén vagy zuglói polgármesterként soha nem tudna megszerezni. Karácsony azonban a hírek szerint nem vágyik rá, hogy a következő ciklust mezei ellenzéki képviselőként csinálja végig – a megszerzett ismertséggel a főpolgármesteri széket célozhatja meg 2019-ben.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.