Itt a legújabb: jogsihoz kötnék a szavazati jogot

/ 2017.08.10., csütörtök 17:00 /

A Jobbik kezdeményezésére ráugrott a Magunkért Mozgalom is. Nem is akárhogyan.

„Előkészítés nélkülinek tartja a Magunkért a Jobbik kezdeményezését, mely szerint iskolai végzettséghez kellene kötni a választási jogot, és az »aluliskolázottak« ne szavazhassanak. Ugyanilyen átgondolatlan, véleményünk szerint más pártok ezzel ellentétes véleménynyilvánítása is. (…) Érdemes azonban a szándékot megvizsgálni, mert annak valóban van ésszerű olvasata, hogy ki és milyen formában képes felelősséget vállalni olyan kérdések eldöntésében, melyek négy évre meghatározzák mindnyájunk sorsát” – írja közleményében a Magunkért Mozgalom.

Weith Katalin – minden bizniszegyházak legsikeresebbike, a hazai szcientológusok egykori elnöke – pártja ezért kezdeményezi, hogy „a KRESZ-vizsga felkészítéséhez hasonlóan, legyen szükséges egy hasonló, választási vizsgát is tenni, melynek végén Választási jogosítványt kap, aki sikeresen teljesíti az elvárásokat. (…) Legyenek folyamatosan elvégezhető, önállóan szervezett Állampolgári ismeret tanfolyamok, melyek kerüljenek be az iskolai képzésbe is, ahol az alapvető tudást bárki megszerezheti ahhoz, hogy felelősen képes legyen dönteni a választási alternatívák közül. Minden választópolgárnak tudnia kell, hogy mit jelent a párt fogalma, milyen államformában élünk aktuálisan Magyarországon, ki az országgyűlési képviselő és mik az alapvető feladatai, mert egyébként valóban nem lehet felelősen dönteni ezekben a kérdésekben.”

Az ötlet nagyszerű. Kár, hogy egy szabad szemmel láthatatlan, a közvélemény-kutatók által szinte nem is mért alakulattól származik. Mely szervezet vezetői ellenben a jelek szerint elég jól kiképezték magukat állampolgári ismeretekből. Különösen ami a parlamenti küszöb megugrására nyilvánvalóan képtelen, ám alanyi jogon állami támogatásban részesülő választási bizniszpártok tevékenységét illeti.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kettészakadhat az Európai Unió

Ostobaság az EU elképzelése, hogy a vitás kérdéseket a visegrádi országok számára kifizetendő támogatások csorbításával rendezné – állítja Lubomír Zaorálek. A cseh külügyminiszter nem zárja ki, hogy az EU kettészakad. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Gulyás Gergely: „Ilyen diktatúrát kívánok mindenkinek!”

Nem tudja, nyertünk-e bármit is a CEU-üggyel, s amikor állami cégeknél a prémium megközelíti az éves fizetést, az elfogadhatatlan – mondja Gulyás Gergely. A Fidesz alelnöke szerint nem szabad felülniük a téves látszatnak, hogy a mutyiügyek következmények nélkül maradnak. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.