valasz.hu/itthon/nem-is-gondolta-volna-ki-penzeli-az-uj-luxusszallot-a-lanchidnal-120600

http://valasz.hu/itthon/nem-is-gondolta-volna-ki-penzeli-az-uj-luxusszallot-a-lanchidnal-120600

Itt a teljes Portik–Laborc-jegyzőkönyv

/ 2013.04.23., kedd 11:00 /
Itt a teljes Portik–Laborc-jegyzőkönyv

Elsőként a Heti Válasz Online közli teljes terjedelmében a hétfőn a pestisracok.hu által megszellőztetett Portik–Laborc-jegyzőkönyvet. A két találkozón elhangzott beszélgetések leirata igazolja lapunk korábbi állításait.

A Magyar Nemzet első információit követően először a Heti Válasz számolt be a maga teljességében a Portik–Laborc–Szilvásy-ügyként emlegetett, még a leghajmeresztőbb összeesküvés-elméleteket is megszégyenítő sztoriról. Az információink alapján rekonstruált 2007-2008-as eseménysor szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója, Laborc Sándor azt a feladatot adta Portik Tamásnak, az olajügyekből ismert Energol Rt. tavaly nyáron letartóztatott volt vezetőjének, hogy gyűjtsön vagy gyártson a Fidesz vezetőire nézve terhelő információkat. (Szilvásy by night, Heti Válasz, 2013. január 17.)

A vele szemben megfogalmazott gyanút Szilvásy György cáfolta, Laborc Sándor pedig pert indított lapunk ellen. Értesüléseinket azonban most maguk az időközben a titkosítás alól feloldott dokumentumok igazolják (a minősítés krónikája itt olvasható). Először a pestisracok.hu szivárogtatott részleteket hétfőn (április 22.) a beszélgetések leiratából. (Az oldal egyébként kedden 10:00 körül elérhetetlen volt.) A Heti Válasz Online most a két teljes dokumentumot közli.

 

Első találkozó, Vadrózsa Étterem: első rész itt, második rész itt, harmadik rész itt.

 

Második találkozó, Menza (a pdf ide kattintva nyitható meg)

 

 

 Botránykrónika

A Heti Válasz januárban tett közzé egy cikket, amely szerint – az akkor még titkos anyagok szerint – az egykori titkosszolgálati vezető, Laborcz Sándor azzal bízta volna meg Portikot, hogy „gyűjtsön vagy gyártson a Fidesz vezetőire nézve terhelő információkat”. Laborc tábornok akkor rágalmazás miatt pert indított lapunk ellen.

A Népszabadság tudósított először arról, hogy a belügyminiszter a nemzetbiztonsági bizottságnak továbbította azt a jelentést, amelyet egy munkacsoport készített arról, mi hozható nyilvánosságra az Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatójának és Portik Tamásnak, az Energol volt marketingigazgatójának a titkosszolgálat által rögzített beszélgetéseiből.

Április 2-án kiadott belügyminisztériumi közleményben az volt olvasható, hogy a Pintér Sándor által felkért, Gálszécsy András volt titokminiszter vezette szakértői bizottság – például személyiségi jogok és egyéb szempontok alapján – nem tartja indokoltnak az adathordozók titkos minősítésének fenntartását, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága dönthet annak megváltoztatásáról.

A nemzetbiztonsági bizottsága múlt heti ülésén döntött arról, hogy a Laborc–Portik-jegyzőkönyv nyilvánosságra hozható. Az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője kapott megbízást arra, hogy vizsgálja meg az iratok titkos minősítését, és gondoskodjon arról, hogy a nyilvánosságra kerülő szöveg nem sértsen személyiségi jogokat.

Április 22-én, késő délután először a Magyar Nemzet online oldalán közöltek rövid részleteket a titkosítás alól feloldott jegyzőkönyvből, amelyek leginkább arról szóltak, hogy az előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberöléssel is megvádolt Portik Tamás mennyire elkötelezett az MSZP felé, és milyen akciókra készültek a 2010-es esetleges kormányváltás elkerülésére.

A Pestisrácok honlapján (kedden délelőtt nem elérhető – a szerk.) közzétettek egy 24 oldalas jegyzőkönyvet Laborcz és Portik találkozóiról, és azokról a tervezett konspirációkról, amelyeknek két céljuk volt: az MSZP politikai ellenfelének, a Fidesznek és vezetőinek a lejáratása, illetve Portik szemszögéből az ellene eljáró hatóságok és riválisok megfékezése. Kiderül még, hogy Portikék szerint a 98-as választásokat megelőző robbantássorozat önrobbantás volt, amely zsenialitásának is köszönhetően az MSZP megbukott.

 
 

 

HÁTTÉR – az Energol és a magyar szervezett alvilág őstörténete 

A Heti Válasz Online tavaly nyáron cikksorozatot közölt az akkor őrizetbe vett, kilencvenes évek alvilági ügyeiből ismert  figurák hátteréről. (A magyar szervezett alvilág őstörténete című, 11 részes írás itt olvasható.)

ContiCar, Radnai

A kezdetben nagy értékű gépkocsik adásvételével foglalkozó ContiCar-csoportot Radnai László és Csüllög Zsigmond alapította 1990 nyarán. Ügyfeleik között akkoriban éppen úgy akadtak politikusok, művészek, mint a budapesti éjszaka ismert figurái. Két esztendővel később következett be a cég történetében az első említésre méltó esemény: brutális kegyetlenséggel meggyilkolták Radnai Lászlóék egyik üzlettársát, Swarcz Jánost. A gyilkost azóta sem találta meg a rendőrség.

