valasz.hu/itthon/buda-gardens-ugy-lazar-verengzest-rendezett-a-miniszterelnoksegen-129175

http://valasz.hu/itthon/buda-gardens-ugy-lazar-verengzest-rendezett-a-miniszterelnoksegen-129175

Itt a legújabb baloldali mesterterv

/ 2017.12.19., kedd 19:30 /

Állítólag megvan, milyen leosztásban fut neki a baloldal a választásoknak.

Az MSZP és a DK ma ismét tárgyalásokat folytat arról, hogyan hangolják össze a két párt indulását a 2018-as választásokon. Ez a kérdés nyár óta folyamatosan napirenden szerepel. Majdnem azt írtuk, hogy „izgalomban tartja” a közvéleményt, de ez erős túlzás lenne, mert izgalomban csak azokat a baloldali politikusokat tartja, akiknek az egzisztenciája függ attól, hányadik helyen szerepelnek a listán/listákon, illetve kik nyerik el a jelöltséget abban a néhány körzetben (Budapest, Szeged), ahol a baloldali ellenzéknek reális esélye van mandátumot szerezni.

Ennek ellenére egyáltalán nem mindegy, milyen összefogás formálódik ki végül, mert ez jelentősen befolyásolhatja a tavaszi eredményt. Az MSZP egynyári miniszterelnök-jelöltje, Botka László rá is ment arra, hogy megpróbálta Gyurcsány Ferencet a nagy összefogáson belül kissé hátrébb szorítani. A Párbeszédtől vendégelőadóként leszerződtetett utód, Karácsony Gergely ezt a hibát már nem követi el, gyengesége biztos tudatában teszi egyre-másra a gesztusokat az elmúlt hónapokban megerősödött Gyurcsánynak.

A kiszivárgott és hivatalosan még nem megerősített hírek szerint így festene az elfogadott haditerv:

  • nem lesz közös lista, az MSZP és a DK külön listát indít,
  • Karácsony Gergely lesz a közös miniszterelnök-jelölt, de egyik listán sem szerepel és egyéniben sem indul,
  • mind a 106 körzetben összehangolt jelöltállítás lesz, vagyis a körzeteket elosztják a két párt között,
  • a Párbeszéd pártként nem indul a választásokon, de Szabó Tímea társelnök jelöltséget kap egy esélyes körzetben.

Ez a forgatókönyv a pártok mostani helyzetében racionális megoldásnak látszik. A külön országos lista mellett a DK már erősen elkötelezte magát, sőt ezt a listát honlapjukon már nyilvánosságra is hozták (itt olvasható, az első három helyen Gyurcsány, Molnár Csaba és Vadai Ágnes szerepel). Hiába kapacitálják őket a szocialisták, Gyurcsányéknak ezt nem igazán érdekük feladni.

A körzetekben a koordinált indulás viszont alapvető szavazói elvárás, mivel a baloldali választók elsődlegesen a Fidesz legyőzését várják pártjaiktól, nem azt, hogy egymást gyengítsék, és végül négyötödhöz juttassák Orbánt. 

A Párbeszéd önálló indulásának nem lenne semmi értelme, mivel a párt egy százalékon áll, ők egy jelképes gesztussal (Szabó Tímea) kifizethetők.

Végül megfelel ez a megoldás Karácsony Gergely személyes ambícióinak is, aki nyilván pontosan tudja, hogy nem lesz belőle miniszterelnök. Karácsony ma már legfeljebb annyit ígérhet a szocialistáknak, hogy megmenti a pártot a teljes felmorzsolódástól, és azáltal, hogy a párt élvonalbeli politikusainál rokonszenvesebb, frissebb, szerethetőbb figura (ezzel nem mondtunk sokat), miniszterelnök-jelöltként még egyszer beviszi őket az Országgyűlésbe. Cserébe olyan országos ismertséget kap, amit egy törpepárt élén vagy zuglói polgármesterként soha nem tudna megszerezni. Karácsony azonban a hírek szerint nem vágyik rá, hogy a következő ciklust mezei ellenzéki képviselőként csinálja végig – a megszerzett ismertséggel a főpolgármesteri széket célozhatja meg 2019-ben.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.