valasz.hu/itthon/a-lapunk-fomunkatarsa-altal-vezetett-szakmai-bizottsag-nem-tamogatta-61780/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202007

http://valasz.hu/itthon/a-lapunk-fomunkatarsa-altal-vezetett-szakmai-bizottsag-nem-tamogatta-61780/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202007

Feltártuk: Az Orbán-Putyin-megállapodás teljes háttere

/ 2014.01.22., szerda 14:30 /
Feltártuk: Az Orbán-Putyin-megállapodás teljes háttere

Hatalmas siker vagy Magyarországot évtizedekre megbéklyózó beruházás? A paksi bővítést az ellenzék a választási kampány legforróbb témájává tenné; lapunk most érvek és ellenérvek özönében vág rendet. Részletek a holnap utcára kerülő Heti Válaszban.

Érdekházasság, amit a felek egyre jobban élveznek - így kommentálta Lázár János miniszterelnökségi államtitkár Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megállapodását a paksi atomerőmű bővítéséről. Kétségtelen, hogy a szóban forgó összegek a leghidegebb párkapcsolatot is felmelegítenék: az oroszok két, 1200 megawatt teljesítményű blokkot építhetnek 10-12 milliárd euróért (több mint háromezermilliárd forintért). A beruházáshoz Moszkva legfeljebb 10 milliárd eurós, a piacinál kedvezőbb kamatozású hitelt nyújt 30 éves lejáratra. 

Az ellenzék hazaárulást emleget, egyben felidézi Orbán Viktor korábbi, az orosz nagyhatalmi politikát bíráló szavait. A kormány azzal vág vissza, hogy 2009-ben a parlamenti pártok teljes egyetértésben szavazták meg a bővítés előkészítését támogató országgyűlési határozatot. A Fidesz arra is emlékeztet: 2010 elején Bajnai Gordon éppúgy Paks bővítésének szükségességéről beszélt, mint Mesterházy Attila.

Paks azonban jóval túlnő a közéleti iszapbirkózáson, s nem is egyszerű üzleti megállapodás - a bővítés összeurópai hatással bíró geopolitikai ügy. Miképpen a varsói Keleti Tanulmányok Központja megállapította: a Budapestnek biztosított kedvező feltételekkel Moszkva az Európai Bizottsággal vagy nagyobb tagállamokkal konfliktusban álló más uniós országok számára is vonzó partnernek mutatja magát.

Kormánykörökben úgy gondolkoznak: az a nemzeti érdek, hogy minden nagyhatalomnak legyen stratégiai fontosságú iparága Magyarországon. E szemlélet szerint a németeknek az autóipar, az amerikaiaknak a high-tech szektor, a kínaiaknak pedig a logisztika miatt lehet kiemelten fontos Magyarország (Peking a thesszaloniki kikötőből hazánkon keresztül juttatná áruját Nyugat-Európába, ezért szorgalmazza a Belgrád-Budapest vasútvonal felújítását). E „leosztásban" az oroszok természetes terepe az energia.

Ki lehetne váltani az atomenergiát? Megfelelő volt a beruházás előkészítése? Behozza-e az árát a beruházás? Ezeket a kérdéseket is megválaszolja cikkünk, amely szót ejt még arról, miért lehetett sürgős a magyar kormánynak a szerződés aláírása és milyen módon lesz törleszthető a gigahitel. Részletek a Heti Válasz január 23-i számában, amely elektronikus formátumban is megvásárolható a Digitalstandon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.