valasz.hu/itthon/ha-tetszik-ha-nem-ez-lehet-2019-sztorija-orban-vagy-macron-129201

http://valasz.hu/itthon/ha-tetszik-ha-nem-ez-lehet-2019-sztorija-orban-vagy-macron-129201

Kalandorok kíméljenek!

Döbbenet! Bűnöző diplomaták paradicsoma lett Magyarország

/ 2009.05.06., szerda 17:12 /

Bűnöző diplomaták és állovagok paradicsoma lett Magyarország - figyelmeztet a Nemzetbiztonsági Hivatal. A hírbe hozott tiszteletbeli konzulok és alternatív máltai vitézek között sok az átfedés; az illusztris testületekben csak úgy hemzsegnek a pártállamból itt maradt figurák.

A tiszteletbeli konzulátus intézményének "olyan tendenciája látszik meghonosodni, amely gyakran felveti a jogellenes tevékenység gyanúját" - hökkenti meg a magas hivatal viselőire megbecsüléssel tekintőket legújabb évkönyvében a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH). Az NBH az országra veszélyt jelentő tevékenységek körébe most veszi fel először a diplomáciai mentességgel való visszaéléseket, és leszögezi: egyes, főként harmadik világbeli államok esetében hazai bűnözői körök szerzik meg a magas tisztséget. Teszik ezt olykor csúszópénz fejében, hogy aztán a diplomáciai mentességgel visszaélve kétes üzelmeket folytassanak.

Az évkönyv kitér a magukat csalárd módon diplomataként feltüntető lovagrendekre is. "Tevékenységüknek gyakran törvényellenes vetületei vannak, amelyek elsősorban gazdasági bűncselekményekben (pl. adó- és egyéb kedvezmények jogosulatlan igénybevétele) öltenek testet" - írja a hivatal. Az NBH szerint e lovagok "jellemzően a harmadik világbeli, illetve kelet-közép-európai államokban igyekeznek hálózatokat építeni. Előbbiekben a törvényi szabályozás hiányától, valamint a nagyarányú korrupciótól remélnek előnyöket, utóbbiakban valószínűsíthetően az alacsony ingatlanárak, továbbá a folyamatban lévő beruházások vonzzák őket."

Mivel a Külügyminisztérium tavaly közleményben határolódott el a francia eredetű Szent Ouen és a Csillag Lovagrendtől, valamint a közismert máltai lovagokra a megtévesztésig hasonlító Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetségétől, az NBH jelzői mögött főként őket kell sejteni. A tárca akkor nevezte néven e két szervezetet, amikor kiderült: egyes tagjaik jogtalanul kiállított útlevelekkel harmincmilliárd forint értékben károsítottak meg takarékszövetkezeteket, törvénytelenül használtak diplomatarendszámot, és megalapozatlanul hivatkoztak különféle mentességekre.Bűnös cselekmények

A tiszteletbeli konzulok körében kétszer is felmerült a bűncselekmény gyanúja. A K&H brókercégénél kirobbant botrányban az utóbb visszahívott libériai konzul, Nagy Károly, illetve a Kirgíziát ma is képviselő Erdős Endre neve fonódott össze Kulcsár Attiláéval. A bróker a 2002-2003-as ügy idején - papíron - Nagy Károly sofőrje volt, és amikor Magyarországon felforrósodott lába alatt a talaj, Erdős autóján hagyta el az országot. Kovács László akkori külügyminiszter a botrány hatására a tiszteletbeli konzuloktól megvonta a megkülönböztető HC rendszám használatának jogát, a továbbiakban nem hozhattak be vámmentesen gépkocsit az országba, elestek a benzin fogyasztási adójának visszatérítésétől, s alkalmazottaiktól elvették a külügyi igazolványt.

"Ezzel politikai okokból kollektív büntetést alkalmaztak valamennyiünkkel szemben" - panaszolja lapunknak Suha György. A hazánkba akkreditált tiszteletbeli konzuli testület elnöke sérelmezi, hogy nem hívják meg őket az állami ünnepségekre, s hogy előjogaikból hovatovább egyetlen - igaz, annál jelentősebb - tétel maradt. A tiszteletbeli konzulok feladatuk ellátásának körében mentesülnek a bírói és államigazgatási joghatóság alól; vagyis ha gyorshajtáson vagy egyéb szabálytalanságon érik őket, Magyarországon nem indulhat eljárás ellenük. Akit pedig a küldő ország diplomata-útlevéllel is ellát - Suha testületének úgy 25 százaléka részesül e kiváltságban -, arra további mentességek vonatkoznak.

