Itt a legújabb: jogsihoz kötnék a szavazati jogot

/ 2017.08.10., csütörtök 17:00 /

A Jobbik kezdeményezésére ráugrott a Magunkért Mozgalom is. Nem is akárhogyan.

„Előkészítés nélkülinek tartja a Magunkért a Jobbik kezdeményezését, mely szerint iskolai végzettséghez kellene kötni a választási jogot, és az »aluliskolázottak« ne szavazhassanak. Ugyanilyen átgondolatlan, véleményünk szerint más pártok ezzel ellentétes véleménynyilvánítása is. (…) Érdemes azonban a szándékot megvizsgálni, mert annak valóban van ésszerű olvasata, hogy ki és milyen formában képes felelősséget vállalni olyan kérdések eldöntésében, melyek négy évre meghatározzák mindnyájunk sorsát” – írja közleményében a Magunkért Mozgalom.

Weith Katalin – minden bizniszegyházak legsikeresebbike, a hazai szcientológusok egykori elnöke – pártja ezért kezdeményezi, hogy „a KRESZ-vizsga felkészítéséhez hasonlóan, legyen szükséges egy hasonló, választási vizsgát is tenni, melynek végén Választási jogosítványt kap, aki sikeresen teljesíti az elvárásokat. (…) Legyenek folyamatosan elvégezhető, önállóan szervezett Állampolgári ismeret tanfolyamok, melyek kerüljenek be az iskolai képzésbe is, ahol az alapvető tudást bárki megszerezheti ahhoz, hogy felelősen képes legyen dönteni a választási alternatívák közül. Minden választópolgárnak tudnia kell, hogy mit jelent a párt fogalma, milyen államformában élünk aktuálisan Magyarországon, ki az országgyűlési képviselő és mik az alapvető feladatai, mert egyébként valóban nem lehet felelősen dönteni ezekben a kérdésekben.”

Az ötlet nagyszerű. Kár, hogy egy szabad szemmel láthatatlan, a közvélemény-kutatók által szinte nem is mért alakulattól származik. Mely szervezet vezetői ellenben a jelek szerint elég jól kiképezték magukat állampolgári ismeretekből. Különösen ami a parlamenti küszöb megugrására nyilvánvalóan képtelen, ám alanyi jogon állami támogatásban részesülő választási bizniszpártok tevékenységét illeti.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.