Jövőre már nem kell illetéket fizetnünk? Mit szólnak ehhez Orbánék?

/ 2014.12.11., csütörtök 08:18 /
Jövőre már nem kell illetéket fizetnünk? Mit szólnak ehhez Orbánék?

„Ön szerint életszerű, ha minden ügyben le kell róni egy háromezer forintos államigazgatási illetéket, miközben az emberek úgyis fizetnek adót?” – ezt kérdezte lapunk munkatársától Patyi András, az Államreform Bizottság elnöke a friss Heti Válasznak adott interjú során.

A bürokráciacsökkentéssel megbízott jogász (aki egyben a Nemzeti Választási Bizottság elnöke és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora) meg is válaszolta a kérdést; szerinte nem helyes, hiszen mindenki fizet adót, ha máshogy nem akkor a kenyér árában. „Okszerű elvárás tehát tőlünk, hogy az állam egy ilyen kicsi illetéket ne szedjen be.”

A milliárdos bevételkiesést okozó javaslat januárig kerül a kormány elé, mivel azonban a bizottságnak a Nemzetgazdasági Minisztérium delegáltja is tagja, aligha éri meglepetésként Varga Mihály tárcáját az elképzelés. Emellett Patyi András szerint véget érhet az az idő is, amikor egyetlen ügy intézésénél öt csekket nyomnak az állampolgár kezébe, és mind valamilyen állami sarc befizetésére szolgál.

Az Államreform Bizottság egy hónapja kezdte meg működését. A bürokrácialeépítés keretében szeretnék elérni, hogy a lehető legtöbb ügyet lehessen teljes egészében interneten elintézni. A közigazgatási vitákat pedig úgy gyorsítanák fel, hogy megszüntetnék azt a lehetőséget, hogy másodfokon is a közigazgatási egység döntsön (gyakran megismételve az első fokú határozatot), hanem rögtön bírósághoz lehetne fordulni.

Ám miért gondolja úgy, hogy a bürokrácia leépítésének legfontosabb eleme az állampolgárok és az állam közötti bizalom megteremtése? Miért véli úgy, hogy állatorvosi teve születhet a bizottságok működése során? Részletek, valamint a legidegesítőbb hivatali túltengések listája a Heti Válasz december 11-i számában, mely a Digitalstandon elektronikus formában is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.