valasz.hu/itthon/nagy-dobasra-keszul-az-elios-exvezere-tiborcz-biztositja-a-hatteret-127400

http://valasz.hu/itthon/nagy-dobasra-keszul-az-elios-exvezere-tiborcz-biztositja-a-hatteret-127400

Itt a nagy terv Orbán kétharmados megbuktatására – ami az ellenzéknek fájna a legjobban

/ 2017.05.18., csütörtök 09:50 /

A „szalon sztár” Bitó László a Magyar Narancsban adja meg annak receptjét, hogy miként lehet egy csaknem kétharmados támogatottságú pártot kétharmados többséggel legyőzni. Fájdalmasan. 

Az alapdilemma Bitó László szerint az: a jelenlegi választási rendszer annyira kedvez a legerősebb pártnak, hogy ez már önmagában megelőlegezi a Fidesz győzelmét a baloldal szétesettsége miatt. Az ellenzéki pártok versengése a legerősebb címért tovább gyengíti őket. Az egyszeri választók nagy része pedig csak protest szavazatokat akar leadni, de ezek jó része célt téveszt, mert egyfordulós rendszerben nem lehet tudni, ki a kormánypártok legerősebb kihívója. 

Bitó László, a Columbia Egyetem orvosprofesszora, a hírhedt szalon névadója erre a helyzetre kínál receptet.

Nézzük az ellenzék szempontjából  megoldandó problémákat:

  1.        A választásoknak egy fordulója van, ami megnehezíti az ellenzék együttes fellépését. Kétfordulós választásnál az első forduló az erőfelmérést szolgálja, a második pedig az erők egyesítését – a gyengébbek be tudnak állni az erősek mögé. Vagyis az ellenzék egyedüli lehetősége a hatalomváltásra, ha kétfordulóssá teszi  a választásokat.
  2.        Erre azonban egyetlen ellenzéki párt sem képes, már csak azért sem, mert a választási törvény megváltoztatásához kétharmados többség kell, az egymás torkát rágó ellenzék viszont alig valamivel több, mint egyharmadon osztozik. Kétharmados többséget kell szerezniük.

 

Lehetetlen küldetés.

Bitó úr másként látja:  „a demokratikus ellenzék minden akadály ellenére megtalálja a módját, hogy megnyerje a válaszát. Többet mondok: hogy kétharmaddal nyerje meg a választást.”

 Az első probléma megoldásához nemcsak az ellenzék unióját javasolja, hanem lényegében önfeladását is. Az összes ellenzéki pártnak egyetlen választási párttá kellene összeállnia, a Magyar Választási Párt, vagyis a „nagy Fidesz-leváltó koalíció” egyetlen célja a kormányváltás és a választási törvény módosítása lenne. Ez azonban újabb problémákat szülne:

  1.        Csak fél évre szólna, a résztvevők pedig köteleznék magukat, hogy fél év után újabb választást írnának ki, amelyen „normál” módon indulnának.
  2.        A kis morzsalékpártokat illetve az új szerveződéseket úgy tennék érdekeltté a vér- és dacszövetség megkötésében, hogy a jelenlegi ötszázalékos választási küszöböt leszállítanák 2 vagy 2,5 százalékra.
  3.        A listás mandátumokat a közvélemény-kutatási eredmények alapján osztanák ki egymást között erre a fél évre. Egyéni jelöltnek helyi „véleményvezéreket”, köztiszteletben álló személyeket kérnének fel.
  4.        Fél év alatt megváltoztatnák a választási törvényt, és utána a korábbihoz hasonló, a megszerzett szavazatokkal arányos, és nem a győztes mindent visz alapú törvénnyel indulnának neki az új választásoknak.


Bitó szerint ez az egyetlen módja annak, hogy az ellenzékiek kitörhessenek a „Fidesz által felállított választási csapdából, amelyben évek óta foglyul ejtett vadként marcangolják egymást.”

A kérdés csak az, hogy működhetne-e ez a rendszer. A baloldali pártok a Fidesz választási csapdája miatt marcangolják egymás torkát, vagy önszorgalomból?

A Jobbik beletartozik-e a demokratikus ellenzék fogalmába, és hajlandó lenne-e a baloldalt a keblére ölelve bemenni egy pártunióba?

Meg lehet-e egyezni a Jobbikkal, az ellenzék legerősebb pártjával, hogy ki adja a „Le a Fidesszel” pártunió miniszterelnökét akárcsak fél évre is?

A politikai élettől leginkább stabilitást váró választók támogatnának-e egy sokpárti parlament megalakulását, a kétszázalékos választási küszöb ugyanis ezzel, és politikai instabilitással járna?

És a legfontosabb: jól méri-e fel Bitó, hogy az egész országban alaphangulat a Fidesz-gyűlölet? Vagy ezzel csak az ellenzék hitegeti magát? Elvégre a jobboldal magabiztosan vezeti a közvélemény-kutatásokat.

A javaslat hasonló formában már 2014-ben is felvetődött –aztán bolondos kis gondolatkísérlet maradt belőle. Mert a Fidesz és a Fidesz-gyűlölők választási csatája mögé az átlagember valószínűleg mást is odaérezne: azt a nagyfokú bizonytalanságot, amit a terv sikere hozna.

Egy év alatt két választást? Egy lassan abnormálisan centralizált országban, ahol közmunkástól építő ipari kubikusig alighanem milliónál is több család egzisztenciája múlik egy választási eredménytől? A bizonytalanságtól való félelem a Fideszt erősíti.

Másrészt, ha sikerülne is legyőzni a kormánypártot 2018 tavaszán, a Fidesz 2018 őszén megint ugyanolyan szétaprózódott erőkkel találná szemben magát, vagyis jó eséllyel visszaállna a jelenlegi rend, és győzne az új körülmények között is.

Ha csak a modell sikere nem erősítené meg az ellenzéket, és a meghirdetett rezsimváltással járó azonnali és gyors elitváltás nem roppantaná meg a Fideszt.

Ha az ellenzék ezt keresztül tudná vinni, akkor bármi megtörténhet. Ám  valószínűbb, ha képesek lennének az érett politikai gondolkodásra, önmérsékletre, programalkotásra, kompromisszumkötésre, hiteles arcok kiállítására, akkor a jelenlegi szabályok szerint is le tudnák győzni a Fideszt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.

„A vulkán tetején ülünk”

„A miniszterelnök az a hadvezér, aki minden csatát megnyert, csak a háborút vesztette el” – állítja Gyurgyák János, az Osiris Könyvkiadó igazgatója. A könyvhétre új, Európa alkonya? című kötettel jelentkező történész szerint az EU csapdába került.