Jön a magyar nyugdíjasok nagy háborúja

/ 2017.08.08., kedd 15:01 /

A dinnyeszezon kellős közepén, 30° Reaumur hőségben a Fidesz és a Jobbik is pattogtatja a Nagy Magyar Nyugdíjasháború szikráit. Mutatom a rendkívüli fontosságú, a jövő tankönyveiben nyilván önálló fejezetet követelő közéleti vita főbb állomásait:

1. Vona Gábor július 22-én Facebook-bejegyzést közöl Nyugdíjas polgárháború lesz? címmel, melyben az agresszív fideszes nyugdíjasokról és a tüntetéseken önmagukból kivetkőzve egymásnak ugró nénikékről és bácsikákról lamentál.

2. Pár nap kellett, és beindult az Origo—Lokál tengely, többek között ilyen rendkívül színvonalas összeállításokkal:

Lokál

Lokál

3. A Fidesz és a Kormányzati Tájékoztatási Központ a héten vagy féltucat közleményt, nyilatkozatot kiadott, melyek lényege, hogy Vona Gábor azonnal kérjen bocsánatot a nyugdíjasoktól.

Idézem az MTI mai hírét:

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója kedden az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: a Jobbiknak ahelyett, hogy a saját „lázálmairól" beszél, azzal kellene kezdenie, hogy bocsánatot kér azoktól a nyugdíjasoktól, akiket megsértett. Elegünk van abból, hogy a Jobbik uszít, a nyugdíjasokat megbélyegzi és mindenfélével megvádolja. „Kérjenek bocsánatot és a valóságról beszéljenek" - tette hozzá.

A jobbikos Staudt Gábor azt felelte: a bejegyzés figyelemfelhívás egy valós problémára, nem bocsánatot kell kérni, hanem beszélni kell arról, hogy alakulhatott ki Magyarországon, hogy „a nyugdíjasok radikalizálódnak".

Kérdésre radikalizálódásnak nevezte, egyre sűrűbben fordul elő, hogy baloldali és fideszes nyugdíjasok „véresre verik egymást" a véleménykülönbségek miatt, egy földre kerülő 50 kilós nőt pedig egy nyugdíjas „a kis papucsával még jól megtapos".

„Ott még nem tartunk, hogy fegyvert fognak, (...) de ne is jussunk el idáig" - fogalmazott.


Aranyos, ugye? A helyzet az, hogy demográfiai és részvételi hajlandósági adottságok miatt a magyar választások nyugdíjasfaktora valóban fokozódik. Ha a politika türtőztetné magát, kevésbé fordulna ez a világ törzsi őrjöngésbe. De, mint látható, a politika természetesen nem türtőzteti magát.

Ó, persze nem attól kell tartani, hogy fegyvert fognak! A baj nem ilyen látványosan érkezik. Egyre több a hergelt inaktív, amitől viszont a dolgozó/aktív választói csoportok idegesek, hiszen a politika a nyugdíjasoknak muzsikál, mire a fiatalok lekopnak a közéletről, és iksz helyett sodrófát rajzolnak a szavazólapra.

Marad a nyugdíjasok virtuális háborúja, ami persze nyomorult dolog, de a politikának még mindig kényelmesebb, mint démonok helyett jövőképekről vitatkozni, érvekkel.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.