Jobbik és iszlám – Egy csodálatos barátság ér végét a szemünk előtt?

/ 2015.08.04., kedd 17:00 /
Jobbik és iszlám – Egy csodálatos barátság ér végét a szemünk előtt?

A  vigyazo.blog.hu szúrta ki, hogy a Magyar Iszlám Közösség egyik imámja elkeseredett kirohanást intézett a Jobbik ellen. Vajon Vona Gábor szerint még mindig az „iszlám az emberiség utolsó reménye”? 

„Elérkeztünk egy ponthoz, ami fordulópont is egyben. Évekkel ezelőtt még semmi gondunk nem volt nekünk muszlimoknak az úgynevezett radikális jobboldallal, nemzeti oldallal, szélsőjobbal, kinek hogy tetszik, és a hozzá kötődő pártokkal, szervezetekkel mint a Miép, a Jobbik, a HVIM, a Gárda, a betyárok stb. Azt gondoltuk ők nem ellenünk vannak, a muszlimokat békén hagyják, sőt sokan még szimpatizálnak is velünk, a köreikből többen is muszlimok lettek, illetve muszlimok is támogatták őket. 2010-ben még sokan a magyar muszlimok közül a Jobbikra szavaztunk, akkor Vona az iszlámot még az emberiség és a civilizáció utolsó védőbástyájának nevezte. Volt nagy palesztin, török, ujgur, iráni szimpátia, barátság, testvériség. Mára ezt gyökeresen megváltozott. Most mi lettünk ezen oldal számára a főellenség” – írja elkeseredetten Kovács Miklós Ahmed, a Magyar Iszlám Közösség imámja, alelnöke a Facebookon. 

 A Hit Gyülekezete-közeli vigyazo.blog.hu által linkelt videón pedig az imám arról beszél, a jobbikosok „mentek az irániakhoz, mentek a törökökhöz, erőltették a közép-ázsiai muszlim testvérnépekkel a kapcsolatot. Ez mind hazugság, politikai játék része volt, mert hasznot akartak húzni a muszlimokból, amikor kiálltak a palesztinok és a törökök mellett.”

 Kovács András Ahmed a Jobbik pálfordulását egyértelműen a migránskérdés napirendre kerülésével köti össze, ami szerinte felkorbácsolta a muszlimellenes indulatokat a párt szavazói között.

 Mindez azért érdekes, mert Vona Gábor egy marokkói konferencián az „iszlámot az emberiség utolsó reményének” nevezte, rendszeresen mentek jobbikos delegációk Iránba, amiképpen perzsa üzletemberek is megjelentek a Jobbik fővárosának kikiáltott Tiszavasváriban. Sőt, a magát „keresztény-nemzetinek” tartó párt katolikus elnöke nemrégiben Törökországban még Ferenc pápát is bírálta, amiért örmény népirtásról beszélt, kiváltva ezzel Ankara dühét. 

Mindezek után kíváncsian várjuk, hogy a belpolitikai „néppárti fordulat” után vajon a Jobbik módosítja-e külügyi irányát is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?