valasz.hu/itthon/erthetetlen-hogy-miert-titkolozik-az-orban-kormany-128423

http://valasz.hu/itthon/erthetetlen-hogy-miert-titkolozik-az-orban-kormany-128423

Itt a lista! Melyik a legmenőbb magyar város? És honnan költöztek el a legtöbben?

/ 2017.09.14., csütörtök 13:30 /
Itt a lista! Melyik a legmenőbb magyar város? És honnan költöztek el a legtöbben?

Alaposan átrendezte a válság a vidéki városok életét. Itt a nagyvárosok rangsora. Nem hittük volna, melyik a legnagyobb költségvetésű nagyváros.

A múlt héten Pécs csődveszélyes állapota kapcsán végignéztük a százezernél nagyobb vidéki városok teljesítményét a válság óta. Kilenc szempontot vizsgáltunk, ezek a népességszámtól a gazdaságon át a kultúrát és az idegenforgalmat is felölelik.

  1.  Már a lakosságszám szerinti rangsorban is nagy átalakulás történt. Miskolcról olyan sokan vándoroltak el, hogy a borsodi megyeszékhely többé már nem Magyarország második legnagyobb vidéki városa. Szeged ugyanis megelőzte.

 

2. Mindez nem meglepő annak alapján, hogy Miskolc a legnagyobb népességvesztő (Péccsel együtt, ami azért durva) nyolc százalékkal. Sokat elárul a demográfiai helyzetről, hogy nyolc év alatt minden ötvenedik lakosát elveszítő Szeged  képes volt előrelépni a városok rangsorában. Izgalmas ugyanakkor a lista eleje is, három olyan százezernél népesebb vidéki városunk van, amely növelni tudta lakoságszámát, a két nagy autóipari központ, Kecskemét és Győr, valamint Nyíregyháza.

A szabolcsi megyeszékhelyről persze nem tudjuk, hogy új lakói tényleg ott élnek-e,  vagy az ukrán háború elől időszakosan menekülő kárpátaljai magyarok jelentkeznek be ide. Ha csak ebben az egy mutatóban állna jól a válságrégió központja, akkor hajlanánk erre. De ez messze nem így van.

 

3. A GDP alakulásánál egy kis csalásra kényszerülünk, mert a Központi Statisztikai Hivatalnak nincs települési adatsora, a GDP-változását megyei bontásban adják meg. A lista élén álló Kecskemét és Győr megerősödése nem meglepő, ennyit húznak rajtunk az autógyárak. Az már elgondolkoztató, hogyan kerül a lista harmadik és negyedik helyére két hagyományos válságmegye: Borsod és Szabolcs. Vélhetően kezdenek beérni azok az adókedvezmények, amelyeket a kormány ezeknek a térségeknek adott, és idevonzották a cégek központjait. De mégis ki gondolná, hogy Nyíregyháza képés lelépni Debrecent, Szegedet vagy Pécset, és ez utóbbit nem is kicsivel, a gazdaság fejlődési iramában?  

 

4. Egy város gazdagságát alapvetően költségvetésének nagysága mutatja meg. Érthető, ha a regionális központok, mint Győr, Debrecen vagy Pécs nagyobb összegből gazdálkodhat, hiszen a saját bevételek mellett ide több állami támogatás érkezhet. A leggazdagabb magyar város Debrecen, 74 milliárdos büdzsével, majd Győr következik. No de melyik a harmadik? Nyíregyháza. S mivel jóval kisebb a lakosságszáma, az egy lakosra vetített összegben Nyíregyháza az első. Nem akármilyen lobbierővel a háttérben. 

  

5 A nappali tagozatos hallgatók száma mindenhol csökken, több okból is, például azért, mert a nyolc évvel ezelőttihez képest jóval kevesebb a fiatal. (Most huszonévesek a Bokros-csomag megszorításai miatt először bezuhanó létszámú születési évjáratokhoz tartozók.) A nagy vesztes az orvosi karral is rendelkező egyetemek közül Pécs, Nyíregyháza pedig 2015-re hallgatói több mint felét elveszítette.

  

6. A munkanélküliség csökkenésének terén is elég jól áll a Nyírség központja, Szegeddel azonos mértékben, 17 százalékkal esett vissza nyolc év alatt az álláskeresők száma, vélhetően ebben annak is fontos szerepe van, hogy közmunkaprogramok kiemelt terepe Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. Debrecen és Pécs alacsony mutatói viszont meglepőek.

 

  

7.  Jól teljesít Nyíregyháza az iparűzési adóbevétel terén is, meglepő, hogy Pécset is képes megelőzni.  Persze itt Győr kaszál a legnagyobbat, de Debrecen is egészen jól áll.

 

8.  Egy város iparának erejét az is  jelzi, hogy az öt legnagyobb cég iparűzési adója mekkora százalékát adja a teljes bevételnek. Minél nagyobb ez az arány, annál nagyvárosibb a szerkezet. Nyíregyháza ezen a téren megelőzi a nála jóval nagyobb Szegedet és Pécset is. 

 

9. Az idegenforgalom terén is jelentős az átalakulás. Nem vitatjuk, hogy Győr szép város, és méltatlanul leértékelt volt az elmúlt évtizedekben, de hogy ide folyjon be a második legtöbb idegenforgalmi adó a nagyvárosok közül, azért az meglepő. Ahogy a gazdag kultúrájú baranyai megyeszékhely alacsony bevétele is. A fesztiválváros Pécs csak Kecskemétet és Nyíregyházát tudta megelőzni. 

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.

„A vulkán tetején ülünk”

„A miniszterelnök az a hadvezér, aki minden csatát megnyert, csak a háborút vesztette el” – állítja Gyurgyák János, az Osiris Könyvkiadó igazgatója. A könyvhétre új, Európa alkonya? című kötettel jelentkező történész szerint az EU csapdába került.