Egyéni haszonszerzés

Ma 43 ország képviseletében 55 tiszteletbeli konzul dolgozik hazánkban, Magyarországot pedig kétszáznál is többen képviselik a világ 92 országában. Míg a nagykövetségek kötelékében működő konzulok államuk tisztviselői, tiszteletbeli társaik - legalábbis elvileg - köztiszteletben álló személyek, akik önszorgalomból látják el a megbízást adó ország polgárainak érdekvédelmét. Mindezért fizetséget nem, legfeljebb költségtérítést kaphatnak. Jobbára tehetős személyekről van szó, s olyan ismert üzletembereket is találunk köztük, mint a Grenadát képviselő Fotex-vezér Várszegi Gábor, a Máltától megbízást elnyerő Sugár András egykori T-Mobile-főnök, vagy újabban Monaco képviseletében a Vegyépszer-tulajdonos Nagy Elek.

Még ha feltételezhetjük is, hogy sok tiszteletbeli konzult az elhivatottság vezérel, sejthető, hogy többüket a politikai, gazdasági kapcsolatrendszer kiaknázásából fakadó egyéni előnyszerzés is ösztönzi. Ezt Suha György sem tagadja - neki is vannak üzleti érdekeltségei Gambiában -, de szerinte nem arról van szó, hogy valaki az állami megbízását magáncélra használja. "Pont fordítva: a küldő állam használja ki, hogy valaki gazdasági és más kapcsolatot ápol egy adott országgal" - állítja a konzuli testület elnöke.

Erről a jelek szerint a Nemzetbiztonsági Hivatalnak más a véleménye. Az NBH ugyanakkor nem csak a Kulcsár-ügyre gondolhatott, amikor figyelmeztetését megfogalmazta, hiszen a brókerbotrány idestova hat éve robbant ki. Úgy tudni, értékelésüket újabb visszaélések ismeretében tették közzé; ez azért is valószínű, mert a világból rendszeresen érkeznek hírek tiszteletbeli konzulok ügyleteiről: hol hivatali visszaélésen, hol útlevelekkel való üzérkedésen, hol csempészésen, hol kémkedésen kapják őket.

Suha György persze vitatja az NBH minősítéseit. "Az évkönyv homályos utalásokon kívül nem tartalmaz konkrétumot. Úgy fest, a Nemzetbiztonsági Hivatal így próbál érveket szolgáltatni a Külügyminisztérium politikai döntéséhez. Amikor pedig egy tiszteletbeli konzult kineveznek, a fogadó ország dönt, elfogadja-e az illetőt, és vélelmezhető, hogy az NBH - legalábbis informálisan - átvilágítja őt. Ezért érthetetlen, hogy utóbb miért vádolnak minket." Erre megkeresésünkre a nemzetbiztonsági szolgálatok illetékese azt válaszolja: "A törvény a magyar államtitokkal kapcsolatba kerülők átvilágítását rendeli el, a tiszteletbeli konzulok pedig nem tartoznak ebbe a körbe. Az évkönyv ugyanakkor nem vádol, hanem egy jelenségre hívja fel a figyelmet, hangsúlyozva, hogy az intézmény a Magyar Köztársaság jogrendjébe illeszkedik."Moszkvai gyökerek

A hazánkba akkreditált tiszteletbeli konzulok testületének kacskaringós előéletű tagjai és az alternatív máltai lovagok között nem egy átfedést találunk (lásd táblázatunkat). Olyan személyi körről van szó, melynek számos, a mai MSZP-hez kötődő tagja a szocializmus kiszolgálója volt, s diplomáciai ismereteit a KGB által felügyelt moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében szerezte. Megtaláljuk őket a szocialisták gazdasági holdudvarában, egyes baloldali orgánumok mögött, biztonságtechnikai, illetve magánnyomozó cégek közelében. Közös jellemzőjük a hangzatos címek, a történelmi látszatot kölcsönző maskarák és a kétes nemzetközi ügyek iránti vonzalom; az alternatív máltai lovagok legutóbbi akciója, hogy gyűjtést kezdeményeztek a Bolíviában merénylet előkészítésével vádolt Tóásó Előd jogi képviseletének finanszírozására.

