Itt az új Milla? – norvég pénzek a háttérben

/ 2014.10.31., péntek 08:05 /
Itt az új Milla? – norvég pénzek a háttérben

Újrajátszanák a 2011–12-es forgatókönyvet a norvég forrásokból megerősített balliberális civilek: akkoriban a Milla Bajnai Gordon visszatérését készítette elő, a Humán Platform viszont egyelőre csak az önterápiás mozgalmárkodásnál tart.

Nem sikerült felépíteni a Norvég Civil Támogatási Alap pénzeiből az Orbán-kormány új ellenzékét: ez derülhetett ki a Humán Platform és csatolt részei október 23-i, Tedd magad szabaddá! című – jórészt visszhangtalan és érdektelen – demonstrációján. Pedig a Humán Platform mögött jelentős részben ugyanaz a szellemi világ, intellektuális hátország áll, amelyik 2011-ben a sokkal eredményesebb Millát világra segítette.

Az ellenzéki civil mozgalmárok évek óta egy nagyon jól körülhatárolt, szűk körből érkeznek, ahol mindenki mindenkinek a barátja, ismerőse, és ahol az egyes szervezetek összeérnek, jelentős személyi átfedésben vannak. Ez a jól körülírható civil kör természetesen ugyanaz, amelyik a Norvég Civil Alap támogatásainak a kedvezményezettje volt. Maga a Humán Platform 38 millió forint szervezetfejlesztési támogatást nyert el. A rendezvényt szervező fiatalok többsége a Hallgatói Hálózatból, illetve a Fidesz székházat elfoglaló „Az alkotmány nem játék” csoportból érkezett. Az egész demonstráció mozgatórugója pedig az a Gulyás Márton volt, aki az elmúlt pár évben a kormányellenes mozgalmárkodás legismertebb figurája és Jolly Jokere lett.

Így utólag már látszik: a kormány egész pontosan érezte, hogy a norvégok a civil szervezetek támogatása címen jelentős részben az ő ellenfeleit finanszírozták, mindenekelőtt egy fiatal értelmiségi kört, amelyik 2010–13 környékén kezdett politizálni. A (szórakozó)helyek ennek a körnek a genezisében legalább olyan fontosak, mint az egyesületek, mindenekelőtt az illegálisan elfoglalt házban működő, a fővárosi önkormányzat által bezáratott Sirály, amelynek legfrissebb utódja, az Auróra a december 31-ig tartó programsorozat egyik házigazdája.

Ezt a társaságot tőkésítették fel tehát az Ökotárs hathatós közreműködésével a Norvég Civil Alapból, de vajon kell-e tartania tőle a kormánynak? Az első jelek szerint nem nagyon. A Humán Platform egyelőre inkább tűnik egy zárt, belterjes értelmiségi kör önterápiás programjának, mint hatékony új ellenzéki mozgalomnak.

Teljes háttér az október 30-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.