Portik Tamás őrizetbevétele 2012-ben (fotó: MTI)

Különösebb zökkenők nélkül működött és virágzott tovább az immár építési vállalkozásokkal is foglalkozó cég 1996 őszéig, amikor is felbukkant Radnai László egy távoli rokona, az utóbb Tamás keresztnévvel elhíresült Boros József. (A névváltoztatás oka egyébként annyi volt, hogy a férfi -- ha úgy hozta a szükség – az akkori belügyminiszter, Boross Péter fiaként mutatkozott be, nem kevés álmatlan éjszakát és némi pereskedést okozva ezzel a kínos és méltatlan helyzetbe hozott államférfinak.) A vidékről érkezett Boros beszállt az üzletbe, majd kevéssel utóbb a rendőrség – mint egy robbantásos bűncselekmény felbujtóját – őrizetbe vette. Harminc napot ült előzetes letartóztatásban, majd szabadult, ám viszonya üzlettársaival megromlott. 1997 elején viharos körülmények között, kölcsönös vádaskodások közepette távozott a cégtől. Röviddel ezután ismeretlen tettes rálőtt Boros Tamás solymári házára. A férfi ezt követően jelentkezett a rendőrségen, és megtette hírhedtté vált vallomását, amelyben – egyebek mellett – súlyos vádakkal illette a ContiCar cégcsoport, valamint az Energol Rt. tulajdonosait. Boros Tamás később a budapesti Aranykéz utcában egy autóba rejtett pokolgéppel gyilkolták meg, a rendőrség jelenleg is nyomoz az ügyben, a bűncselekmény felbujtója Portik Tamás lehetett.

A hatóságok 1997 áprilisában kommandós akcióval lefogták Radnai Lászlót és Csüllög Zsigmondot.

Kettejük mellett az évek során „erős emberré" lépett elő a valaha csak végrehajtóként alkalmazott „katona", Tanyi György. Ő az, aki elsőként volt képes számottevő erőt kifejteni az oroszokkal szemben. Szervezett, intellektuális alapon működő bűnözői csoportot hozott létre, s ezen szervezetekben jelentősen felértékelődtek azok az emberek, akik könyörtelenség és határozottság tekintetében képesek voltak az importált orosz – ukrán, csecsen végrehajtókkal-bűnözőkkel felvenni a versenyt. Ezek az emberek a végletekig könyörtelenek voltak, nem féltek a hazai alvilágban tevékenykedő oroszoktól, de nem tartottak munkaadóiktól sem.

Az Energol Rt. kezdetei

Mindezek mellett pedig jelen volt még a Drobilich Gábor, Portik Tamás és Ferencsik Attila nevével fémjelzett kör, akik utóbb – ugyancsak az olajkereskedelemben utazva – létrehozták az Energol Rt.-t. Ezek a férfiak -mint említettük – valaha profi kasszafeltörők voltak, s az így szerzett vagyont forgatták át a gazdasági bűnözés területére, főleg az olajkereskedelembe. Ők már fehérgalléros bűnözőknek számítottak, ugyanakkor, ha kellett, erőszakot is alkalmaztak. Emellett az Energolnál alkalmazott Csikós József, a Belügyminisztérium nyilvántartó és útlevélosztályának volt vezetője jóvoltából politikai és más vezető közigazgatási körökhöz is hozzáférhettek, s ezeket gazdasági nyomásgyakorlásra használhatták föl. Szoros kapcsolatokat építettek ki a vám- és pénzügyőrség, valamint a rendőrség s általában az államigazgatás felé.


Emellett üzleti tevékenységük főképpen az erőszakra épült: zaklatták, fenyegették, terrorizálták az olajszakma résztvevőit, s többnyire elragadták szállítmányaikat.

A Portik Tamás szellemi irányítása alatt működő Energol milliárdokat forgatott az olajüzletbe, s módszereiket jól illusztrálja egyetlen példa.

1996 áprilisában Ferencsik Attila – a külkereskedelmi igazgató – és Drobilich Gábor – a belkereskedelmi igazgató – betoppantak egy üzemanyag-kereskedelemmel foglalkozó pécsi cég telephelyére. Megtámadták az alkalmazottakat, közel egymillió forint készpénzt zsákmányoltak, és követelték, hogy töltsék tele gázolajjal tartálykocsijukat, majd egy másik szállítmánnyal együtt irányítsák át azt az Energol telepére. A megsarcolt cég igazgatóját és két társát átvittek Nagykőrösre, ahol bántalmazták őket, elvették egyikük autóját, és aláírattak velük egy biankó adásvételi szerződést. Az elkövetőket a bíróság jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélte.

Hamis iratok, köddé vált pénzek

Az ORFK Szervezett Bűnözés elleni Igazgatóságának nyomozása során megállapították, hogy az Energol Rt. 1996-ban 33 880 451 liter gázolajat minőségtanúsítás nélkül hozott forgalomba. Az rt. fő beszállítója a gázolaj eredetét hamis iratokkal igazolta. A megnevezett olajtermék beszerzése után a költségvetésben 2 326 459 000 forint adóhiány keletkezett, s ezeken túlmenően az Energol Rt. 1996. évi társasági adóhiánya több mint 287 millió forint volt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.