Juszt László elvbarátjának díjával büszkül az Orbán-kormány minisztere

Nagy túlélők V.

/ 2016.08.25., csütörtök 14:47 /

A Kádár-korszak életművészétől, a Gyurcsány-kormány kegyeltjétől vett át díjat Seszták Miklós miniszter. És még el is dicsekedett vele.

Fodros István

„Általában én adok át elismeréseket, most nekem adtak díjat” – büszkélkedett a Facebookon Seszták Miklós. Amint a 444.hu kiszúrta, a fejlesztési miniszter Fodros Istvántól, a Diplomata Magazin főszerkesztőjétől a „sajtó munka” segítéséért kapott díjat, jelentsen az bármit is. Igazán nem kenyerünk a kekeckedés, de azért egy ebben a tárgyban megítélt elismerés helyesírását gravírozás előtt átnézhette volna egy korrektor.

De ez legyen a legnagyobb baj. Amint a 444.hu is felidézte, hét évvel ezelőtti, még a Gyurcsány-kormány idején született cikkünkben felvontuk a szemöldökünket azon, hogy a komcsi éra milyen hétpróbás életművészei kaphatták meg a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét. Akkori portrénkból kiderült, hogy Fodros

 

– 1970 és 1974 között a kommunista hátterű Demokratikus Ifjúsági Világszövetség protokollfőnöke volt, majd 1980-ig a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatalánál helyezkedett el.

– 1980-tól négy évig Moszkvában a szocialista országok alkotta Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa (KGST) sajtóosztályán szakértett.

– A Magyar Média nevű cég igazgatójaként ő volt az 1986-os, botrányba fulladt magyarországi szépségkirálynő-választás egyik főszervezője, minek következtében kizárták az MSZMP-ből.

– 1986 és 1990 között a Lapkiadó Vállalat vezérigazgató-helyettese.

– A nyolcvanas években Moszkvában elvégezte a nemzetközi diplomáciai akadémiát, a KGB utánpótlás-keltetőjének is tartott intézményt. Amikor egy interjúban szemesítették a szóbeszéddel, hogy orosz kémként dolgozott, ezt felelte: „Nevetséges a feltételezés, ilyen alapon minden külföldön dolgozó magyar megvádolható, hogy beépített ember.”

– A rendszerváltozás után olyan patinás lapok szerkesztője, főszerkesztője, illetve igazgatója volt, mint a Pszt!, a Szuper Pszt, illetve a Sztár Revü Magazin, majd a Hekus és a Diplomata Magazin.

– A Nemzetközi Testőr és Biztonsági Szolgálatok Szövetségének (IBSSA) pr-munkatársa. E szervezet elnöke az a Popper György, aki az álmáltai lovagrendként emlegetett Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetségének is első embere.

– Az afrikai Sao Tomé és Principe Demokratikus Köztársaság budapesti tiszteletbeli konzulja.

Azt gondolnánk, az ilyen fószereknek a Fidesz-kormány alatt nem terem babér. Rosszul gondoljuk. Emberünk ugyanis 1998 óta a Rendőrtiszti Főiskola docense, és e minőségében átmentette magát az Orbán-kabinet által létrehozott Nemzeti Közszolgálati Egyetemre is. Mi több, Pintér Sándor 2013-ban – jaj, és éppen október 23-án! – A Köz Szolgálatáért Érdemjel Arany Fokozatát adta át neki. Ugyenebben az évben Hatala József akkori országos rendőrfőkapitány a közúti közlekedésbiztonság érdekében végzett kiváló munka elismeréseként szintén kitüntette. Tavaly pedig Csóti Andrástól, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokától a Büntetés-végrehajtási Szolgálatért Emlékplakett ezüst fokozatát vehette át.

Egy küldöttség tagjaként aztán a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megbízásából tárgyalásokat folytatott Gambiában a két ország között kialakítható, többek közt rendőri, belügyi együttműködésről. (Az afrikai diktatúrák egyik legsajátosabbikaként számon tartott országtól bizonyára sok izgalmasat lehet tanulni e téren.) A feltétlen kormánypártiságáról ismert pestisracok.hu emellett tudni véli, hogy a Buda-Cash megválasztott, de be nem jegyzett igazgatósági tagjaként Fodros is felelős a brókerház botrányáért.

A Diplomata Magazin egyébként sajátos termék a hazai sajtópalettán. Főmunkatársai között megtaláljuk minden fideszes politikus kedvencét, Juszt Lászlót, legutóbbi számában pedig egyaránt pr-szagú interjút olvashatunk Vadai Ágnessel, a Demokratikus Koalíció alelnökével és Vona Gáborral, a Jobbik első emberével.

Hiába, Fodros István minden korszakban nagyon tudja érezni az idők jeleit.

*

A Bódis András által elindított Nagy túlélők című sorozatunk korábbi részei itt olvashatók:

Nagy túlélők I.: Kolozs András

Nagy túlélők II.: Forró Zoltán

Nagy túlélők III.: Szivek Norbert

Nagy túlélők IV.: Csókay Ákos

 

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.