Itt az Orbán–Vona-titok megfejtése

/ 2016.10.19., szerda 13:21 /

A jegyzőkönyv kedvéért rögzítsük: tegnap, lehet, hogy csak egy pillanatra, de megtekinthettük, milyen lenne, ha működne az ellenzék Magyarországon.

A Fidesz-hívek kárörvendve, az Orbán-ellenesek a fájdalom hangján, a politikai elemzők pedig axiómaként szokták emlegetni a tényt, hogy Magyarországon 2010 óta nincs ellenzék. A bátrabbak azért hozzáteszik: talán a Fidesznek sem tenne rosszat, ha előállna némi versenyhelyzet a közéletben. 

Nos, tegnap, lehet, hogy csak egy pillanatra, de megtekinthettük, milyen lenne, ha működne az ellenzék Magyarországon. Vona Gábor ugyanis ahhoz a feltételhez kötötte az alaptörvény-módosítás támogatását Orbán Viktornál, hogy a hatalom vessen véget a letelepedésikötvény-biznisznek. Eddig az ellenzéki akciók egyikében sem volt jelen az ész–erő–akarat hármassága. Előfordultak persze okos ötletek (például az MSZP népszavazási küzdelme a vasárnapi nyitva tartásért), ám ezeket a Fidesz erőből kipukkasztotta. És léteznek „akaratlagos”, de agyatlan kezdeményezések (itt elsősorban Juhász Péterre gondolok, aki minden utcasarkon kifütyültetné Orbánt).

A Jobbik elnöke most kényszeres önmutogatás helyett elővette az eszét, felismerte, hogy erőpozícióban van, és azért igyekszik átvinni az akaratát a kormányon, mert tudja, hogy csak győztesként jöhet ki az ügyből. Hogy miért? Ha Orbán Viktor egy tollvonással megszünteti a letelepedésikötvény-ügyleteket – vagyis a gazdasági bevándorlók mellett a stratégiai letelepedők elé is vasfüggönyt húz –, Vona azt mondhatja, ellenzékből is tenni tudott az ország biztonságáért, ráadásul ő öli a leghatékonyabban a korrupciót Magyarországon. Ha pedig a kormány nem hajlandó lemondani a pénzes bevándorlók fogadásáról (értsd: az őket hazánkba csábító, súlyos tízmilliárdokat kereső offshore cégek futtatásáról), tehát érdekükben feladja a népszavazás által „kikényszerített” alaptörvény-módosítást, akkor a Jobbik elnöke olyan témát szerzett magának, amellyel aztán 2018-ig elmenetelhet.

A kérdések kérdése ezután: Orbán miért nem mondta azonnal Vonának – ezzel a kisebbik rosszat választva –, hogy eltörlik a letelepedésikötvény-konstrukciót? Egy biztos: nem azért, mert védeni akarja a Rogán–Habony-kör gigabizniszét. Ők akkor is a talpukra esnek, ha éppen kidobják őket valahonnan. A kínaiak Magyarországra telepítését intéző Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) azonban ezerszer befolyásosabb emberekből áll, mint Rogán Antal vagy Habony Árpád valaha lesz. A HSSDF lényegében a magyar vegyipari óriás BorsodChemet birtokló Wanhua-csoport menedzsmentjét jelenti. Azaz Kínát. A Heti Válaszban többször bizonyítottuk: annak idején az egész kötvénykonstrukciót ez a kínai stáb kezdeményezte Rogánéknál.

Amennyiben tehát a kormányfő sebtiben eltörölné a kötvénybizniszt, ezzel befagyasztaná a Wanhua-menedzsment B-kasszáját – amely azonnal diplomáciai konfliktust jelentene a baráti Kínával.

Alighanem ezért kért gondolkodási időt a miniszterelnök. Mondjuk úgy: Orbán Viktornak hat év után először van szüksége két másodpercnél többre ahhoz, hogy hatástalanítson egy ellenzéki bombát…

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.