Új élet kezdődik a Szabolcs utcai kórházban

B. B. / 2013.01.08., kedd 08:30 /
Új élet kezdődik a Szabolcs utcai kórházban

A Gyurcsány-kormány 2007-es kórházbezárási akciója után hátramaradt fővárosi roncsintézmények közül először a Szabolcs utcai volt Országos Gyógyintézeti Központ (vagy korábbi funkciója alapján: „zsidó kórház”) kaphat valóban sikeres, új funkciót. A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) által a Fővárosi Önkormányzaton keresztül átvett épületegyüttes új átmeneti szállója és lábadozója már működik, a kórházi rész pedig várhatóan jövő héten költözik be. Megmutatjuk, milyen körülmények várják a rászoruló otthontalanokat.


Orvostörténeti érdekesség, hogy a XIII. kerületi háromszintes épületben működött a múlt században az ország első röntgen-berendezése, de a Szabolcs utcai intézmény méltatásában nem is kell ekkora időutazást megtenni. A volt Országos Gyógyintézeti Központban 2004-2005 környékére az ellátás hazai körülmények között magas szintű infrastruktúrája épült ki, mígnem 2007-ben az intézmény a nagy kórházbezárási hullám áldozata lett.

Egy ideje már húzódik az újbóli hasznosítás ügye. A 345 millió forintból megújult épületben végül 50 ágyas krónikus belgyógyászati és 23 ágyas ápolási osztály, valamint 20 ágyas lábadozórészleg kapott helyet. A cél a tartós orvosi kezelésre szoruló hajléktalanok ellátásának megoldása.

Pelle József, az intézmény igazgatója pénteki sajtótájékoztatójukon elmondta, a volt kórház kétharmadát már használják, ott mintegy 100 embert látnak el, a működés megkezdése után pedig további 50 hajléktalan költözhet át.

A 173 helyiségből álló épületet a fővárosi önkormányzat határozatlan időre bérli a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől, a szerződést pedig nyolc évig nem lehet felmondani. A Szabolcs utcába költöző egységek korábbi ingatlanjait éjjeli és krízismenedékhelyként hasznosítják a továbbiakban. A Heti Válasz Online videós összeállításából kiderül, hogy milyen körülmények várják a rászorulókat az ellátás új, XIII. kerületi központjában.

 

 Zsidó kórházak Budapesten
 A II. világháborút megelőzően Budapesten négy zsidó kórház is volt. Ezek közül a legnagyobb a Szabolcs utcai, mely 1896-ban épült, és melyet 1948-ban államosítottak. A Maros és a Városmajor utcai kórházakat 1952-ben államosítottak. Az egyikben később rendelőintézetet alakítottak ki, a Bíró Dánielről elnevezett kórházat viszont bombatalálat érte, rekonstrukciójára nem került sor.
 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.