Jeszenszky visszautasítja a rasszizmus vádját

/ 2012.10.27., szombat 20:30 /
Jeszenszky visszautasítja a rasszizmus vádját

Jeszenszky Géza oslói magyar nagykövet visszautasította az egyik egyetemi jegyzetével kapcsolatban megfogalmazott rasszizmus vádját az MTI-nek szombaton eljuttatott állásfoglalásában. A pénteken több honlapon megjelent cikk szerint a nagykövet egyik egyetemi előadásához tartozó jegyzetében előítéletek is szerepelnek.

Jeszenszky Géza azt közölte az MTI-vel, hogy mindig igyekezett felhívni a világ figyelmét a határon túli magyar közösségek helyzetére, tanárként, miniszterként, nagykövetként pedig valamennyi üldözött, bántalmazott nemzeti vagy vallási kisebbség ügyéért írásban és szóban is kiállt.

A diplomata ezt azzal kapcsolatban tudatta, hogy pénteken az Index a Roma Sajtóközpont Facebook-oldalán megjelent bejegyzés alapján arról számolt be: Jeszenszky Géza volt külügyminiszter egyetemi jegyzetében, amelyből a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) tanít, úgy fogalmaz, „azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek, vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással".

A honlap szerint Jeszenszky Géza, az egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének magántanára a tavaszi félévben A posztkommunista Európa és annak nemzeti/etnikai problémái címmel tartott órát főleg külföldi diákoknak, és ehhez kapcsolódott a jegyzete, amelyben - mint írták - forrásokkal alá nem támasztott előítéletek is szerepelnek. Megjegyezték, két egyetemi oktató és egy LMBT- (a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű közösségeket képviselő) aktivista levelet írt neki, ebben felszólították, hogy írja át a könyvét, és kérjen bocsánatot.

A diplomata az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában kiemelte, a BCE-n és jogelődjein évtizedek óta tart angol nyelvű kurzusokat a nemzetközi kapcsolatok és a magyar külpolitika történetéről, valamint az átmenet problémáiról a kommunizmusból a demokratikus piacgazdaságba. Előadásait, a témával kapcsolatos írásait és egyes más szerzőktől átvett publikációrészleteket egyetemi segédkönyvként kiadta, ennek része a magyarországi kisebbségekről és a romákról szóló fejezet - mutatott rá.

Úgy fogalmazott, ebben a fejezetben 15 oldal foglalkozik a cigánysággal, de mivel a téma nem szakterülete, a fejezet megírásához több forrást használt. „Még egy elfogult roma jogvédő sem találhat semmi kifogásolnivalót a téma bemutatásában, könyvemet magyar és külföldi diákok százai használták és találták hasznosnak" - hangsúlyozta.

Kiemelte, több tanulmány, szociológiai felmérés érinti a cigányok között is fellelhető szellemi fogyatékosság jelenségét, és általában ezt a belterjes közösségek létével, és az ezzel járó gyakori rokonházasságokkal magyarázzák. „Józan ésszel e feltételezésben semmi sértőt nem lehet találni, rasszizmust emlegetni pedig felháborító rágalom" - írta.

Jeszenszky Géza arra is kitért, hogy külföldi megbízatása miatt az érintett kurzus már két éve nem indult el az egyetemen, a könyve pedig nem tananyag, és sosem került könyvesboltokba.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.