K. O.

Így tűnt el a pénz: Kolompár szerint magyar kollégái a hunyók

/ 2009.03.06., péntek 04:56 /

Egy ügyben már vád alá helyezték Kolompár Orbánt, de újabb gyanúsítás is várható az általa jegyzett roma érdekképviseleti-foglalkoztatási hálózat csalássorozatában. Ugyanez a "cégcsoport" 2007-ben húszmillió forintnyi szponzorpénzt kapott az állami Szerencsejáték Zrt.-től - éppen az Országos Cigány Önkormányzat elnökválasztási hercehurcája előtt.

"A bírósági tárgyalások végén ki fog derülni, hogy (...) egyetlenegy forint nem tűnt el sehonnan. Ami nem jelenti azt, hogy a magyar származású alkalmazottaim nem követtek el adminisztratív hibát. Tévedtem, lehet, hogy tévedtem, hogy magyar emberekre bíztam a szervezetem gazdasági adminisztrációját" - fakadt ki három hete a Hír Tévének Kolompár Orbán. Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke vélhetően azért kezdett vérbő magyarozásba, mert a - Zuschlag-történetben is eljáró - Bács-Kiskun Megyei Főügyészség még tavaly megvádolta egy 7,2 millió forintos számlacsalással.

Számlagyár?

A hatóság már akkor jelezte, hogy a jogosulatlan gazdasági előnyszerzés bűntettét feltáró Vám- és Pénzügyőrség nyomozói egy másik visszaélésbe is belebotlottak - ahol az elkövetési érték több tízmillió forintra rúghat. Utóbbi eset ugyancsak a Kolompár érdekkörébe tartozó kiskunmajsai szervezetek roma "felzárkóztatási" programjaihoz kapcsolódik, és, miként Szabó Ferenc megyei főügyészhelyettes fogalmaz lapunknak: "itt is hamarosan gyanúsítás várható, hiszen a nyomozás időigényes része lezárult".

Noha Szabó Ferenc elzárkózott a csalássorozat részletes ismertetésétől, Kolompár Orbán megjegyzésére, hogy a 7,2 milliós kisebbik ügyletben "egyetlenegy forint nem tűnt el", leszögezte: a vádirat nem a pénz felszívódásáról szól, hanem arról, hogy a Kiskunmajsai Cigány Kisebbségi Érdekképviseleti Szervezet valótlan számlákkal igazolta az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól (OFA) roma munkaerő-piaci szolgáltató hálózat kiépítésére lehívott milliók elköltését.A roma felzárkóztatás eredménye tehát a valóságban a Kolompár család versenyképességének javítása lehetett: a hamis számlákat a vádhatóság szerint a Kolompár Orbán neje által vezetett Zor Kft., valamint a Nevo Zsamba (mai nevén: Waza és Társa) Bt. nevében állították ki - e céget Kolompár László, a keceli cigányszerveződések alapembere jegyzi. Ezek után aligha meglepő, hogy a gyanúsítási szakba érő nagyobbik csalási ügyben is feltűnik egy keceli roma-érdekképviselet neve. Hogy miként? Kolompár Orbán 2005-ben jelentette be, hogy a Kiskunmajsai Cigány Kisebbségi Érdekképviseleti Szervezet vezetőjeként közel 300 milliónyi vissza nem térítendő forintot "pályázott ki" a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumból, illetve a forrást biztosító Európai Unióból. Az "elmúlt tíz év legnagyobb integrációs programjaként" beharangozott majsai kísérlethez (amely munkahelyi mentorok képzéséből, tanfolyamokból és hátrányos helyzetűek foglalkoztatásából áll) konzorciumi partnerként csatlakozott az ugyancsak Kolompár-befolyás alatt álló A Cigányság Foglalkoztatásáért Kht. és a keceli romaképviselet, továbbá egy mélykúti partnerszerv.Ömlesztettünk, győztünk

Hiába azonban az ígéretes mega projekt, a nyomozóhatóság szerint az eddig folyósított 140 millió forint felhasználását az érintettek megint fiktív számlákkal igazolták (a bizonyítható kárérték ennél azért vélhetően kevesebb lesz). Az uniós szóhasználatban Equal-programnak nevezett felzárkóztató körül persze más rendetlenség is akadt. Miként a Hetek megírta: a munkaügyi tárcához benyújtott pályázatot a határidő lejárta előtti pillanatokban dobta össze a Kolompár-adminisztráció. Mi több, a postázásra előkészített dokumentumok szétszóródtak a földön, "csak bele lettek ömlesztve a dossziékba, mi csodálkoztunk legjobban, hogy ezek után nyertünk" - mondták a lap bennfentes informátorai.

Nincs tehát kizárva, hogy a beosztottak valóban slendriánok voltak, ennek ellenére az elnökük (lobbiereje) győzni tudott a pályázaton. Ráadásul igazoltuk, hogy a fenti két csalásban Kolompár Orbán érdekeltségei roma szervezetekkel, önkormányzatokkal, családi cégekkel működtek együtt; ennek fényében különösen botrányos, hogy az OCÖ első embere a saját (egykori) alkalmazottaival vitetné el a balhét - felróva nekik magyar származásukat.Szerencsepercek

A Kolompár fémjelezte érdekképviseleti hálózat nemcsak a romaügyekben illetékes minisztériumokat környékezte meg, hanem a Szerencsejáték Zrt. szponzorációs keretét is - amelyből számos kulturális és sportrendezvény mellett több MSZP-s politikus háttéregyesületét szokás pénzelni (lásd táblázatunkat). Úgy tudjuk, 2007 márciusában egyszerre négy Kolompárhoz kötődő szervezet nyert öt-ötmillió forintot az állam eme "B-kasszájából": a már említett Kiskunmajsai Cigány Kisebbségi Érdekképviseleti Szervezet, A Cigányság Foglalkoztatásáért Kht., illetve a Majsai Cigány Gyermekekért Alapítvány és Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF).

A támogatások jogcímei szintén ismerősen csengenek: hozzájárulás a munkaerő-piaci mentori szolgálat költségeihez, a foglalkoztatási alközpontvezetők képzéséhez, iskolai felzárkóztató programokhoz, cigányvezetők szakmai előmeneteléhez. A húszmilliós Kolompár-szponzorálás védhető lenne, ha a Szerencsejáték Zrt. amúgy szórná a pénzt a romaprogramokra - de erre csak elvétve akad példa a 2005-2008-as támogatási lista szerint. Még inkább visszatetsző, hogy a roma elektorok éppen a Szerencsejáték-pénz utalásának hónapjában, 2007 márciusában szavaztak az Országos Cigány Önkormányzat összetételéről. Noha a választást Farkas Flórián Lungo Dromja nyerte, végül - néhány "jobbos" önkormányzó átállítása után - újra Kolompár Orbán lett az OCÖ elnöke. Utóbbi ráadásul annak az MCF-nek a színeiben indult, amely - mint írtuk - közvetlenül is kapott ötmillió forintot cigányvezető-képzésre a fortunavállalattól.

Kérdésünkre, hogy a Szerencsejáték Zrt. kért-e visszajelzést a Kolompár-háttérországnak juttatott pénz megnyugtató felhasználásáról, a vállalat tudatta: mind a négy szervezet részletekbe menően, "számlamásolatokkal bizonyítottan" elszámolt a projektekről.

Nagyításért kattintson a képre!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.