valasz.hu/itthon/ezert-szallt-bele-a-katolikus-jeloltbe-a-hodmezovasarhelyi-plebanos-127018

http://valasz.hu/itthon/ezert-szallt-bele-a-katolikus-jeloltbe-a-hodmezovasarhelyi-plebanos-127018

Jön a magyar nyugdíjasok nagy háborúja

/ 2017.08.08., kedd 15:01 /

A dinnyeszezon kellős közepén, 30° Reaumur hőségben a Fidesz és a Jobbik is pattogtatja a Nagy Magyar Nyugdíjasháború szikráit. Mutatom a rendkívüli fontosságú, a jövő tankönyveiben nyilván önálló fejezetet követelő közéleti vita főbb állomásait:

1. Vona Gábor július 22-én Facebook-bejegyzést közöl Nyugdíjas polgárháború lesz? címmel, melyben az agresszív fideszes nyugdíjasokról és a tüntetéseken önmagukból kivetkőzve egymásnak ugró nénikékről és bácsikákról lamentál.

2. Pár nap kellett, és beindult az Origo—Lokál tengely, többek között ilyen rendkívül színvonalas összeállításokkal:

Lokál

Lokál

3. A Fidesz és a Kormányzati Tájékoztatási Központ a héten vagy féltucat közleményt, nyilatkozatot kiadott, melyek lényege, hogy Vona Gábor azonnal kérjen bocsánatot a nyugdíjasoktól.

Idézem az MTI mai hírét:

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója kedden az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: a Jobbiknak ahelyett, hogy a saját „lázálmairól" beszél, azzal kellene kezdenie, hogy bocsánatot kér azoktól a nyugdíjasoktól, akiket megsértett. Elegünk van abból, hogy a Jobbik uszít, a nyugdíjasokat megbélyegzi és mindenfélével megvádolja. „Kérjenek bocsánatot és a valóságról beszéljenek" - tette hozzá.

A jobbikos Staudt Gábor azt felelte: a bejegyzés figyelemfelhívás egy valós problémára, nem bocsánatot kell kérni, hanem beszélni kell arról, hogy alakulhatott ki Magyarországon, hogy „a nyugdíjasok radikalizálódnak".

Kérdésre radikalizálódásnak nevezte, egyre sűrűbben fordul elő, hogy baloldali és fideszes nyugdíjasok „véresre verik egymást" a véleménykülönbségek miatt, egy földre kerülő 50 kilós nőt pedig egy nyugdíjas „a kis papucsával még jól megtapos".

„Ott még nem tartunk, hogy fegyvert fognak, (...) de ne is jussunk el idáig" - fogalmazott.


Aranyos, ugye? A helyzet az, hogy demográfiai és részvételi hajlandósági adottságok miatt a magyar választások nyugdíjasfaktora valóban fokozódik. Ha a politika türtőztetné magát, kevésbé fordulna ez a világ törzsi őrjöngésbe. De, mint látható, a politika természetesen nem türtőzteti magát.

Ó, persze nem attól kell tartani, hogy fegyvert fognak! A baj nem ilyen látványosan érkezik. Egyre több a hergelt inaktív, amitől viszont a dolgozó/aktív választói csoportok idegesek, hiszen a politika a nyugdíjasoknak muzsikál, mire a fiatalok lekopnak a közéletről, és iksz helyett sodrófát rajzolnak a szavazólapra.

Marad a nyugdíjasok virtuális háborúja, ami persze nyomorult dolog, de a politikának még mindig kényelmesebb, mint démonok helyett jövőképekről vitatkozni, érvekkel.

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.