Jobbik-szavazók Kész Zoltán mögött? – Így bukhat a kétharmad

/ 2015.02.18., szerda 14:48 /
Kész Zoltán

Kész Zoltán

Fotó: MTI/Nagy Lajos

Ha a Fidesz vasárnap győz a veszprémi, majd áprilisban a tapolcai választáson, vége szakad az utóbbi hónapok időközi bukássorozatának. Amennyiben a „független” Kész Zoltán hozza a királynék városát, akkor oda a kormánypárt parlamenti kétharmada, továbbá bebizonyosodik: teljes az átjárás a Jobbik és a baloldal tábora között. Részletes elemzésünk a csütörtöki Heti Válaszban.

Hogy fest egy tipikus ellenzéki képviselőjelölt 2015-ben a jobbos mitológia szerint? Bár meggyőződéses patriótaként adja elő magát, valójában az Egyesült Államok kitartottja; civil álcát hord, miközben az MSZP és/vagy Gyurcsány Ferenc embere; szociálisan érzékenynek mutatkozik, noha tőről metszett globalokrata és neoliberális. Nos, a baloldal megtette azt a szívességet a kormánypártoknak, hogy a február 22-i időközi országgyűlési választáson – Kész Zoltán személyében – egy olyan független jelöltet támogat, amelyre a fenti megállapítások mindegyike ráhúzható.

Mégis úgy tűnik: egyértelműen Kész, nem pedig a jobbikos jelölt a Fidesz kihívója Veszprémben. Az Indexen „ki is szivárgott” egy – nyilván mozgósító hatásúnak szánt – Ipsos-kutatás, amely mindössze hat százalékpontnyi különbséget mért a fideszes induló, Némedi Lajos és Kész között. Lehet ennek realitása? Pláne, hogy ugyanezen veszprémi kutatás szerint a pártok népszerűségi sorrendjében a Jobbik, sőt az LMP is megelőzi az MSZP-t és a DK-t? A tavaly őszi önkormányzati választás óta igenis léteznek „csodák”, vagyis utalnak jelek arra, hogy a választók hajlamosak felülírni a pártrendszert. Azzal például, hogy baloldaliként átszavaznak a Jobbikra – vagy fordítva –, ha ezzel legyőzhetőnek tűnik Orbán Viktor pártja. Mi több, az elmúlt hónapok időközi választásainak tapasztalata még sokkolóbb a kormány számára: ahol indult Fidesz-jelölt, ott ki is kapott, és majdnem mindig az okozta a vesztét, hogy „egy pillanatra” elmosódott a háromosztatú politikai tér, azaz összeolvadt a Jobbik és az MSZP tábora.

De mi fog történni Veszprémben és áprilisban Tapolcán? Részletes elemzésünk a február 19-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.