Kamukonzultáció! – Szél Bernadett leleplez

/ 2017.11.24., péntek 13:00 /

Ha Szél igazat mond és a kormány tényleg hazudik, az LMP miniszterelnök-jelöltjének akkor sincs oka az örömre. Mondjuk is, miért.

„Nyoma sincs 1,7 millió ívnek, ráadásul a három helyszínen három különböző számot hallottunk, miközben sehol sem tudtak egy összesítést adni arról, hogy mikor mennyi ív érkezett be. A legszebb az volt, amikor kiderült, csak hétvégi műszakokban dolgozzák fel az íveket, viszont mióta Hadházy Ákos hétfőn rákérdezett a Parlamentben, állítólag elkezdtek ömleni az ívek – állítólag annyi jött be hirtelen, hogy »véletlenül« pont amikor ma odamentünk, plusz műszakokban kellett dolgoztatni az embereket” – írja az LMP miniszterelnök-jelöltje Facebook-bejegyzésében. „A lényeg: kamu az egész, milliárdok mennek bele a semmibe, odamentünk, láttuk és nem hagyjuk, hogy ez így menjen tovább, mert az országnak nem kamukonzultáció kell, hanem kiváló oktatás, működő egészségügy és jó bérek.”

Utóbbival nehéz lenne vitatkozni, azt pedig jó látni, amikor ellenzéki képviselők végzik a dolgukat (ami a közhiedelemmel ellentétben nem egyenlő a diktatúráról meg az összefogósdiról való hadoválással, hanem bizony ez a feladat a kormány ellenőrzése, például éppen ilyen eszközökkel, lábbal, szemmel, vizslatással), ám abban téved Szél, hogy a semmibe ment volna bele a konzultációra költött sok közmilliárd.

A Fidesz választási kampányába ment bele, s bizony hasznosult. Elég jól, ráadásul.

Teljesen mindegy, hányan küldték vissza az ívet vagy töltötték ki neten, akár kamucímekről. A lényeg teljesült: a plakátkampánnyal elérték a választókat, a hirdetésformával milliárdok vesztették el közpénz jellegüket és vándoroltak baráti médiumokhoz, a levelekkel pedig személyesen is megszólították a választókat. Akik visszaküldték az íveket, akárhányan vannak is, azok meg nagyrészt beazonosíthatóan kormánypártiak, őket már csak mozgósítani kell majd jövő tavasszal. Ez is értékes infó.

Szóval a dolog nagyon is működik, remek politikai termék, amit a közvélemény-kutatások eredményei is igazolnak: simán kinéz egy négyötöd a Fidesznek.

Olyan nagyon tehát nem örvendeznék a leleplező akció sikerén Szél Bernadett helyében.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Tényleg iszlám lesz Európa? – végre itt a válasz

Néhány évtizeden belül muszlim többségűvé válhat Európa, jósolják sokan, míg mások ezt puszta riogatásnak, az iszlamofóbia megnyilvánulásának tartják. Egy rangos amerikai kutatóintézet viszont megmérte, mekkorára növekedhet az európai iszlám népesség a század közepére. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ahol hős a baltás gyilkos – a Heti Válasz titkos tudósítója Azerbajdzsánból

Európában legfeljebb egy német menekülttáborban lehet ilyen kis területen ennyi különböző nemzetiséget találni, mint a Kaukázusban. Ami egyrészt lenyűgöző sokszínűség, másrészt végtelen lehetőség egymás utálatára. A világon kevesen művelik ezt olyan magas szinten, mint az azeriek és az örmények. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ezért kellett mennie a legnépszerűbb lengyel politikusnak

Többen kedvelték, mint pártját és kormányát, mégis leváltották: Beata Szydłónak két év adatott Lengyelország élén. Utódja egy egykori bankár az elitellenes Jog és Igazságosság (PiS) elnökének kívánságára. Miért vállalt kockázatot Jarosław Kaczyński Mateusz Morawiecki felemelésével? A csütörtöki Heti Válaszból minden kiderül.

Fidesz-csapda a Jobbiknak – ezt benézte az Állami Számvevőszék?

Az Állami Számvevőszék 662 millió forintos büntetés kivetésével a választások előtt a Jobbik ellehetetlenülésével fenyegető lépést tett. A politikai szándék világos, a jogi megalapozottság viszont gyenge lábakon áll. Részletes háttér a csütörtöki Heti válaszban.

Ez volt Donald Trump ösztönös felismerése Jeruzsálem ügyében

Izraelnek és a keresztény jobboldalnak tett rövidlátó gesztus vagy Donald Trump politikai tehetségének megnyilvánulása, hogy az amerikai elnök Jeruzsálemet Izrael fővárosának ismerte el? Az elnök élesebben látja a lényeget, mint kritikusai, de ettől még kockázatosat húzott. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mértéktartást! – üzeni a rendszerváltás arca

„Egyik tábor sem szereti a rendszerváltást” – állítja Kónya Imre. Miután a német államfőtől a múlt héten kitüntetést vett át, az egykori MDF-frakcióvezető arról is beszél, mi nem tetszik neki a Fidesz kormányzásában. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.