Itt a legújabb: jogsihoz kötnék a szavazati jogot

/ 2017.08.10., csütörtök 17:00 /

A Jobbik kezdeményezésére ráugrott a Magunkért Mozgalom is. Nem is akárhogyan.

„Előkészítés nélkülinek tartja a Magunkért a Jobbik kezdeményezését, mely szerint iskolai végzettséghez kellene kötni a választási jogot, és az »aluliskolázottak« ne szavazhassanak. Ugyanilyen átgondolatlan, véleményünk szerint más pártok ezzel ellentétes véleménynyilvánítása is. (…) Érdemes azonban a szándékot megvizsgálni, mert annak valóban van ésszerű olvasata, hogy ki és milyen formában képes felelősséget vállalni olyan kérdések eldöntésében, melyek négy évre meghatározzák mindnyájunk sorsát” – írja közleményében a Magunkért Mozgalom.

Weith Katalin – minden bizniszegyházak legsikeresebbike, a hazai szcientológusok egykori elnöke – pártja ezért kezdeményezi, hogy „a KRESZ-vizsga felkészítéséhez hasonlóan, legyen szükséges egy hasonló, választási vizsgát is tenni, melynek végén Választási jogosítványt kap, aki sikeresen teljesíti az elvárásokat. (…) Legyenek folyamatosan elvégezhető, önállóan szervezett Állampolgári ismeret tanfolyamok, melyek kerüljenek be az iskolai képzésbe is, ahol az alapvető tudást bárki megszerezheti ahhoz, hogy felelősen képes legyen dönteni a választási alternatívák közül. Minden választópolgárnak tudnia kell, hogy mit jelent a párt fogalma, milyen államformában élünk aktuálisan Magyarországon, ki az országgyűlési képviselő és mik az alapvető feladatai, mert egyébként valóban nem lehet felelősen dönteni ezekben a kérdésekben.”

Az ötlet nagyszerű. Kár, hogy egy szabad szemmel láthatatlan, a közvélemény-kutatók által szinte nem is mért alakulattól származik. Mely szervezet vezetői ellenben a jelek szerint elég jól kiképezték magukat állampolgári ismeretekből. Különösen ami a parlamenti küszöb megugrására nyilvánvalóan képtelen, ám alanyi jogon állami támogatásban részesülő választási bizniszpártok tevékenységét illeti.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.