Juhász Péter és a fideszes tempó

/ 2017.08.25., péntek 09:30 /

Ki hitte volna, hogy tegnapi cikkünkkel darázsfészekbe nyúlunk, hogy csak úgy szakadnak majd fel a múlt sebei? Pedig így történt. Írásunkban, amelynek lényege annyi, hogy a Momentum-alelnök Soproni Tamás talán ne toljon morális alapozásúnak tettetett gyurcsányozást, ha egyszer alig három éve kövér DK-logó volt a feje mellett a terézvárosi önkormányzati választás plakátján, volt egy kitétel. Egy Együtt-tag árnyalta Soproni pártonkívüliség-sztoriját. Így:

„A történelmi tényekhez tartozik, hogy Kiss Róbert halála után Pápa Levente, a párt akkori elnökségi tagja fideszes módra kijelölte Sopronit képviselőnek. Amikor ez kiderült, néhányan jelezték az elnökségnek, hogy ez így nem valami demokratikus. Soproni tényleg nem volt az Együtt tagja, de kortesbeszédében megígérte, hogy belép, ha ő lesz a képviselő. Nem ő lett, így megsértődött és soha többé nem bukkant fel.”

Pápa Levente ugyan tavaly szeptemberben kilépett a pártból, egykori „pápistáknak” viszont olyannyira fájtak a fenti mondatok, hogy egyikük telefont ragadott.

„Hazugság ez a nyilvánvalóan Juhász Péter környezetéből jövő történet. Kamu, hogy Levente fideszes módra jelölte volna ki Sopronit. Ezt terjesztették, de egy szó sem igaz belőle.”

S hogy akkor mi történt azon a nagy jelentőségű napon, 2015 tavaszán?

„Kiss Róbert halála után alapszervezeti szavazásra készültünk a képviselői helyről. Indult Soproni és Nyíri Gábor. Mivel mértünk és tudható volt, hogy Soproni fog nyerni, Levente a szavazás előtt szólt Nyírinek, hogy ha akar, visszaléphet. Megelőzendő a megaláztatást. Erre Nyíri balhézni kezdett, hogy ez nem demokratikus, elrohant Juhász Péterhez, mire az Együtt elnöksége magához vonta a döntés jogát. Ha valami fideszes tempó, inkább ez volt az, ugyanis így nem az alapszervezet, hanem az elnökség döntött a képviselői hely betöltőjéről. Ki is hozták győztesnek Nyírit Soproni ellenében. Az egész sztori csak arra kellett, hogy Juhászék lejárassák Leventét.”

S hogy miért osztottuk meg mindezt most a tisztelt olvasóval, túl azon, hogy ilyen világrengető ügyekben kötelességünk elé tárni az igazság különböző olvasatait?

Hát azért, mert a történet remekül mutatja, hogyan működik a „demokratikus” ellenzéki politika. Hogy fideszesezheti egymást egy mikropárt két szárnyacskája, de éppen hogy egyik sem fideszes. Ha az lenne, összekapaszkodnának és elfogadva a döntéseket együtt menetelnének. De nem.

Márpedig akik egy önkormányzati, listás képviselői hely betöltésének apropóján így nyírják egymást, azok soha nem lesznek olyan helyzetben, hogy kétharmados törvényeket hozzanak.

Hogy ez baj-e, döntse el mindenki egyéni ízlése szerint.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.