Jobbik és iszlám – Egy csodálatos barátság ér végét a szemünk előtt?

/ 2015.08.04., kedd 17:00 /
Jobbik és iszlám – Egy csodálatos barátság ér végét a szemünk előtt?

A  vigyazo.blog.hu szúrta ki, hogy a Magyar Iszlám Közösség egyik imámja elkeseredett kirohanást intézett a Jobbik ellen. Vajon Vona Gábor szerint még mindig az „iszlám az emberiség utolsó reménye”? 

„Elérkeztünk egy ponthoz, ami fordulópont is egyben. Évekkel ezelőtt még semmi gondunk nem volt nekünk muszlimoknak az úgynevezett radikális jobboldallal, nemzeti oldallal, szélsőjobbal, kinek hogy tetszik, és a hozzá kötődő pártokkal, szervezetekkel mint a Miép, a Jobbik, a HVIM, a Gárda, a betyárok stb. Azt gondoltuk ők nem ellenünk vannak, a muszlimokat békén hagyják, sőt sokan még szimpatizálnak is velünk, a köreikből többen is muszlimok lettek, illetve muszlimok is támogatták őket. 2010-ben még sokan a magyar muszlimok közül a Jobbikra szavaztunk, akkor Vona az iszlámot még az emberiség és a civilizáció utolsó védőbástyájának nevezte. Volt nagy palesztin, török, ujgur, iráni szimpátia, barátság, testvériség. Mára ezt gyökeresen megváltozott. Most mi lettünk ezen oldal számára a főellenség” – írja elkeseredetten Kovács Miklós Ahmed, a Magyar Iszlám Közösség imámja, alelnöke a Facebookon. 

 A Hit Gyülekezete-közeli vigyazo.blog.hu által linkelt videón pedig az imám arról beszél, a jobbikosok „mentek az irániakhoz, mentek a törökökhöz, erőltették a közép-ázsiai muszlim testvérnépekkel a kapcsolatot. Ez mind hazugság, politikai játék része volt, mert hasznot akartak húzni a muszlimokból, amikor kiálltak a palesztinok és a törökök mellett.”

 Kovács András Ahmed a Jobbik pálfordulását egyértelműen a migránskérdés napirendre kerülésével köti össze, ami szerinte felkorbácsolta a muszlimellenes indulatokat a párt szavazói között.

 Mindez azért érdekes, mert Vona Gábor egy marokkói konferencián az „iszlámot az emberiség utolsó reményének” nevezte, rendszeresen mentek jobbikos delegációk Iránba, amiképpen perzsa üzletemberek is megjelentek a Jobbik fővárosának kikiáltott Tiszavasváriban. Sőt, a magát „keresztény-nemzetinek” tartó párt katolikus elnöke nemrégiben Törökországban még Ferenc pápát is bírálta, amiért örmény népirtásról beszélt, kiváltva ezzel Ankara dühét. 

Mindezek után kíváncsian várjuk, hogy a belpolitikai „néppárti fordulat” után vajon a Jobbik módosítja-e külügyi irányát is.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.