Felmondott D. Tóth Kriszta

/ 2013.01.05., szombat 12:11 /
Felmondott D. Tóth Kriszta

Pénteken beadta felmondását az MTVA-nak D. Tóth Kriszta, ezzel véget ér a DTK Show sugárzása a közszolgálati televízión. A Heti Válasz karácsonyi számában még a szakmai sikereiről és a családi boldogságáról beszélt.

Fotók: Sebestyén László

D. Tóth Kriszta felmondásával kapcsolatban az interneten is olvasható búcsúlevelében úgy fogalmaz, hogy döntését egy viszonylag hosszú és keserves, de higgadt gondolkodás előzte meg.

A műsor készítésének elmúlt másfél évéről így ír munkatársainak: „ A saját bőrötökön tapasztaltátok, hogy mennyire megnehezíti, egy idő után pedig ellehetetleníti a minőségi kreatív munkát az intézményi kiszámíthatatlanság, a koncepciótlanság, a szakmaiatlan döntések, a vezetők közötti, számunkra áttekinthetetlen harcok, a kapkodás. Mennyire megingatja az ember szakmai és személyes önbizalmát a sok egymásnak ellentmondó elvárás, a kavarás, a működésképtelen belső kommunikáció, az állandósult bizonytalanság."

„Egyetlen mentsvárunk volt az elmúlt időkben: mi magunk...Mi, így együtt megcsináltuk a műsort akkor is, ha csökkentették a költségvetésünket, ... miközben folyamatosan összehasonlítottak minket olyan műsorokkal, amelyek sokkal több pénzből és sokkal kiszámíthatóbb körülmények között készültek" - írta D. Tóth. 

A műsorvezetőnő utal az MTVA létszámleépítésére is: „A szerkesztői csapatot fokozatosan, és szakmailag abszolút indokolatlan módon mára közel a nullára csonkolták (összeszámoltam: a másfél évvel ezelőtti indulás óta öt embert rúgtak ki és hármat helyeztek át tőlünk máshová, ketten pedig, nem függetlenül a házban uralkodó körülményektől, külföldre "menekültek". A szerkesztőségi műhelyben mára rajtam kívül "biztos" helye egyetlen riporternek maradt, aki a sorozatos ígérgetés ellenére még mindig máshová tartozik szervezetileg). Így nem lehet dolgozni."

Levele végén úgy fogalmaz: „itt és most ki kell mondani hangosan és egyértelműen, hogy a további kompromisszumok szakmailag és emberileg vállalhatatlanok. Ez pedig azt jelenti, hogy egyetlen tisztességes út áll előttem: véglegesen lezárni az elmúlt 10 és fél évet."  

A közmédia hivatalosan még nem jelentette be, hogy a tavaszi szezonban nem tér vissza a show-műsor. Januárban csak azért látható a DTK, mert a régebbi adások ismétléseit sugározzák.

A DTK megszűnéséről korábban a rossz nézettségre hivatkozva röppentek fel hírek, de a műsor átalakítása után volt, hogy megverte nézettségben a vele felváltva, ugyanabban az idősávban sugárzott Fábry show-t. Ám a műsor még így is csak átlagosan 4 százalékot ért el a kereskedelmileg fontos 18-49 év közötti korosztály, és 8 százalék a teljes lakosság körében.

Az ügyről szerettük volna D. Tóth Krisztát megkérdezni, de megkeresésünket elhárította.

A Heti Válasz Online információi szerint nemcsak D. Tóth műsora tűnik el a képernyőről, hanem a Maradj talpon! és a Magyarország, szeretlek! sem lesz többet látható, annak ellenére, hogy mindhárom a közszolgálati csatorna legnézettebb műsorai közé tartozik.

A Heti Válasz karácsonyi számában D. Tóth Kriszta még a munkájáról örömmel nyilatkozott: „Örülök, hogy van munkám, amit szeretek, s hogy van körülöttem egy csapat, amely igazi műhelyként dolgozik: ebben a szakmában ez nagyon ritka".

D. Tóth Kriszta brüsszeli tudósítói korszakára például így emlékszik vissza az interjúban: „Ma már úgy látom, hogy ez volt életem egyik legboldogabb időszaka - azzal együtt, hogy a feje tetejére állt az életem. De nem véletlenül adta nekem a Jóisten ezt a kihívást, és szerencsére igent mertem mondani. Ültem a fél nyolcas híradó sokak által irigyelt, kipárnázott műsorvezetői székében, és mégis úgy döntöttem, hogy számomra a háttérmunka izgalmasabb, mint a csillogás. Úgy mentem ki, hogy előtte nem is jártam Brüsszelben."

Hazatérése után ismét a híradót vezette, ám egy idő után távozott.Biztos helyem volt, számítottak a munkámra, de döntenem kellett. Az ember érzi, mikor van vége egy történetnek. Akkoriban már hétfőtől péntekig minden este én vezettem a híradót. A lányom négyéves volt: reggel elvittem az óvodába, és legközelebb csak este fél kilenckor láttam. Nem nekem mondta el, mi volt az ebéd, kivel veszett össze, milyen öröm érte aznap. Adódhat olyan szakmai feladat, hogy az ember mérlegeli, megéri-e feladni azt, ami számára emberileg fontos, de a híradóban nem kaptam annyit szakmailag, hogy ez kérdés lett volna. Egy idő után úgy éreztem, hogy túl sok rossz kompromisszumot kötök, túl sok döntéssel nem tudok azonosulni. Úgyhogy azt mondtam, hogy ezt most elengedem - akkor is, ha nem tudom, mi lesz utána." 

A csatorna vezetésétől azt kérte, hogy ne kelljen politikával, közélettel foglalkoznia, „mert 15 év után egyszerűen elég volt". A DTK-show-t szereti, megtanulta, hogyan lehet jól csinálni. „Ez a formátum akkor működik, ha olyan emberrel beszélgetek, aki tényleg érdekel, ha azokat a kérdéseket teszem fel, amelyekre tényleg kíváncsi vagyok. Azt szerettük volna, ha ez a műsor felszabadult, de tartalmas bő egy óra lenne a nézők életében. Ami után feláll a kanapéról a család, és azt mondja, hogy jaj, nem is olyan rossz az élet. Rengeteg a gondunk, de azért kicsit megkönnyebbül a lélek és az elme, mert láttunk három inspiratív embert vagy hallottunk két jó mondatot."

A legemlékezetesebb beszélgetéseiről és családjáról a Heti Válasz karácsonyi számában olvashatnak többet, amely digitális formában a Digitalstandon keresztül is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.