Itt a teljes Stop Soros!

/ 2018.05.29., kedd 20:42 /
Itt a teljes Stop Soros!

Akár egyéves börtönbüntetés is járhat annak, aki elősegíti a jogellenes bevándorlást. A törvényjavaslat keménynek tűnik, de kérdés, hogy fogják alkalmazni.

Pintér Sándor belügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek a „Stop Soros” törvény tervezetét. Minden irónia nélkül régóta várt jogszabály ez: még az előző ciklus kampányidőszakában lett beharangozva a megalkotása, de elhalasztották, mivel hiányzott volna az elfogadásához a kétharmados kormánytöbbség. Ráadásul Rogán Antal tájékoztatása szerint a tervezet társadalmi egyeztetése során erős igény merült fel a javaslat szigorítására, úgyhogy most egy még keményebb Stop Sorost fogadhat el a parlament.

De gyorsan ki kell, hogy ábrándítsuk azokat, akik azt remélték, egy szimpla paragrafussal személy szerint maga Soros György és összes szervezete kitiltható lesz Magyarországról. Erre a kormány nem vállalkozott, többek között azért sem, mert előre tudni lehet, hogy a jogszabálytól kiveri a víz magyar jogállamiságért aggódó Nyugat-Európát, többek között a Fidesz kereszténydemokrata partnereit az Európai Néppártban. Német sajtóhírek szerint az egyik „vörös vonal”, amit az Orbán-kormány elé meghúzott volna a német CDU, pont a Stop Sorosra vonatkozott, azt kérték ugyanis, hogy a kormány az elfogadás előtt vegye figyelembe a Velencei Bizottság ajánlásait. Ez most már nyilvánvalóan nem fog megtörténni.

De lássuk, mit tartalmaz a tervezet!

  • Önálló bűncselekmény lesz a Büntető Törvénykönyvben a „jogellenes bevándorlás elősegítése”. A bűncselekményt az követi el, aki Magyarországon menedékjogi eljárás kezdeményezését teszi lehetővé olyan személy számára, aki hazájában nem üldöznek. (A meghatározás első hallásra kissé körkörös logikájú, hiszen azt, hogy ki jogosult menedékkérelemre és ki nem, csak az ügye elbírálása után lehet tudni, vagyis a jogszabály feltételezi, hogy a „migrációszervező” rosszhiszemű, és előre tudja a menedékkérelemről, hogy indokolatlan.)
  • Alapesetben a bűncselekmény vétség miatti elzárással büntethető, de súlyosabb esetben lehet belőle egyéves szabadságvesztés is, ha az illető tettét a határsávban követi el, több embernek segít, vagy anyagi haszonszerzés végett teszi mindezt.
  • Információs anyagok készítése és terjesztése, hálózat építése is szervező tevékenységnek minősül. (Ez azt jelenti, hogy ha valaki tájékoztató füzeteket osztogat a migránsoknak Belgrádban útvonalakkal, telefonszámokkal, mostantól csúnyán megjárhatja.)
  • Módosítják a menedékjogi törvényt is: mostantól egyértelműen kimondják, hogy a biztonságos országon (értsd: Szerbián, Görögországon) keresztül érkezett menedékkérők nem kaphatnak menedékjogot.
  • Lesz „határbiztosítási távoltartás”, vagyis akit migrációszervezéssel gyanúsítanak, a rendőr kitilthatja a schengeni határ 8 km-es zónájából.

A jogszabály elfogadása esetén kétségtelenül bőven ad fegyvert a kormány kezébe, hogy fellépjen az olyan civil szervezetek és személyek ellen, akik ma megpróbálnak segíteni a menedékkérőknek abban, hogy átjussanak a magyar határzáron – mind annak fizikai, mind jogi értelmében. A törvény egyik célja éppen az lehet, hogy nullához közelítse sikeres menekültügyi eljárások számát, miután az elmúlt egy évben ezek száma jelentősen megnőtt. (Meglehetősen komoly politikai botrányt okozott, amikor Altusz Kristóf helyettes államtitkár Máltán elárulta, hogy Magyarország a korábbi szigorítások ellenére meglepően sok embernek adott oltalmazotti státust.) A törvény nem annyira Soros György vagy a CEU kitiltására alkalmas, mint arra, hogy a kormány a tranzitzónából kitessékelje azokat a civileket, akik még a szigorított rendszerben is egész sok migránst tudtak hozzásegíteni egy sikeres eljáráshoz és az unióba való bejutáshoz. Ez azonban erősen függ a jogszabály tényleges alkalmazásától, a bíróságok egyelőre még teljesen megjósolhatatlan ítélkezési gyakorlatától és a várható nyugati reakciók erejétől.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.