Teszik mindezt úgy, hogy terület nélküli államnak nevezik magukat, miközben a világon mindössze öt afrikai ország ismeri el őket. Kormányt működtetnek, melynek egyetlen tagját sem ismeri el a Magyar Köztársaság; útlevelet bocsátanak ki, és újabban zacchini néven saját pénzt vernek anélkül, hogy az bárhol érvényes lenne. Tagjaik között találunk fél tucat szocialista politikust, köztük Bárándy Gergelyt, Danielisz Bélát, Élő Norbertet, valamint Hunvald György előzetes letartóztatásban lévő VII. kerületi polgármestert. Soraikat erősíti ifj. Lasz György, az In-Kal Security vezetője, Schmuck Andor, a Tisztelet Társaságának alapítója, Schobert Norbert fitneszguru, Mága Zoltán hegedűművész, Oszter Sándor színész és Kovács József operetténekes. A hitélet tisztasága felett pedig olyan személyiségek őrködnek, mint Lipp László katolikus lelkész, B. Juhász Levente református püspök, Lazarovits Ernő, a Mazsihisz külügyi vezetője, illetve I. Ankh, alias Nagy János, az Ankh egyház vezetője.

Kulcsfigurák

Popper György - Az alternatív máltai lovagrend nagyperjele, doktora, professzora, grófja, altábornagya, kormányfője, a nagy nyakék lovagja. A hetvenes években a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem hallgatója, 1979-től 1999-ig a Magyar Karateszövetség vezetője; 1983 és 1987 között a Minisztertanács protokollfőnöke. A rendszerváltozás óta üzleti tanácsadó, testőrcégek felügyelőbizottsági tagja, a Nemzetközi Testőr- és Biztonsági Szolgálatok Szövetségének elnöke.

Elek István - Magyarország tiszteletbeli főkonzulja Monacóban. Az MSZP befolyásos háttérembereként a Diplomata Magazin teljes jogú és az ATV résztulajdonosa. Az alternatív máltai lovagrend tagja, az Escort Védelmi Szolgálat, a Top Cop Security és az NBI Security vezérigazgatója.

Erdős Endre - Kirgízia tiszteletbeli konzulja. A rendszerváltás előtt az MSZMP agitációs és propagandaosztályának munkatársa, az Ifjúkommunista című lap főszerkesztője. 1990 után a K&H Bank főosztályvezetője, a brókerbotrányban a K&H Equities VIP-ügyfele. Kulcsár Attila 2003-ban az ő autóján szökött el az országból. Szerencsejátékkal foglalkozó cégek vezetője, a Magyar Turizmus Zrt. jelen legi, a Malév volt igazgatósági tagja.

Suha György - Gambia tiszteletbeli konzulja, az afrikai állam bécsi ENSZ-képviseletének vezetője, a hazánkba akkreditált tiszteletbeli konzulok testületének elnöke. A nyolcvanas években az ELTE KISZ Bizottságának titkára, 1990 után az ORFK szóvivője, majd Horn Gyula kormányfő sajtótitkára. Ma PR- és lobbicégek tulajdonosa, az MSZP külügyi műhelyének vezetője.

Fodros István - Săo Tomé és Príncipe tiszteletbeli konzulja. A hetvenes években a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatalának munkatársa, 1980-tól a Szovjetunióban a KGST szakértője, a moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének hallgatója. A Magyar Média nevű cég igazgatójaként az 1986-os, Molnár Csilla öngyilkossága miatt botrányossá vált szépségverseny szervezője. A rendszerváltozás után a Pszt!, a Szuper Pszt és a Sztár Revü Magazin szerkesztője, ma a Hekus és a Diplomata Magazin főszerkesztője. A Nemzetközi Testőr és Biztonsági Szolgálatok Szövetségének munkatársa, az alternatív máltai lovagrend tagja.

Nyíri Iván - Ecuador tiszteletbeli konzulja. A moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének egykori magyar diákjait tömörítő egyesület tagja. Szovjetunióbeli tanulmányai után a tanzániai pénzügyminiszter, majd Lesothóban a Központi Bank főtanácsadója. A kilencvenes években a Magyar Export-Import Bank és a Magyar Exporthitel Biztosító vezérigazgatója, később a BorsodChem, a Malév igazgatóságának tagja és a Mahart vezetője. A Malévtól azért kényszerült távozni, mert kiderült, hogy - a korábban máltai tiszteletbeli konzul - Huszty András elnökletével működő testület jogsértő módon adott megbízást Kiss Elemér korábbi MSZP-s kancelláriaminiszter ügyvédi irodájának.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.