valasz.hu/itthon/mi-lehetett-a-betlehemi-csillag-valaszol-a-vatikani-obszervatorium-vezetoje-126791

http://valasz.hu/itthon/mi-lehetett-a-betlehemi-csillag-valaszol-a-vatikani-obszervatorium-vezetoje-126791

Itt a legújabb: jogsihoz kötnék a szavazati jogot

/ 2017.08.10., csütörtök 17:00 /

A Jobbik kezdeményezésére ráugrott a Magunkért Mozgalom is. Nem is akárhogyan.

„Előkészítés nélkülinek tartja a Magunkért a Jobbik kezdeményezését, mely szerint iskolai végzettséghez kellene kötni a választási jogot, és az »aluliskolázottak« ne szavazhassanak. Ugyanilyen átgondolatlan, véleményünk szerint más pártok ezzel ellentétes véleménynyilvánítása is. (…) Érdemes azonban a szándékot megvizsgálni, mert annak valóban van ésszerű olvasata, hogy ki és milyen formában képes felelősséget vállalni olyan kérdések eldöntésében, melyek négy évre meghatározzák mindnyájunk sorsát” – írja közleményében a Magunkért Mozgalom.

Weith Katalin – minden bizniszegyházak legsikeresebbike, a hazai szcientológusok egykori elnöke – pártja ezért kezdeményezi, hogy „a KRESZ-vizsga felkészítéséhez hasonlóan, legyen szükséges egy hasonló, választási vizsgát is tenni, melynek végén Választási jogosítványt kap, aki sikeresen teljesíti az elvárásokat. (…) Legyenek folyamatosan elvégezhető, önállóan szervezett Állampolgári ismeret tanfolyamok, melyek kerüljenek be az iskolai képzésbe is, ahol az alapvető tudást bárki megszerezheti ahhoz, hogy felelősen képes legyen dönteni a választási alternatívák közül. Minden választópolgárnak tudnia kell, hogy mit jelent a párt fogalma, milyen államformában élünk aktuálisan Magyarországon, ki az országgyűlési képviselő és mik az alapvető feladatai, mert egyébként valóban nem lehet felelősen dönteni ezekben a kérdésekben.”

Az ötlet nagyszerű. Kár, hogy egy szabad szemmel láthatatlan, a közvélemény-kutatók által szinte nem is mért alakulattól származik. Mely szervezet vezetői ellenben a jelek szerint elég jól kiképezték magukat állampolgári ismeretekből. Különösen ami a parlamenti küszöb megugrására nyilvánvalóan képtelen, ám alanyi jogon állami támogatásban részesülő választási bizniszpártok tevékenységét illeti.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.