Jöttek-mentek az izraeli gépek: "Hadd szóljon a rock and roll!"

/ 2010.03.23., kedd 19:03 /
Jöttek-mentek az izraeli gépek:

Fideszes kezdeményezésre rendkívüli ülést tartott kedden az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága a magyar légtérben gyakorlatozó izraeli gépek ügye miatt.

Simicskó István, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának KDNP-s elnöke a rendkívüli ülésen lehetőséget látott arra, hogy magyarázatot kapjanak a történtekre, hozzátéve: a magyar emberek joggal várnak választ arra, hogy milyen célból érkeztek ezek a repülők Magyarország légterébe, milyen gyakorlatot végeztek, milyen okból tették mindezt, és miért éppen most, a választások előtt történt ez az akció.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában saját forrásra hivatkozva azt írta, hogy az izraeli légi- és űrerők (angol rövidítéssel IASF, héberül: Zroa Haávir Vehahalal) két, első ránézésre civil küllemű felderítőgépe repült át múlt szerdán Magyarország fölött. Kétszer megközelítették a Ferihegyi nemzetközi repülőtér leszállópályáját Vecsés irányából, majd leszállás nélkül távoztak.

Az ügyben vizsgálatot indított a Honvédelmi Minisztérium, a kormány és a Nemzeti Közlekedési Hatóság is.

A keddi rendkívüli ülésen részt vett Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Hónig Péter közlekedési miniszter, Szabó Vilmos külügyi államtitkár, Tömböl László vezérezredes, valamint a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a Nemzetbiztonsági Hivatal képviselője.

Teljesen egyértelmű, hogy ebben az esetben nem tartották be az érvényes jogszabályokat az izraeli gépek magyarországi berepülésével kapcsolatban. A Nemzeti Közlekedési Hatóság vizsgálatot indított az ügyben, melynek lefolytatásához időt kért Hónig Péter, ugyanakkor elmondta, hogy nem gondatlanságból vagy rossz szándékból követtek el hibát az illetékesek.

Nem vették komolyan az illetékesek az izraeli gépek érkezését, annak ellenére, hogy felderítő repülőkről volt szó. A nemzetbiztonsági szolgálatokat kihagyni ebből a döntési folyamatból "bűn" - mondta Nyitray András. A fideszes képviselő szerint a kormányzat nem vette komolyan ezt a kérdést, mint mondta: "jöttek, majd elmennek, hadd szóljon a rock and roll".

Keleti György, a bizottság szocialista alelnöke kiemelte: ha az ország légterébe egy nem szövetséges tagország ilyen gépe érkezik, az biztonsági kockázatot jelent, és a "Honvédelmi Minisztérium illetékes szerveit értesíteni kellett volna".

Gál Zoltán, a bizottság másik szocialista alelnöke szerint viszont teljesen felesleges "hisztéria" alakult ki az országban, amely nem jött volna létre, ha nem izraeli gépekről van szó, ugyanakkor megállapította, hogy formai hiba történt.

Demeter Ervin fideszes képviselő egyúttal kiemelte: fontos lenne, hogy csak azon államok gépei gyakorolhassanak Magyarországon, amelyek tagjai a NATO-nak, ebből a szempontból nem kell különbséget tenni például Izrael és Oroszország között.

Szekeres Imre

Emlékezetes: Szekeres Imre honvédelmi miniszter pénteken még azt mondta, előző nap (csütörtökön) szóban már megfogalmazta az önálló katonai légügyi hatóság felállítására vonatkozó javaslatát Bajnai Gordonnak és elő is készíti az ehhez szükséges törvénymódosítási javaslatot, de ezt már csak az új Országgyűlés tárgyalhatja meg.

Kijelentette: „az izraeli katonai gépek magyarországi repülési engedélyének kiadásáról nem értesítették a tárcát, valamint a polgári és a katonai titkosszolgálatokat sem. Hozzátette, ez utóbbi jogszabályellenes, ezért folyik vizsgálat az ügyben."

Ez volt pénteken. Ma viszont már arról beszélt a parlament honvédelmi bizottsága előtt, hogy a Magyar Honvédség tudott az izraeli gépek érkezéséről, folyamatosan ellenőrizték a légteret. A rendkívüli ülésen leszögezte, megalapozatlan minden olyan kijelentés, hogy a honvédség nem tudott a repülőkről vagy nem ellenőrzi a légteret.

A repülőgépek a megadott időben és útvonalon repültek. A repülést a NATO és az Eurocontrol, az Európai Szervezet a Légiközlekedés Biztonságáért is figyelemmel kísérte, és az nem veszélyeztette Magyarország biztonságát - tette hozzá Szekeres.

Szabó Vilmos külügyi államtitkár a keddi bizottsági ülésen kiemelte: nem kérették be az izraeli nagykövetet, nem láttak és nem is látnak okot erre. A kérelem teljesen szabályszerűen érkezett és a gépek azt hajtották végre, amely a dokumentumban szerepelt.

Szabó még hozzátette, hogy: az úgynevezett mediterrán együttműködés, a szövetségesi kooperáció keretében tartották ezt a gyakorlatot és semmilyen veszélyes anyag vagy eszköz nem volt a gépeken.

A külügyi államtitkár kiemelte: már a nagykövetség által küldött kérelemből is kiderült, hogy az izraeli légierő gépeiről van szó, hozzátette, hogy a Külügyminisztérium továbbította az izraeli kérelmet és a megkapott engedélyt is a Hadügyminisztériumnak.

Tömböl László vezérkari főnök, elmondta, hogy: katonai és repüléstechnikai szempontból a repülési terveknek megfelelően, a diplomáciai engedélyek birtokában repült a két gép. A gépek nagytávolságú navigációs gyakorlórepülést hajtottak végre. Két repülőtéren is gyakorolták a "bejöveteli eljárást". Ezzel az eljárással sem polgári, sem katonai gép nem tud információszerzést végezni - közölte a vezérkari főnök - reagálva arra a felvetésre, hogy a - Magyar Nemzet információi szerint Israeli Air Force 005 és 006 hívójelekkel, és a „védett járat" megjelöléssel ellátott - gépek átalakított, elektronikai felderítő feladatokra alkalmas repülők lettek volna.

Vágó József a Nemzeti Közlekedési Hatóság légiközlekedési igazgatóságának vezetője a keddi ülésen elmondta, hogy az izraeli repülők érkezéséről a magyar honvédség illetékes szerveit és a hírszerző szolgálatok illetékeseit is tájékoztatták. Mint közölte, a gépek a tervek szerint "touch and go", azaz megközelítési és átrepülési manővert szerettek volna végrehajtani Ferihegyen.

Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti (EP) képviselője feljelentést tesz hazaárulás és hűtlenség miatt ismeretlen tettes ellen az izraeli gépek ügyében. Egyúttal - a Fideszhez hasonlóan - a történtek után lemondásra szólítja fel az érintett politikusokat, köztük Szekeres Imrét.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.