Jobbik-Fidesz: kétszáz helyett kettő

Csúsztatáson kaptuk Lendvait! Két nullával kevesebb...

/ 2009.07.10., péntek 05:00 /

Az SZDSZ-közeli Republikon Intézet, illetve a baloldal politikusai előszeretettel vádolják azzal a Fidesz-KDNP-t, hogy önkormányzati szinten kétszáz helyen működik együtt a Jobbikkal. A Heti Válasz utánajárt a valóságnak. Az eredmény: az ellenzéki párt kétszáz helyett mindössze két jobbikossal kooperál.

A Republikon Intézet április 7-én tette közzé elemzését, melyben górcső alá veszi a Jobbik 2006 őszi együttműködését a jobboldallal. A szöveg fő állítását a Magyar Narancsban publikálta az intézet stratégiai igazgatója, Tóth Csaba. (Az SZDSZ-közeli kutató cége 2008-ban kormányválságelemzés címén közel négymillió forintot vett fel a még államtitkár Horn Gábortól.)

A "pártpolitikailag független, de vállaltan a liberális értékeknek elkötelezett" Republikon megállapítása így szól: "a Jobbik (...) a KDNP-vel 136, a Fidesszel 79 (...) jelöltet támogatott közösen". A 136 és a 79 összeadva 215. A tanulmány viszont nem tér ki arra, hogy a két halmaz jelentős mértékben fedi egymást: nem külön-külön támogatásként számolva azokat a jelölteket, akiket a Fidesz és a KDNP is támogatott (azaz nem duplán számolva 77 jelöltet) máris csupán 138 marad a 215-ből. Tovább növelve a dolgozat számítási módszere körüli homályt, Gusztos Péter április 20-án a parlamentben a következő kérdéssel fordult Navracsics Tiborhoz: "Helyénvalónak tartja-e azt például, hogy pártja 79, frakciószövetségese, a KDNP pedig 136 helyen indított 2006-ban közös jelöltet a szélsőjobboldali párttal?" Az SZDSZ-es politikus kérdésében tehát már nem jelöltekről, hanem helyekről van szó. Egy hét múlva az MSZP-s Lendvai Ildikó MSZP-s pártelnök sulykolta tovább a megtévesztő számot: "Várjuk, hogy megszólaljon az a 79 helyi Fidesz-szervezet, az a 136 helyi kereszténydemokrata szervezet, amelyik közös jelöltként támogatott jobbikos képviselőjelölteket." Itt sem jelöltekről, hanem 79, illetve 136 helyi szervezetről van szó. Majd a szocialisták vezetője az EP-választás másnapján tette fel az i-re a pontot: "Halkabban beszélnék azon pártok helyében, amelyek kétszáz helyen még mindig nem bontották fel a Jobbikkal a választási szövetségüket."

Választási szövetséget csak ott lehet felbontani, ahol a szövetség jelöltjei elnyertek egy-egy tisztséget. Az ominózus dolgozatból kihámozható lett volna, hogy ilyen hely mindössze öt van az országban: Budapest III. és XXII. kerülete, valamint Debrecen, Eger és Székesfehérvár. (Bár Albertirsán mandátumot szerzett egy jelölt, Óbudán pedig három, akiket az MDF és a Jobbik is támogatott, Dávid Ibolyáékat senki nem szólította fel, hogy bontsák fel a megállapodást.) Az viszont már a tanulmányban sem olvasható, hogy a hajdú-bihari és a hevesi megyeszékhelyen egyik "közös jelöltként" bejutott képviselő sem jobbikos, ahogy nem az a budafok-tétényi polgármester sem. Valószínűleg nem véletlen, hogy a Republikon azt is elmulasztotta közzétenni, hogy mindösszesen két jobbikos - Fejes István és Gál Péter Pál - jöhet szóba, akikkel az óbudai, illetve a székesfehérvári képviselő-testületben a Fidesz-KDNP-nek "fel kellene bontani a választási szövetséget".

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.