valasz.hu/itthon/a-heti-valasz-lap-es-konyvkiado-szolgaltato-kft-kozlemenye-129225

http://valasz.hu/itthon/a-heti-valasz-lap-es-konyvkiado-szolgaltato-kft-kozlemenye-129225

Jobb, mint a BKV: Milliós kórházi fizetések - Itt a lista!

/ 2009.09.25., péntek 05:00 /

A legjobban fizetett fővárosi kórházigazgató bruttó bére 1,7 millió forint havonta - derül ki a Heti Válasz birtokába jutott "bérlistáról". Három kórházi vezető bére is meghaladja a BKV-vezérnek a Budapesti Közlekedési Vállalattól felvett 1,5 millió forintos illetményét.

A tíz fővárosi tulajdonú budapesti fekvőbeteg-intézmény vezetője közül nyolc tartozik a „milliomosok" klubjába, vagyis havi illetménye eléri, vagy meg is haladja az egymillió forintot.

A legjobban a Szent László és a Szent István kórházból létrehozott 1837 ágyas óriás ispotály vezetője keres: a főigazgató bruttó bére 1,7 millió forint. Holtversenyben második helyen a Szent János és a Péterfy Sándor utcai kórház áll 1,6 millió forintos bérrel. A Heti Válasz értesüléseit Szolnoki Andrea, a Fővárosi Közgyűlés egészségügyi bizottságának szabad demokrata elnöke is megerősítette.

A listán az egymilliós vagy a fölötti bérrel rendelkezők közé tartozik még az Uzsoki, a Bajcsy-Zsilinszky, az újpesti Károlyi és a Szent Imre kórház főigazgatója. A legrosszabbul kereső kórházigazgató a Heim Pál vezetője, aki havi bruttó 900 ezer forintot kap. Szolnoki Andrea szerint ezek „nem kis pénzek", ám érdemes megválasztani, hogy mihez hasonlítjuk őket.

Az egyik lehetséges összevetési pont a dolgozók száma. A legnagyobb fővárosi kórház közel 2700 embert foglalkoztat, ezzel talán Magyarország legnagyobb „üzeme" - érvel az egészségpolitikus. Ám, ha azzal vetjük egybe, mennyit keresnek az orvosok, akkor szembeötlő, hogy egyes intézményvezetők akár tízszeres bruttó bért is kaphatnak.A Heti Válasz birtokába éppen akkor jutott a lista, amikor az ország az egészségügyi vezetők tiltakozásától hangos, mivel októbertől a kormány az eddigi 44 milliárd forintról 36 milliárdra csökkenti a fekvőbeteg-intézményeknek juttatott havi apanázst. A közel húsz százalékos elvonás pedig megbénítaná a betegellátást.

A háttérben jól kitapintható kommunikációs küzdelem folyik: a kormány egyelőre 4,5 milliárd forinttal hajlandó enyhíteni az év utolsó három hónapjára jutó megvonást, és igyekszik megállapodásra jutni erről a kórházi vezetőkkel. Az öt érdekvédelmi szervezet - amelyek vezetésében több befolyásos fővárosi kórházigazgató is jelen van - viszont nem enged a követelésekből, a megszorítások visszavonását kéri. A kórházigazgatók bérét persze nem maguk határozzák meg, ez a főváros hatásköre.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.