Jön a magyar nyugdíjasok nagy háborúja

/ 2017.08.08., kedd 15:01 /

A dinnyeszezon kellős közepén, 30° Reaumur hőségben a Fidesz és a Jobbik is pattogtatja a Nagy Magyar Nyugdíjasháború szikráit. Mutatom a rendkívüli fontosságú, a jövő tankönyveiben nyilván önálló fejezetet követelő közéleti vita főbb állomásait:

1. Vona Gábor július 22-én Facebook-bejegyzést közöl Nyugdíjas polgárháború lesz? címmel, melyben az agresszív fideszes nyugdíjasokról és a tüntetéseken önmagukból kivetkőzve egymásnak ugró nénikékről és bácsikákról lamentál.

2. Pár nap kellett, és beindult az Origo—Lokál tengely, többek között ilyen rendkívül színvonalas összeállításokkal:

Lokál

Lokál

3. A Fidesz és a Kormányzati Tájékoztatási Központ a héten vagy féltucat közleményt, nyilatkozatot kiadott, melyek lényege, hogy Vona Gábor azonnal kérjen bocsánatot a nyugdíjasoktól.

Idézem az MTI mai hírét:

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója kedden az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: a Jobbiknak ahelyett, hogy a saját „lázálmairól" beszél, azzal kellene kezdenie, hogy bocsánatot kér azoktól a nyugdíjasoktól, akiket megsértett. Elegünk van abból, hogy a Jobbik uszít, a nyugdíjasokat megbélyegzi és mindenfélével megvádolja. „Kérjenek bocsánatot és a valóságról beszéljenek" - tette hozzá.

A jobbikos Staudt Gábor azt felelte: a bejegyzés figyelemfelhívás egy valós problémára, nem bocsánatot kell kérni, hanem beszélni kell arról, hogy alakulhatott ki Magyarországon, hogy „a nyugdíjasok radikalizálódnak".

Kérdésre radikalizálódásnak nevezte, egyre sűrűbben fordul elő, hogy baloldali és fideszes nyugdíjasok „véresre verik egymást" a véleménykülönbségek miatt, egy földre kerülő 50 kilós nőt pedig egy nyugdíjas „a kis papucsával még jól megtapos".

„Ott még nem tartunk, hogy fegyvert fognak, (...) de ne is jussunk el idáig" - fogalmazott.


Aranyos, ugye? A helyzet az, hogy demográfiai és részvételi hajlandósági adottságok miatt a magyar választások nyugdíjasfaktora valóban fokozódik. Ha a politika türtőztetné magát, kevésbé fordulna ez a világ törzsi őrjöngésbe. De, mint látható, a politika természetesen nem türtőzteti magát.

Ó, persze nem attól kell tartani, hogy fegyvert fognak! A baj nem ilyen látványosan érkezik. Egyre több a hergelt inaktív, amitől viszont a dolgozó/aktív választói csoportok idegesek, hiszen a politika a nyugdíjasoknak muzsikál, mire a fiatalok lekopnak a közéletről, és iksz helyett sodrófát rajzolnak a szavazólapra.

Marad a nyugdíjasok virtuális háborúja, ami persze nyomorult dolog, de a politikának még mindig kényelmesebb, mint démonok helyett jövőképekről vitatkozni, érvekkel.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kettészakadhat az Európai Unió

Ostobaság az EU elképzelése, hogy a vitás kérdéseket a visegrádi országok számára kifizetendő támogatások csorbításával rendezné – állítja Lubomír Zaorálek. A cseh külügyminiszter nem zárja ki, hogy az EU kettészakad. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Gulyás Gergely: „Ilyen diktatúrát kívánok mindenkinek!”

Nem tudja, nyertünk-e bármit is a CEU-üggyel, s amikor állami cégeknél a prémium megközelíti az éves fizetést, az elfogadhatatlan – mondja Gulyás Gergely. A Fidesz alelnöke szerint nem szabad felülniük a téves látszatnak, hogy a mutyiügyek következmények nélkül maradnak. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.