Jóhír rovatunk jelentkezik – esküvők, keresztelők egyebek

/ 2014.11.27., csütörtök 10:45 /

Itt a lagzik és a keresztelők ideje? Hetedik hónapja pozitív tartományban a születések száma, ezerrel több esküvő volt idén, mint tavaly. Az elmúlt öt hónapból pedig háromban rekordszinten a csecsemőhalálozás.

Hetedik hónapja töretlen a családalapítási kedv az országban. Nem hatalmas számokra kell gondolni, de három év múlva mégiscsak 83-mal több óvodai csoportot kell majd indítani, annak a kétezer gyerkőcnek köszönhetően, amennyivel több született szeptember végéig a tavalyi évhez viszonyítva. Az ezer lakosra jutó születésszám tavaly egyetlen hónapban érte el a 10 ezrelékes értéket, idén két hónap is volt, amikor 10,2 volt ez a szám. 2013-ban a mélypont 7,9 ezrelék volt áprilisban, idén eddig 8,6 (februárban, márciusban és májusban).

Egyedül a dél-alföldi régióban született kevesebb baba (17 gyermekkel kilenc hónap alatt), a növekmény zöme azonban a legszegényebb térségekből származik, a 739-cel több gyermek született az Észak-Alföldön és 479-cel több Észak-Magyarországon, az agglomerációnál ez az érték 310, ezzel a harmadik helyen áll a főváros és környéke.

Javult a csecsemőhalálozási adat is, amely az országunk fejlettségének egyik fontos mutatója, (még ha szeretünk is csak a GDP-re gondolni). Tavaly októberig 5,2 ezrelék volt ez az érték, idén 4,5 ezrelék. Ráadásul az elmúlt öt hónapból háromban sikerült az, ami tavaly egyszer sem, négy ezrelék alatti szintet elérni, közte két 3,3 ezrelékes hónappal is a KSH jelentése szerint. Csak érzékeltetésül: 2006-ban értük el a 6 ezrelék alatti lélektani határt, 2011-ben és 2012-ben pedig öt ezrelék alá sikerült eljutni, azóta éves szinten 4,9-5,1 ezrelék között ingadozik ez az érték.

S volt még ezerrel több esküvő is idén, mint tavaly. Elég jó, nem?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.