Kampányok és választások

/ 2009.01.09., péntek 17:15 /

Idén nem maradunk országos kampány és szavazás nélkül: júniusban sor kerül a második európai parlamenti választásra. Folytatódhat a tavaly elkezdődött főbíró-választási procedúra, s az év végén új elnököt kell találni az Állami Számvevőszék élére. Ősszel pedig első fokon kiderül, hogy van-e Zuschlag-ügy.

Új főbíró, új ÁSZ-elnök - A 2009-es évben több fontos személyi döntést kell hoznia az Országgyűlésnek. Ezek közül vélhetően az első a Legfelsőbb Bíróság elnökének megválasztása lesz. Tavaly decemberben az Országgyűlés nem választotta meg Sólyom László köztársasági elnök jelöltjét, Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla vezetőjét (a döntéshez kétharmados többség kell). Nemmel a szocialista frakció tagjai szavaztak; az államfő azonnal jelezte, hogy újrajelöli Havasinét - az újabb fordulót várhatóan februárban tartják. Emellett két új alkotmánybírót kell majd választani.

Az Állami Számvevőszék elnöki posztjáról is dönteni kell az év vége felé. A magyar közjogi berendezkedés leghosszabb mandátumú (12 évig tartó) tisztségét 1997 óta Kovács Árpád tölti be.

Húsz éve - 2009 az évfordulók esztendeje. Húsz éve volt a sokak által "annus mirabilisnek", csodálatos esztendőnek nevezett 1989, a közép-európai s egyben magyar rendszerváltás előkészítő éve. Ennek egyik jelképes aktusaként június 16-án újratemették Nagy Imrét, az 1956-os forradalom kivégzett miniszterelnökét és mártírtársait, majd október 23-án kikiáltották a Magyar Köztársaságot. Az év vége a legsötétebb elnyomásban élő magyaroknak is reménységet hozott: húsz éve a Tőkés László temesvári lelkipásztor, későbbi püspök, jelenlegi európai parlamenti képviselő elhurcolása ellen tiltakozó románok, magyarok, szerbek, németek tüntetése a romániai forradalom kitöréséhez és a Ceauşescu-rendszer bukásához vezetett.

EU-választás - Az év belpolitikai eseménye az európai parlamenti választás lesz előreláthatóan június 7-én. Öt éve 38 százalékos részvétel mellett a Fidesz 47 százalékot és 12 mandátumot, az MSZP 34 százalékot és 9 mandátumot szerzett, az SZDSZ hét százalékkal két, az MDF 5 százalékkal egy képviselőt jutatott be. Bár sokan öt éve is a belpolitikai tét hiányát emlegették, Medgyessy Péter nyárvégi lemondatásához hozzájárult az MSZP gyenge szereplése. Közvélemény-kutatási adatok alapján az MSZP most is vereségre készülhet. A jelöltlistát még egyik párt sem véglegesítette, annyit lehet tudni, hogy a Fidesznél Áder János és Deutsch Tamás biztos helyet kap. A szocialistáknál Kósáné Kovács Magda jelezte, hogy nem áll szándékában újrázni, az SZDSZ listáját várhatóan a most is EPképviselő Szent-Iványi István vezeti.

Ítélet a Zuschlag-perben - Várhatóan ősszel hirdetnek elsőfokú ítéletet Zuschlag János perében. Az ügy nem is az eltulajdonított közpénzek nagysága (a vádirat 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzéséről szól), hanem a módszerek szemérmetlensége miatt kelt nagy figyelmet. A volt szocialista országgyűlési képviselő mellett még 15 ember ül a vádlottak padján - az MSZP korábbi ifjúsági szervezete, a Fiatal Baloldal egykori vezetői, szocialista önkormányzati képviselők, vállalkozók, jogászok. Zuschlag a vádirat szerint olyan hálózatot mozgatott, melynek tagjai nem működő egyesületek fiktív rendezvényeire pályáztak támogatásért, majd az elnyert összegek felhasználását hamis számlákkal igazolták. A pénzt magáncélokra, illetve az MSZP kiskunhalasi szervezetének és a Fiatal Baloldal finanszírozására használták fel.

Vadászgépcsere - Magyarország 2009 végére kivonja hadrendjéből a MiG-29 típusú vadászrepülőgépeket; jövő év január elsejétől a teljes készültséget a svéd gyártmányú Gripenek veszik át. Az orosz gépek beszerzéséről 1993-ban született döntés, a Szovjetunió által felhalmozott adósság fejében érkezett hazánkba huszonnyolc MiG. Kivonásukat már előbb tervezték, nagyjavításon is csak egy részük esett át, a többiből pedig az elromlott alkatrészeket pótolták. A 15 éves üzemeltetés során három vadászgép semmisült meg.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.