Jön a magyar nyugdíjasok nagy háborúja

/ 2017.08.08., kedd 15:01 /

A dinnyeszezon kellős közepén, 30° Reaumur hőségben a Fidesz és a Jobbik is pattogtatja a Nagy Magyar Nyugdíjasháború szikráit. Mutatom a rendkívüli fontosságú, a jövő tankönyveiben nyilván önálló fejezetet követelő közéleti vita főbb állomásait:

1. Vona Gábor július 22-én Facebook-bejegyzést közöl Nyugdíjas polgárháború lesz? címmel, melyben az agresszív fideszes nyugdíjasokról és a tüntetéseken önmagukból kivetkőzve egymásnak ugró nénikékről és bácsikákról lamentál.

2. Pár nap kellett, és beindult az Origo—Lokál tengely, többek között ilyen rendkívül színvonalas összeállításokkal:

Lokál

Lokál

3. A Fidesz és a Kormányzati Tájékoztatási Központ a héten vagy féltucat közleményt, nyilatkozatot kiadott, melyek lényege, hogy Vona Gábor azonnal kérjen bocsánatot a nyugdíjasoktól.

Idézem az MTI mai hírét:

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója kedden az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: a Jobbiknak ahelyett, hogy a saját „lázálmairól" beszél, azzal kellene kezdenie, hogy bocsánatot kér azoktól a nyugdíjasoktól, akiket megsértett. Elegünk van abból, hogy a Jobbik uszít, a nyugdíjasokat megbélyegzi és mindenfélével megvádolja. „Kérjenek bocsánatot és a valóságról beszéljenek" - tette hozzá.

A jobbikos Staudt Gábor azt felelte: a bejegyzés figyelemfelhívás egy valós problémára, nem bocsánatot kell kérni, hanem beszélni kell arról, hogy alakulhatott ki Magyarországon, hogy „a nyugdíjasok radikalizálódnak".

Kérdésre radikalizálódásnak nevezte, egyre sűrűbben fordul elő, hogy baloldali és fideszes nyugdíjasok „véresre verik egymást" a véleménykülönbségek miatt, egy földre kerülő 50 kilós nőt pedig egy nyugdíjas „a kis papucsával még jól megtapos".

„Ott még nem tartunk, hogy fegyvert fognak, (...) de ne is jussunk el idáig" - fogalmazott.


Aranyos, ugye? A helyzet az, hogy demográfiai és részvételi hajlandósági adottságok miatt a magyar választások nyugdíjasfaktora valóban fokozódik. Ha a politika türtőztetné magát, kevésbé fordulna ez a világ törzsi őrjöngésbe. De, mint látható, a politika természetesen nem türtőzteti magát.

Ó, persze nem attól kell tartani, hogy fegyvert fognak! A baj nem ilyen látványosan érkezik. Egyre több a hergelt inaktív, amitől viszont a dolgozó/aktív választói csoportok idegesek, hiszen a politika a nyugdíjasoknak muzsikál, mire a fiatalok lekopnak a közéletről, és iksz helyett sodrófát rajzolnak a szavazólapra.

Marad a nyugdíjasok virtuális háborúja, ami persze nyomorult dolog, de a politikának még mindig kényelmesebb, mint démonok helyett jövőképekről vitatkozni, érvekkel.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.