Jobbik és iszlám – Egy csodálatos barátság ér végét a szemünk előtt?

/ 2015.08.04., kedd 17:00 /
Jobbik és iszlám – Egy csodálatos barátság ér végét a szemünk előtt?

A  vigyazo.blog.hu szúrta ki, hogy a Magyar Iszlám Közösség egyik imámja elkeseredett kirohanást intézett a Jobbik ellen. Vajon Vona Gábor szerint még mindig az „iszlám az emberiség utolsó reménye”? 

„Elérkeztünk egy ponthoz, ami fordulópont is egyben. Évekkel ezelőtt még semmi gondunk nem volt nekünk muszlimoknak az úgynevezett radikális jobboldallal, nemzeti oldallal, szélsőjobbal, kinek hogy tetszik, és a hozzá kötődő pártokkal, szervezetekkel mint a Miép, a Jobbik, a HVIM, a Gárda, a betyárok stb. Azt gondoltuk ők nem ellenünk vannak, a muszlimokat békén hagyják, sőt sokan még szimpatizálnak is velünk, a köreikből többen is muszlimok lettek, illetve muszlimok is támogatták őket. 2010-ben még sokan a magyar muszlimok közül a Jobbikra szavaztunk, akkor Vona az iszlámot még az emberiség és a civilizáció utolsó védőbástyájának nevezte. Volt nagy palesztin, török, ujgur, iráni szimpátia, barátság, testvériség. Mára ezt gyökeresen megváltozott. Most mi lettünk ezen oldal számára a főellenség” – írja elkeseredetten Kovács Miklós Ahmed, a Magyar Iszlám Közösség imámja, alelnöke a Facebookon. 

 A Hit Gyülekezete-közeli vigyazo.blog.hu által linkelt videón pedig az imám arról beszél, a jobbikosok „mentek az irániakhoz, mentek a törökökhöz, erőltették a közép-ázsiai muszlim testvérnépekkel a kapcsolatot. Ez mind hazugság, politikai játék része volt, mert hasznot akartak húzni a muszlimokból, amikor kiálltak a palesztinok és a törökök mellett.”

 Kovács András Ahmed a Jobbik pálfordulását egyértelműen a migránskérdés napirendre kerülésével köti össze, ami szerinte felkorbácsolta a muszlimellenes indulatokat a párt szavazói között.

 Mindez azért érdekes, mert Vona Gábor egy marokkói konferencián az „iszlámot az emberiség utolsó reményének” nevezte, rendszeresen mentek jobbikos delegációk Iránba, amiképpen perzsa üzletemberek is megjelentek a Jobbik fővárosának kikiáltott Tiszavasváriban. Sőt, a magát „keresztény-nemzetinek” tartó párt katolikus elnöke nemrégiben Törökországban még Ferenc pápát is bírálta, amiért örmény népirtásról beszélt, kiváltva ezzel Ankara dühét. 

Mindezek után kíváncsian várjuk, hogy a belpolitikai „néppárti fordulat” után vajon a Jobbik módosítja-e külügyi irányát is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.